Bloomberg: Το PSI έσωσε τις τράπεζες και όχι την Ελλάδα


Πολιτική σχεδιασμένη για να επιβιώσουν τράπεζες ζόμπι που θα είχαν τεράστιες ζημιές από μια ελληνική χρεοκοπία το 2010, ακολουθεί η ΕΕ, υποστηρίζει και ο Peter Tchir, ιδρυτής του αμερικανικού hedge fund, TF Market Advisors στο κεντρικό σημερινό θέμα του Bllomberg.

Η ανταλλαγή ομολόγων δεν επιτυγχάνει βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα», αναφέρει ο Nicola Mai της JPMorgan Chase, αφού σύμφωνα με το άρθρο η Ελλάδα θα μείνει με χρέος 161% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους, δηλαδή 4 ποσοστιαίας μονάδες λιγότερο από το τρέχον επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.
Το Bloomberg επισημαίνει παράλληλα, ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ουσιαστικά δεν μειώνεται το ελληνικό χρέος, απλά πλέον δανειστής της Ελλάδας δεν θα είναι οι τράπεζες αλλά το Κράτη.
«Ο νέος δανεισμός – ουσιαστικά πρόκειται για αντικατάσταση του ιδιωτικού χρέους με δημόσιο- αντιστοιχεί σε 78 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η πραγματική βοήθεια από την ανταλλαγή των ομολόγων διαμορφώνεται στα 59 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα όμως, θα πρέπει παράλληλα να τραβήξει κεφάλαια από το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει άλλο χρέος προς ιδιώτες και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της».
«Όταν θα έχει εκταμιευθεί όλη η βοήθεια από την ΕΕ κα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, 66%-75% του χρέους της χώρας θα το έχει αναλάβει το δημόσιο. Το 2010, πριν από το πρώτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα είχε χρέος 310 δισ. ευρώ, που εξ ολοκλήρου ανήκε σε ιδιώτες» υπογραμμίζει το Bloomberg.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι η ίδια ιστορία εξελίσσεται τώρα με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η Commerzbank μείωσε την έκθεσή της σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας κατά 70% στα 1,6 δισ. ευρώ και η BNP Paribas κατά 61% στα 2,6 δισ. ευρώ μόνο το 2011.
«Είναι μία φρικτή συμφωνία για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο» δηλώνει στο πρακτορείο και ο Raoul Ruparel, επικεφαλής ανάλυσης του Open Europe, του βρετανικού ερευνητικού ομίλου και συμπληρώνει: «Όσο περισσότερο περιμένουμε για τέτοιου τύπου αναδιαρθρώσεις, τόσο το χειρότερο για το Δημόσιο. Μεταβιβάζεται ο κίνδυνος από τις τράπεζες στους φορολογούμενους».
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην επιλογή της “αναβολής” της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που αποτέλεσε δώρο για τις τράπεζες, αφού μετέφερε τελικά το κόστος και τον κίνδυνο στον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
Παραθέτοντας στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) βάσει των οποίων, τον Μάιο του 2010, σημειώνει ότι κατά το πρώτο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ελληνικούς τίτλους ύψους 68 δισ. δολ. «Εάν η Ελλάδα κήρυσσε τότε χρεοκοπία τότε οι τράπεζες θα έχαναν περί τα 51 δισ. δολ.» αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Τους επόμενους 15 μήνες, οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα μειώθηκαν περισσότερο από 50%, στα 31 δισ. δολ.».
«Έτσι, η ζημία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το PSI που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45%» επισημαίνει το πρακτορείο συμπληρώνοντας ότι «οι πιστωτές προστατεύονται έναντι μελλοντικών ζημιών με τα κίνητρα που δόθηκαν από την ΕΕ ώστε να ένθαρρυνθεί η συμμετοχή στο PSI».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.