Στοιχεία ΣΟΚ : Αύξηση 40% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα


Αύξηση 40% των αυτοκτονιών


Το 40% αγγίζει η αύξηση των αυτοκτονιών το διάστημα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες περιλαμβάνονται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρ. Λοβέρδου που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λ. Αυγενάκη, σχετικά με την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της κρίσης σε συνδυασμό με τα κυκλώματα τοκογλυφίας. 


Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, αναφέρει το έγγραφο. 
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2010 σημειώθηκαν λιγότερες από 6,5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.


Ωστόσο, ανάγλυφη εικόνα του φαινομένου προκύπτει από την οργάνωση «Κλίμακα», όπου με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας λειτουργεί η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018. Μέσα στο 2010, η γραμμή δέχθηκε 2.500 κλήσεις από ανθρώπους που κάλεσαν για σοβαρό λόγο, ενώ από το 2007, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία της μέχρι το 2010, ο αριθμός των κλήσεων έχει τετραπλασιαστεί. 


«Μία στις τέσσερις κλήσεις αφορά σε οικονομικά προβλήματα και χρέη», τονίζει από την «Κλίμακα» στην «Κ» η κ. Ελένη Μπεκιάρη, ειδικευόμενη ψυχίατρος. 
«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτει στρατηγική πρόληψης στον τομέα, κάτι που είναι ευχής έργον. Η εκπαίδευση επαγγελματιών ώστε να αναγνωρίσουν τυχόν ευάλωτους εφήβους αποτελεί μια πτυχή της πρόληψης», προσθέτει. 


Το ένα τέταρτο των κλήσεων προκύπτει Σαββατοκύριακα και αργίες, με τις γυναίκες να απευθύνονται περισσότερο, αν και οι άνδρες είναι εκείνοι που έχουν πιο σοβαρές σκέψεις αυτοχειρίας.
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.