Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία πιθανή απειλή για την υγεία

Οι γραμμές υψηλής τάσης και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατατάσσονται πρώτες με ποσοστά 35% και 33% αντίστοιχα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που παρουσιάστηκαν ως πιθανές απειλές για την υγεία, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα αποτελέσματα του οποίου δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι μεταξύ των 15 περιβαλλοντικών παραγόντων που παρουσιάστηκαν ως πιθανές απειλές για την υγεία, οι πηγές των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων βρίσκονται στις πέντε χαμηλότερες θέσεις.

Αντίθετα, οι γραμμές υψηλής τάσης και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας έρχονται πρώτες με ποσοστά 35% και 33% αντίστοιχα. Το 26% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα κινητά τηλέφωνα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των ανθρώπων (η αντίληψη αυτή παρουσιάζει μείωση κατά 2% τα τελευταία 4 χρόνια).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Δανία, στις Κάτω Χώρες και στη Φινλανδία, όπου
περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν καμία επίδραση στην υγεία. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η υγεία τους επηρεάζεται σε κάποιο βαθμό από τις γραμμές υψηλής τάσης και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, μόνο το 46% δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ ή αρκετά για τους πιθανούς κινδύνους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, και το 51% δεν ενδιαφέρονται πολύ ή δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.

Σε ό,τι αφορά τα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων οι άνθρωποι λαμβάνουν πληροφορίες για τις επιδράσεις στην υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι λαμβάνει πληροφόρηση από την τηλεόραση και το 35% από τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Το διαδίκτυο αποκτά ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, αφού ποσοστό 19% των ερωτηθέντων ανταποκρίθηκαν ότι ζητούν να λάβουν πληροφορίες μέσω αυτού του μέσου.

Τέλος, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι δημόσιες Αρχές της χώρας τους δεν τους προστατεύουν από τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία τους που συνδέονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα (75%), στη Λετονία (72%), στη Λιθουανία (71%) και στη Σλοβενία (70%).

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι είναι ευθύνη της ΕΕ να ενημερώνει το κοινό σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Στην Κύπρο (77%), στην Ελλάδα και τη Σλοβενία (67%), αυτή η άποψη είναι έντονη.


(Αναδημοσίευση από http://www.physics4u.gr )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.