Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2012


Νέες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα τόσο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για “εξορθολογισμό” τους στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, όσο και των κυβερνητικών πολιτικών για “διευκολύνσεις” υπέρ των ιδιωτών, αναμένονται από την επόμενη χρονιά.
Είναι πλέον προφανές ότι η κατακόρυφη άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μονόδρομο στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και παρά την, φαινομενική, αντιφατικότητα μιας τέτοιας εξέλιξης, δεδομένου ότι οι σχεδιαστές των απελευθερωμένων αγορών επικαλούνται σταθερά τα περί λειτουργίας του ανταγωνισμού που οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές υπέρ των καταναλωτών. Στην ελληνική αγορά το άνοιγμα γίνεται υπέρ των ιδιωτών με την “προσφορά” ευνοϊκών, υψηλότερων τιμών στη λιανική, με πρώτη εφαρμογή από τη ΔΕΗ. Οι τιμές μέχρι πρόσφατα κρατούνταν από τη ΔΕΗ σε χαμηλότερα επίπεδα στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Για να απωλέσει η ΔΕΗ το μονοπώλιό της και στη λιανική, πρέπει να γίνει ακριβή, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός...
Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η απευθείας αλλαγή στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη από πέρσι ξεκίνησε μια τριετής σταδιακή αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013 με ανατιμήσεις της τάξεως του 30% συνολικά.
Πρόκειται για τη γνωστή “αναδιάρθρωση” ή τον “εξορθολογισμό” των τιμολογίων της ΔΕΗ, με τρόπο που να αντανακλούν το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή να γίνουν κοστοβαρή, και θεωρείται απαραίτητος από Ε.Ε. και τρόικα για την “επιτυχή” απελευθέρωση της αγοράς.
Βέβαια ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η -αναμενόμενη- αύξηση στα τιμολόγια από τον ερχόμενο Γενάρη και παρέπεμψε σε εσωτερικές συζητήσεις με ΡΑΕ και ΔΕΗ. Παράλληλα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης και του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το οποίο είπε πως θα συζητήσει τις επόμενες ημέρες με τους φορείς της αγοράς. Εξάλλου δεν αποκλείεται και η μετακύληση στα τιμολόγια της ΔΕΗ της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που οι ιδιώτες ανταγωνιστές της προτίθενται να κάνουν.
Η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για άμεση αύξηση των τιμολογίων κατά 10%-15% για την απορρόφηση της αύξησης του κόστους παραγωγής στη χονδρική (λόγω του φόρου στο φυσικό αέριο), που υπολογίζεται μόνο για το 2012 σε 200 εκατ. ευρώ και για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια κυρίως των οικιακών καταναλωτών χαμηλών εισοδημάτων με μικρές καταναλώσεις και αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τουλάχιστον κατά 90 εκατ. ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από τη σημαντική αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ μέσα στο 2010. Παράλληλα, αναφέρεται σε πρόσθετες αυξήσεις που μπορεί να προέλθουν από την αναπροσαρμογή του τέλους ΑΠΕ, την αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για να καλυφθεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο του 2011, τη μετακύληση του κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013 και μετά που υπολογίζεται σε έως 1,2 δισ. ετησίως.
Και όλα αυτά από την υφιστάμενη ΔΕΗ, η οποία ωστόσο είναι βέβαιο ότι με τον κατακερματισμό της και την πώληση τμημάτων-μονάδων της σε ιδιώτες από του χρόνου θα απωλέσει και τον κοινωνικό της ρόλο σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμολογίων.
Η νέα ιδέα-"πασπαρτού" της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας, μικρότερης ΔΕΗ, που θα έχει όμως αναλογικά όλα τα παραγωγικά και εμπορικά χαρακτηριστικά της μητρικής, ώστε να πωληθεί αυτόνομα, οδηγεί προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε δεν αποκλείεται και η μείωση του μετοχικού μεριδίου και στη “μεγάλη” ΔΕΗ, ακόμη και αν επιλεγεί η λύση της πώλησης της “μικρής” εταιρείας. Στις συζητήσεις παραμένουν και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή αλλά και η πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ, ενδεχομένως και συνδυαστικά. Επιπλέον, προσεχώς θα ανακοινωθούν και τα σχέδια της κυβέρνησης για τον λιγνίτη, που πλέον είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνουν πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Αμύνταιο και Μεγαλόπολη, σε συνδυασμό με την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης και ανταλλαγές ισχύος, ώστε να επιτευχθεί η “προσφορά” του 40% του λιγνίτη σε ιδιώτες
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.