Επισκέψεις με νόημα και θέμα το ΝΕΡΟ από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα .


Οι Επισκέψεις στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος από το 
1ο Γυμνάσιο Γέρακα.

Η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα από τα μέσα Οκτωβρίου ασχολείται με το πρόγραμμα που έχει ως τίτλο «...σα θα διψάσεις για νερό, θα στίψουμε ένα σύννεφο...»- εμπνεόμενη από έναν στίχο του Ν. Γκάτσου στο ποίημα του Αμοργός- και υπότιτλο «Το Νερό πηγή ζωής, έμπνευσης και ψυχαγωγίας».


Διττή η διάσταση αυτού του προγράμματος μιας και είναι ένα θέμα κατ’εξοχήν περιβαλλοντικό. Το πρόγραμμα βέβαια έχει σα σκοπό φέτος όπως και πέρσι με το «Λόρκα των Ελλήνων Δημιουργών» να παρουσιάσει στο τέλος της σχολικής χρονιάς ένα δρώμενο – αφιέρωμα στο νερό όπου θα περιλαμβάνει κείμενα  από Έλληνες ποιητές που εμπνεύστηκαν από αυτή τη πηγή ζωής, Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς που γράψανε τραγούδια για το νερό αλλά και αναφορές από τη μυθολογία, τις Νύμφες και τις Ναϊάδες, καθώς και τη λαϊκή παράδοση με τις Νεράιδες και τα ξωτικά. Όλα αυτά διανθισμένα από χορό αλλά και προβολές video-art.

Θέλοντας να μην υποβιβάσουμε την περιβαλλοντική διάσταση του θέματος αλλά και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις των μαθητών μας για το νερό που κυλά σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια αλλά και τη πορεία  του μέχρι την στιγμή που θα φτάσει σαν «νεαρόν ύδωρ» στο ποτήρι μας όπως και την ορθολογική διαχείρισή του, πραγματοποιήσαμε δύο επισκέψεις.


Η πρώτη έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, όπου επισκεφτήκαμε το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την Αδράνεια Δεξαμενή που υδροδοτούσε την Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αι. Ακολουθήσαμε  την πορεία του υπόγειου ποταμού Ηριαδανού από τους πρόποδες του Λυκαβηττού μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και ανακαλύψαμε τα τμήματα του Πεισιστράτειου Υδραγωγείου στις στάσεις Μετρό του Ευαγγελισμού και του Συντάγματος. 

Δεν παραλείψαμε σ’αυτή την πολύωρη πεζοπορία μας στο ιστορικό αλλά και εορταστικό κέντρο της Αθήνας  με τους 45 μαθητές του προγράμματος, να επισκεφτούμε και το Λουτρό των Αέρηδων που είναι το μόνο από τα τρία χαμάμ της Αθήνας που διατηρείται και λειτουργεί ως μουσείο πλέον.

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2012 και αφορούσε την επίσκεψη μας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι προκειμένου να ενημερωθεί η ομάδα μας για τη λειτουργία, τους σκοπούς και τις νέες δραστηριότητες αυτής της εταιρείας αλλά και τη συμβολή της στην υδροδότηση της Αθήνας με καθαρό πόσιμο νερό.

Επόμενος μας σταθμός θα είναι μια μονοήμερη επίσκεψή μας το Φράγμα του Μαραθώνα, το πολύ σημαντικό έργο που βοήθησε την Αθήνα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειψυδρίας στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Ένα φράγμα μοναδικό στον κόσμο φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο.


Έχουμε επίσης προγραμματίσει μια 4ήμερη εκδρομή στις αρχές Απριλίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κόνιτσα, όπου θα ενημερωθούμε για θέματα που αφορούν τα ποτάμια, αλλά και μια επίσκεψη στα Ιωάννινα, την πόλη δίπλα στη λίμνη.


Οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες
Σοφία Λυμπεροπούλου
Κορίννα Περτσινίδου
Βάσια Γερμανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.