Ο Λ. Ρακιντζής παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση

Τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων για τις δικαστικές αποφάσεις έθεσε χθες ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. "Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρʼ όλη την πείρα μου", είπε και πρόσθεσε: "Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών; Μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν!".

Ο Λ. Ρακιντζής παρουσίασε την ετήσια έκθεσή του για τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση. Ο επιθεωρητής εκτίμησε ότι χρειάζεται ενοποίηση όλων των ελεγκτικών σωμάτων του Δημοσίου και προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να μην έρχονται σε προσωπική επαφή υπάλληλοι και πολίτες, ενώ εκτίμησε ότι αποκαλύπτονται πιο εύκολα υποθέσεις διαφθοράς, επειδή ο κόσμος "πήρε θάρρος και καταγγέλλει". Ανέφερε δε το παράδειγμα δημάρχου ο οποίος ζήτησε 500.000 ευρώ για να καθαρίσει 10 στρέμματα με σκουπίδια.

Ωστόσο οι αναφορές του στις αποφάσεις και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης έκλεψαν την παράσταση, καθώς ο Λ. Ρακιντζής ήταν 38 χρόνια δικαστής, ανήκει σε δικαστική οικογένεια (δικαστές ήταν ο πατέρας του και είναι ο γιος του) και, όπως είπε, "γνωρίζει πολλά πράγματα από μέσα". Σημειώνεται ότι στην έκθεσή του ο Επιθεωρητής αναφέρεται στους επίορκους δικαστικούς λέγοντας ότι η θέση τους είναι στον έβδομο κύκλο της κολάσεως, όπως τους τοποθετεί ο Δάντης στη "Θεία Κωμωδία". Στην έκθεσή του επισημαίνει διακριτή μεταχείριση των επωνύμων, απαλλαγές τους μέσω βουλευμάτων, βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης και έκδοση αποφάσεων "που προκαλούν δυσμενή σχόλια ή απορίες".

Αξιοσημείωτη είναι η παραδοχή του επιθεωρητή ότι δεν γνωρίζει την τύχη των 450 ποινικών διώξεων κατά των επίορκων υπαλλήλων, επειδή η δικαιοσύνη δεν τον ενημερώνει ως όφειλε! Έστειλε μάλιστα έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έβγαλε εγκύκλιο οι εν λόγω υποθέσεις να δικάζονται κατά προτίμηση.

Ο Λ. Ρακιντζής συνέδεσε το δημοσιονομικό έλλειμμα με τη διαφθορά, υποστήριξε ότι αν αξιοποιούνταν τα κληροδοτήματα δεν θα υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, ενώ για τις ΜΚΟ (για τις οποίες ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές) επεσήμανε ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και παραδέχθηκε ότι συνήθως πρόκειται για ένα πρόσωπο που επιδιώκει τη χρηματοδότησή του.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.