Παλλήνη : Καταπέλτης το πόρισμα των ελεγκτών.


Το ιστορικό:
Το καλοκαίρι του 2011 η Δημοτική αρχή αποφασίζει να επισκευάσει τους σχολικούς χώρους. Το Σεπτέμβριο του 2011 ο Δήμαρχος Παλλήνης αλλά και πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι στους λόγους τους, σε όσους Αγιασμούς παραβρέθηκαν, αναφέρουν πανηγυρικά ότι η Δημοτική αρχή διέθεσε 400.000 euro στα σχολεία του ενιαίου Δήμου Παλλήνης.

Οι πολίτες, ορισμένα bloggs, αλλά και Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, εντοπίζουν και καταγγέλλουν ότι ένα τόσο μεγάλο ποσό θα έπρεπε να διατεθεί με μειοδοτικό διαγωνισμό και όχι με απευθείας αναθέσεις και κατ΄ επέκταση την κατάτμηση έργου ενώ ισχυρίζονται ότι η Πολιτική απόφαση που επέλεξε ο Δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος θα κοστίσει πολύ περισσότερο στους Δημότες.
Η Δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι επέλεξε τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για λόγους ταχύτητας  αφού δεν διέθετε χρόνο έως το Σεπτέμβριο που ανοίγουν τα σχολεία.
Από εδώ και πέρα η λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης μπαίνει στο μεγεθυντικό φακό, οι πολίτες παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της σχολικής επιτροπής, γράφουν τις επιφυλάξεις τους στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης  και στα bloggs, ενώ ζητούν επίμονα ενημέρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του 2011 (29 Δεκεμβρίου) για πρώτη φορά μια επιχορήγηση σε σχολική επιτροπή να μη  ψηφίζεται ΟΜΟΦΩΝΑ. 
Δείτε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ.  
Από εδώ και πέρα ακολουθούν: 
  • Τέλος Ιουνίου 2012 παραιτείται η τότε Πρόεδρος της επιτροπής και από Δημοτικός σύμβουλος  
  • Ο Δήμαρχος Παλλήνης ενημερώνει ότι η παραίτηση της Προέδρου και Δημοτικής του συμβούλου οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.
  • Αναλαμβάνει πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής η κ. Πόπη Ζινέλη.
  • Η μείζονα αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της κ. Παναγιώτης Μερντύρης με εισαγγελική παραγγελία απαιτεί και λαμβάνει τα στοιχεία της Επιτροπής.
  • Ακολουθεί επιστολή της κ. Κατερίνας Παπανικολάου (δείτε τη ΕΔΩ
  • Η σχολική επιτροπή αποφασίζει τον έλεγχο από λογιστές στα οικονομικά της επιτροπής.
  • Παραιτείται η κ. Πόπη Ζινέλη
  • Αναλαμβάνει  νέος Πρόεδρος έως και σήμερα ο κ. Δημήτρης Καρκούλιας .
  • Ο Δήμαρχος Παλλήνης ανακοινώνει την υποβολή μήνυσης.
  • Το Δημοτικό .Συμβούλιο αναθέτει σε ορκωτούς λογιστές τον έλεγχο των οικονομικών της Σχολικής επιτροπής.
  • Στις 7 Μαρτίου 2013 εκδίδεται το πόρισμα .

Τι αναφέρει η έκθεση :

Στις πρώτες σελίδες αναφέρονται κατά σειρά
α) Η εντολή έλεγχου
β) Τα στοιχεία του νομικού προσώπου
γ) Η έδρα
δ) Η νομική μορφή
ε) Το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τη Σχολική Επιτροπή.
Στ) Τα βιβλία που τηρεί η  Σχολική Επιτροπή.
Και συνεχίζει περιγράφοντας αναλυτικά τις διαδικασίες που ορίζονται από το νόμο για τις εισπράξεις και τις πληρωμές του νομικού προσώπου του Δήμου ενώ επισυνάπτει τους ανάλογους πίνακες  και καταλήγει :  « Από τους παραπάνω πίνακες προκύπτουν σοβαρά διαχειριστικά θέματα »  Αναφέροντας μεταξύ των άλλων
« … Υπάρχει δηλαδή διαφορά πόσου 190.524, 54 euro η διαχείριση του οποίου έγινε εκτός των θεσμικών κανόνων λειτουργίας της σχολικής επιτροπής ».
Στη συνέχεια αναλύει τα έσοδα και τα έξοδα του σχολικού έτους 2011-2012 και διαπιστώνει.

