Πολεμικό κλίμα στην Παιδεία για τις συγχωνεύσεις σχολείων


Της Χαράς Καλημέρη

Διαβεβαιώσεις ότι ουδείς εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε σχολείο υπό συγχώνευση θα απολυθεί -χωρίς να αποκλείεται η τοποθέτησή του σε γειτονικό νομό- έδωσε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο «εκπαιδευτικός Καλλικράτης».

Την ίδια ώρα, πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι θα μπει «μαχαίρι» στον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναπληρωτές κάνουν σπουδαία δουλειά γιατί καλύπτουν κενά, όμως δεν γίνεται η εκπαίδευση να προχωράει με αναπληρωτές». 

Έστειλε δε, μήνυμα στους εκπαιδευτικούς να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί» σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις σχολείων. «Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας να έχει ως αποτέλεσμα να μην κάνουν τα παιδιά μαθήματα. Δεν μπορεί κανείς να βγάλει τα παιδιά από τις τάξεις», είπε, και πρόσθεσε πως οι μαθητές δεν θα χάσουν καμία ώρα μαθήματος λόγω καταλήψεων, αλλά θα τις αναπληρώσουν με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες.
Εξηγήσεις 
Εξηγώντας τους λόγους συγχώνευσης σχολείων, η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν μονάδες με επαρκή αριθμό τμημάτων ώστε να εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα σπουδών. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα στρεβλά του σημερινού εκπαιδευτικού χάρτη. 

«Το 2011 στην Ελλάδα υπάρχει ένας δάσκαλος που κάνει την ίδια ώρα μάθημα σε 6 τάξεις» είπε και πρόσθεσε ότι «εδώ και 10 χρόνια - τώρα το ανακαλύψαμε - υπάρχουν 92 νηπιαγωγεία σε αναστολή λειτουργίας, χωρίς όμως να κλείνουν, για να διατηρούνται οι οργανικές θέσεις».

Η κ. Διαμαντοπούλου διαβεβαίωσε ότι «ο εκπαιδευτικός, όταν καταργείται, συνενώνεται ή μεταφέρεται ένα σχολείο, δεν απολύεται», αλλά «τίθεται στη διάθεση του περιφερειακού διευθυντή, ο οποίος θα τον τοποθετήσει στον ίδιο νομό σε αντίστοιχη θέση και, σύμφωνα με το νόμο, κατά προτεραιότητα».

Μετακινήσεις 
Σε ό, τι αφορά τις αιτιάσεις σχετικά με τις μετακινήσεις που θα αναγκάζονται να κάνουν οι μαθητές σχολείων που θα συγχωνευθούν, ανέφερε ότι ρητή εντολή προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης είναι τα παιδιά στην επαρχία να μη μετακινούνται σε απόσταση πάνω από 20-25 λεπτά, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα να μη διασχίζουν λεωφόρους.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» τόνισε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχουν λανθασμένα στοιχεία για κάποιες περιοχές δεν θα γίνουν συγχωνεύσεις, ενώ πρόσθεσε πως εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος των σχολείων που ιδρύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.