Ντάριο Φο: Μόνο ο Γκρίλο μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματική επανάσταση


«Μεγάλη ημέρα η σημερινή» δήλωσε ο Ντάριο Φο με το που οι κάλπες στην Ιταλία έδειξαν ότι ο Μπέπε Γκρίλο ξεπέρασε το 25%. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι εκπληκτικό», πρόσθεσε ο Φο μιλώντας στη «Repubblica» από το σπίτι του στο Μιλάνο όπου, «κολλημένος» στην τηλεόραση, παρακολουθούσε την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

«Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι πρώτο κόμμα», λέει μη μπορώντας να κρύψει τον ενθουσιασμό του. «Τώρα επιτέλους θα μπει στο κοινοβούλιο. Θα μπορέσει να φτιάξει τους νόμους που θα αλλάξουν την Ιταλία και τους οποίους ούτε καν το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε το θάρρος να φτιάξει όταν ήταν στην κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον Φο, ο Γκρίλο («τον γνωρίζω καλά, εδώ και χρόνια») επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την κεντροαριστερά και το Δημοκρατικό Κόμμα οφείλει να τον ακούσει. «Θα φέρει στην εξουσία καλά προετοιμασμένους νέους που θα ανανεώσουν την Ιταλία. Τους έχω γνωρίσει από κοντά. 
Δεν έδωσα την ψήφο μου χωρίς να ενημερωθώ. Συζητώντας με τον Γκρίλο για το πρόγραμμά του, κατάλαβα ότι μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματική επανάσταση. Δεν είναι αλήθεια ότι είναι λαϊκιστής. Ο Μπερλουσκόνι είναι λαϊκιστής».
Ούτε ο ίδιος ο Φο περίμενε την τόσο μεγάλη εκλογική επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων. «Οι Ιταλοί αποφάσισαν να τους στείλουν όλους σπίτι τους, όλους εκείνους που κυβέρνησαν επί χρόνια».
Χαρακτηρίζει «αναπάντεχη» την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο και επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δεν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του ούτε τα σκάνδαλα που βαρύνουν τον «Καβαλιέρε». «Το PD άφησε τον Μπερλουσκόνι να περάσει τους νόμους που τον ωφελούσαν προσωπικά και του εξασφάλισαν την ατιμωρησία. Και αυτό το συνειδητοποίησαν οι ψηφοφόροι».
Ο Φο θεωρεί βέβαιη την ακυβερνησία όμως «τι θα άλλαζε αν το Δημοκρατικό Κόμμα λάμβανε περισσότερες ψήφους; Ποιος εμπιστεύεται ακόμη ένα κόμμα το οποίο δεν πέρασε τους νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Μπερλουσκόνι;» αναρωτιέται.
Προβλέπει ότι «αν το Δημοκρατικό Κόμμα συμμαχήσει με τον Μάριο Μόντι, θα ξαναδιοργανωθούν σύντομα εκλογές. Αν όμως συνεργαστεί με τον Γκρίλο, τα πράγματα θα αλλάξουν. Το Κίνημα 5 Αστέρων είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την αριστερά προκειμένου να γίνουν τα πράγματα που οι Ιταλοί ζητούν επί χρόνια»
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.