Επίταξη των φορτηγών δημοσίας χρήσης και των ιδιοκτητών τους αποφάσισε η κυβέρνηση,



Επίταξη των φορτηγών δημοσίας χρήσης και των ιδιοκτητών τους αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά την άκαρπη σημερινή συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χάρη Τσιόκα και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να λήξει η απεργία των τελευταίων.

Ο Γ. Παπανδρέου εξουσιοδότησε υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η παρατεταμένη απεργία τους: «έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη».

Νωρίτερα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους και δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη και στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
O υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, διέψευσε ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε τους βυτιοφορείς, χαρακτήρισε «αψυχολόγητη» την θέση τους, καθώς, όπως είπε, «έπρεπε πρώτα να μελετήσουν το νομοσχέδιο πριν αποφασίσουν να απεργήσουν» και υποστήριξε ότι εκλήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης για διάλογο, αλλά δεν προσήλθαν.

Άκαρπη η συνάντηση Τσιόκα-απεργών

Στη διάρκεια της συνάντηση οι απεργοί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για λύση της απεργίας και στη συνέχεια να διεξαχθεί διάλογος, καθώς και την άλλη βελτιωτική πρόταση να τους χορηγηθεί μια επιπλέον δωρεάν άδεια. Οι απεργοί ζήτησαν, να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Αυγούστου, γεγονός που αποκλείει η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει και σχετική δέσμευση με τον Μηχανισμό Στήριξης. Ζήτησαν επίσης αποζημίωση του ύψους της αδείας που κατέχουν, σε βάθος χρόνου και διασφάλιση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Μετά την εξέλιξη αυτή, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν συμβούλιο, προς το οποίο η πρόταση είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων

«Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τι λένε οι αδειούχοι, οι φορείς της αγοράς και τουρισμού» δήλωνε νωρίτερα ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών μέσω της τηλεόρασης του Σκάι. Το υπουργείο είναι θετικό στο ενδεχόμενο χορήγησης δεύτερης άδειας στους ιδιοκτήτες φορτηγών, είπε ο κος Τσιόκας: «Αν τη ζητάνε, πολύ ευχαρίστως, εγώ θα ήμουν θετικός σε δεύτερη άδεια».

Υπογράμμισε ωστόσο πως η βασική φιλοσοφία του προωθούμενου νομοσχεδίου δεν αλλάζει, στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος δήλωνε χθες, σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, πως θα κατατεθεί στη μορφή που παρουσιάστηκε χωρίς αλλαγές.

Το κράτος, τόνισε ο γ.γ. γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, καλώντας τους επαγγελματίες να λάβουν υπόψη τους το κοινωνικό σύνολο. Σε ερώτηση για τη χρονική περίοδο που επέλεξε το υπουργέιο να ανακινήσει το θέμα της απελευθέρωσης του κλάδου των εμπορευματικών μεταφορών ο κ. Τσιόκας απάντησε ότι το Σεπτέμβρη θα υπήρχε και πάλι πρόβλημα αφού αρχίζει η διανομή πετρελαίου: «Σύμφωνα με το μνημόνιο μέχρι το Σεπτέμβριο πρέπει να έχει κλείσει αυτή η ιστορία. Ο κλάδος δεν περιορίζεται απλώς στο χρόνο της μετάβασης. Βάλαμε τον κλάδο στον αναπτυξιακό νόμο για πρώτη φορά».

Επιπλέον, ο Χ. Τσιόκας χαρακτήρισε «επιτυχία της κυβέρνησης» τη θεσμοθέτηση τριετούς μεταβατικής περιόδου για την πλήρη απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, αφού η τρόικα των δανειστών πίεζε για απελευθέρωση χωρίς μεταβατική περίοδο. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίταξης των φορτηγών δημόσιας χρήσης, ο γενικός γραμματέας απάντησε ότι πρώτα θα εξαντληθεί ο διάλογος και μετά θα ληφθούν αποφάσεις με άλλα συναρμόδια υπουργεία για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.
Ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, εάν τίθεται θέμα επιστράτευσης απάντησε «βεβαίως και το εξετάζουμε», προσθέτοντας ότι «η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη, η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη». Σύμφωνα επίσης, με τον υπουργό δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για δημόσιο διάλογο και πρόσθεσε ότι «από κεί και πέρα αν συνεχίσουν να απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, τότε η ίδια, με πράξεις πλέον, θα αναλάβει την ευθύνη που έχει απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία». Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη των απεργών ή σε απελευθέρωση της αγοράς, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η απελευθέρωση έχει αποφασιστεί, είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε μια μέρα που γίνονται ακόμα διαπραγματεύσεις».
Οι μεταφορείς απορρίπτουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του, υποστηρίζοντας ότι απαξιώνει το επάγγελμα και τις περιουσίες τους. Σχετικά με την αντιπροσφορά του υπουργείου για παροχή και δεύτερης άδειας, χθες σημειώνοντας ότι ακόμα και αν πράγματι δοθεί, δεν θα επιφέρει κανένα όφελος, αφού σε 3 χρόνια θα μηδενιστεί η αξία της.

Αντιδράσεις για την επίταξη
Για «φυσιολογική κίνηση μιας αδίστακτης κυβέρνησης που έχει ως στόχο να τσακίσει κάθε απεργιακό δικαίωμα και να κάνει επίδειξη πυγμής απέναντι στα λαϊκά στρώματα» κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Η κατάπτυστη απόφαση αποδείχνει ότι το μόνο που απομένει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα των τόπων εξορίας. Επιβεβαιώνεται ότι για να μη βρίσκεται διαρκώς στα δόκανα των αδιεξόδων και της συστηματικής προσπάθειας των κυβερνώντων να τον διαχωρίζουν με διάφορα διλήμματα και τεχνητές αντιπαραθέσεις, ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της ενωμένης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής», προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Γ. Παπακωνταντίνου τόνισε ότι «κανένα επιμέρους αίτημα, καμία ειδική ομάδα, δεν έχει το δικαίωμα να κρατά ως ομήρους όλη την ελληνική κοινωνία και να παραλύει ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό η κυβέρνηση θα το διασφαλίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο».

«Αδυναμία σημαίνει επιστράτευση. Μην χαίρεστε για το αδιέξοδο που δημιουργήσατε» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Τα τραύματα της ελλειμματικής κοινωνικής συνοχής στα οποία επενδύετε, είναι προφανές ότι θα γυρίσουν ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Πυροβολείτε τα πόδια σας - σταματείστε».

«Δεν ξέρω τι θα κάνετε στο μέλλον. Θ’ ανοίξετε εξορίες;» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης. Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε την «κλιμάκωση του ιουλιανού πραξικοπήματος που θα γραφεί με μελανά γράμματα στην ελληνική ιστορία - καταπάτηση του Συντάγματος, διάλυση κάθε κοινοβουλευτικής τάξης».

«Στο άλλο άκρο, βρίσκεται η επιστράτευση. Ρωτούμε: Εξαντλήθηκαν όλες οι επιλογές; Γιατί ο ΛΑΟΣ γνωρίζει πως υπάρχει και η διέξοδος του εξαντλητικού διαλόγου», ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.