Κύπρος : Εκποιήσεις ακινήτων στο 50% της εκτιμημένης αξίας

Εκποιήσεις που ξεκινούν από το 80% και μετά τους τρεις μήνες μπορούν να φθάσουν μέχρι το 50% της εκτιμημένης αξίας των ακινήτων προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η τρόικα με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο επικαιροποίησης του μνημονίου.  
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ενημέρωσε το απόγευμα τα ΜΜΕ για την πέμπτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, ανέφερε ότι στο πρώτο στάδιο του ιδιωτικού πλειστηριασμού, δηλαδή στους πρώτους τρείς μήνες, τα ακίνητο θα μπορεί να διατεθεί στο 80% της εκτιμημένης αξίας του. 
 
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων εντός των τριών μηνών, τότε στους επόμενους εννέα μήνες ο πλειστηριασμός θα επαναλαμβάνεται με κατώτερη τιμή 50% της εκτιμημένης αξίας. 
 
Εάν και σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε το ακίνητο θα επανεκτιμηθεί και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. 
 
Σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία, δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης πριν το τέλος του 2014, καθώς σχετικές πρόνοιες θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο περί αφερεγγυότητας που θα πρέπει να ψηφιστεί σε νόμο τέλος του έτους. 
 
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή της ΕΕ από το πρώτο μνημόνιο υπάρχει πρόνοια σύμφωνα με την οποία η εκποίηση πρώτης κατοικίας θα μπορεί να γίνει σε χρονικό πλαίσιο από 18 μέχρι 30 μήνες. 
 
Εξήγησε ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ευνοούν μαζικές εκποιήσεις, καθώς, όπως τόνισε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι ό,τι χειρότερο. 
 
Οι εκποιήσεις, πρόσθεσε, δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει να βρεθούν τρόποι να έρθουν κοντά οι δανειολήπτες και να προβούν σε διακανονισμό των δανείων τους.  
Άφησε να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος «αγγίζει» τους μεγάλους οφειλέτες. 
 
Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισε ότι αποτελεί προαπαιτούμενο (prior action) το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες για τη σημασία που αποδίδει η τρόικα στο θέμα.  
Επεσήμανε ότι η περαιτέρω ομαλή πορεία του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου θα εξαρτηθεί από την προώθηση του νομοσχεδίου αυτού.  
Τόνισε ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις είναι. 
 
Είπε χαρακτηριστικά ότι κανένας δεν μπορεί να επιβάλει στους κυπρίους οποιοδήποτε νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «εξαρτάται από τα δικά σας χέρια». 
 
Αναφερόμενος στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ότι αυτά αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση, που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. 
 
Το 50% των δανείων του συνόλου των τραπεζών, σημείωσε, είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια και διερωτήθηκε πως είναι δυνατό σε όλες τις τράπεζες να υπάρχει τόσο ψηλό ποσοστό καταθέσεων και την ίδια ώρα το ποσοστό των NPLs να είναι τόσο ψηλό. 
 
«Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τους στοιχειώδεις κανόνες της οικονομίας», παρατήρησε. 
 
Εξέφρασε την άποψη ότι δεν παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία στις τράπεζες να εισπράξουν τα οφειλόμενα προς αυτές. 
 
Εξέφρασε την άποψη ότι ένας επιπρόσθετος λόγος για την αύξηση των ΜΕΔ είναι η χαλαρή νομοθεσία που εφαρμόζεται και η οποία προβλέπει μακροχρόνιες διαδικασίες για εκτέλεση εκποιήσεων. Χρειάζεται ένα χρονικό πλαίσιο 20 χρόνων για να εκτελεστεί εκποίηση ακινήτου στην Κύπρο, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.