Η Ελλάδα θα είχε περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης με την δραχμή


Ο Γερμανός ειδικός Χέριμπερτ Ντίτερ, διαφωνεί με εκείνους που βλέπουν μόνο μειονεκτήματα στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. Θεωρεί ότι η χώρα μας θα ωφεληθεί αν βγει από την ευρωζώνης και το ευρώ. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle τόνισε ότι «το ερώτημα που θα πρέπει να απασχολεί δεν είναι αν η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης, αλλά αν η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης επιστρέφοντας στη δραχμή. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία της Ελλάδας, αλλά το ερώτημα μήπως με τη βοήθεια του εθνικού της νομίσματος καταφέρει να ενεργοποιήσει καλύτερα όλους τους μηχανισμούς ανάπτυξης που διαθέτει».
Για την ελληνική κοινωνία η συναίνεση είναι δύσκολη
Ο Γερμανός ειδικός αναφέρθηκε και στους φόβους για ένα ντόμινο της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρόβλημα χρέους σε περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για αρνητικές συνέπειες και ένα ντόμινο. Έχω διαφορετική άποψη. Νομίζω ότι το μόνο που θα γίνει είναι ότι και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους θα σκεφθούν μήπως είναι καλύτερα να επιστρέψουν στο εθνικό τους νόμισμα. Στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και μόνο αυτό είναι ενδεικτικό ότι η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται να συναινέσει σε μια αναδόμηση, σε μια νέα αρχή».
Υπόδειγμα η Αργεντινή;
Aκόμα και στην περίπτωση επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή τίθεται εύλογα το ερώτημα πως και αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει από την κρίση. Διότι είναι προφανές ότι το κόστος των εισαγωγών για ενέργεια για παράδειγμα θα αυξηθεί πολύ.
«Σίγουρα το σενάριο αυτό δεν είναι ευχάριστο, είναι ωστόσο προτιμότερο από όλα τα άλλα, λέει ο Χέριμπερτ Ντίτερ.  Γνωρίζουμε από πολλές κρίσεις χρέους του παρελθόντος ότι μια υποτίμηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής. Επί χρόνια προσπαθούσε να επιπλεύσει με ένα υπερτιμημένο νόμισμα. Το 2002 ήρθε η υποτίμηση και από τότε η χώρα έχει να επιδείξει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 
Η υποτίμηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. 
Συμφωνώ ωστόσο ότι το σενάριο αυτό δεν είναι ευχάριστο».
DW-TV / Thomas Spahn / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνος Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.