ΕΣΟΔΑ  

α) Δεν έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα για κάθε είσπραξη, Τριπλότυπα είσπραξης
(στέλεχος, απόκομμα, πρωτότυπο).
β) Δεν έχει κατατεθεί στο λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας το σύνολο των ετησίων εσόδων ποσού 554.727,13euro  όπως θα έπρεπε, αλλά κατατέθηκε μόνο το ποσό των 391.621,29euro.
γ) Τα έσοδα του σχολικού έτους 2011-2012  αναλύονται             

 

  
ΕΞΟΔΑ 

Το σύνολο δαπανών του σχολικού έτους 2011-2012 ποσού 714.162,22euro ελέγξαμε δαπάνες συνολικού ποσού 500.000euro περίπου ή σε ποσοστό 70%.
Από τον έλεγχο παραστατικών πληρωμής των παραπάνω δαπανών διαπιστώσαμε ότι:

α) Σε πολλές περιπτώσεις δαπανών, δεν έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα στοιχεία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, όπως ορίζει η απόφαση ΥΠΕΣΑΗΔ 8440/24-02-2011, αλλά αθεώρητα στοιχεία που θεωρούνται πλαστά-εικονικά, επίσης πληρωμές με απλές αποδείξεις, διπλοπληρωμές κ.τ.λ. Τα ανωτέρω, έγιναν αποδεκτά από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παλλήνης, καταχωρήθηκαν στο Βιβλίο Εσόδων Εξόδων και με τον τρόπο αυτό πληρώθηκαν σημαντικά ποσά εικονικών –πλαστών δαπανών κατά τα παραστατικά, που στο δείγμα του έλεγχου μας ξεπερνούν το πόσο των 232.000euro και για τις δαπάνες αυτές δεν αποδόθηκαν στο Δημόσιο σημαντικά ποσά φόρων (Φ.Π.Α. Φόρος εισοδήματος κτλ).   
β) Οι πληρωμές των δαπανών δεν έχουν διενεργηθεί μέσω του Τραπεζικού Λογαριασμού της Α.Τ.Ε. ακόμη και στις περιπτώσεις που αφορούν μεγάλα ποσά.

γ) Οι αναλήψεις σημαντικών ποσών σε μετρητά από το Τραπεζικό Λογαριασμό της ΑΤΕ δεν αντιστοιχούν χρονικά με τις πληρωμές που έχουν καταχωρηθεί στο Βιβλίο Εσόδων Εξόδων της  Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Παλλήνης. 

                           
Από εδώ και πέρα οι ελεγκτές αναφέρουν  σε αναλυτικούς  πίνακες με ονόματα ποσά και αριθμούς παραστατικών που δεν θα αναρτήσουμε.

Και καταλήγουν…

α) Χορηγήθηκαν στους Προμηθευτές -Πιστωτές, Βεβαιώσεις Παρακράτησης Φόρου Εισοδήματος χωρίς να έχουν αποδοθεί οι κρατήσεις τόσο προς τη Δ.Ο.Υ. όσο και προς Μ.Τ.Π.Υ.
Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί πρόκειται για χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων, που στη συνέχεια χρησιμοποιηθήκαν από τους Προμηθευτές- Πιστωτές και έγινε στις Δ.Ο.Υ. συμψηφισμός φόρων που δεν έχουν αποδοθεί.
β) Δεν είχαν αποδοθεί στο ΙΚΑ ασφαλιστικές εισφορές περιόδου Σεπτέμβριος 2011- Μαΐου 2012 συνολικού ποσού  36.373,52 euro  οι εισφορές αυτές στις 8/12/2012 ρυθμίστηκαν με προσαυξήσεις ποσού 6.518,79 euro  και πληρούνται σε δόσεις.

Από όλα όσα παραθέσαμε ανωτέρω, προκύπτουν σοβαρά διαχειριστικά θέματα, που επιβάλουν τη λήψη άμεσα μέτρων, που να διασφαλίσουν τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών της  Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Παλλήνης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν τα ποσά που δεν αποτελούν πραγματικές δαπάνες αλλά εικονικές.

Τελειώνοντας οι ελεγκτές ευχαριστούν τον Πρόεδρο και τα μέλη της σχολικής Επιτροπής ενώ δηλώνουν πρόθυμοι για κάθε πληροφορία ή διευκρίνιση…

Συνεχίζεται ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.