Και δεύτερο πλοίο αποπλέει από το Ναύσταθμο για τη Λιβύη. Αγωνία για τους 87 Ελληνες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού στα χωρικά ύδατα της Λιβύης για να επιβιβαστούν στην φρεγάτα «Σαλαμίς» και να αποχωρήσουν από τη χώρα τόσο το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας όσο και οι Ελληνες που κατοικού εκεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το προσωπικό της πρεσβείας είναι επτά άτομα, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων υπηκόοων που ζουν στη χώρα είναι περίπου 80.

Το σχέδιο εκκένωσης
Ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης η φρεγάτα «Σαλαμίς» του πολεμικού ναυτικού πλέει προς την χώρα της Βορείου Αφρικής όπου αναμένεται να φθάσει λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.
Το πλοίο δεν θα δέσει σε κάποιο λιμάνι, αλλά θα πλησιάσει και θα αγκυροβολήσει όσο πιο κοντά γίνεται στις ακτές, ενώ, οι Ελληνες θα μεταφερθούν στο πλοίο με φουσκωτά σκάφη. Στη φρεγάτα «Σαλαμίς» επιβαίνουν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των διπλωματών και των υπαλλήλων της πρεσβείας.
Παρά τις δυσκολίες της κατάστασης η ελληνική αποστολή έχει την εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις και δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα.
Σημειωτέον ότι το σχέδιο εκκένωσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη από εχθές, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και εξασφάλισε άδεια για να μπορέσει να πλεύσει πολεμικό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Διαβουλεύσεις με άλλες χώρες για να απομακρυνθούν και πολίτες άλλων χωρών
Παράλληλα, αίτημα για να επιβιβαστούν υπήκοοί τους στην φρεγάτα «Σαλαμίς» έχουν υποβάλει και άλλες χώρες, όπως από την Κύπρο, την Κίνα, τη Μάλτα και τη Βρετανία. Τα αιτήματα, μάλιστα, φέρεται να αφορούν σε περίπου 400 άτομα και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αποστολή στη Λιβύη, κατόπιν κινεζικού αιτήματος, πολιτικού πλοίου -και συγκεκριμένα του «Ελευθέριος Βενιζέλος»- για να απομακρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους εγκλωβισμένους πολίτες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι για λόγους ασφαλείας το πολιτικό πλοίο θα πρέπει να συνοδεύεται από πολεμικό, χωρίς όμως προς το παρόν να επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή η λήψη της σχετικής απόφασης.
Απέπλευσε και δεύτερη φρεγάτα από το ναύσταθμο
Μετά το «ΣΑΛΑΜΙΣ» που απέπλευσε για τη Λιβύη και δεύτερο πλοίο του Στόλου αποπλέει από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας με τον ίδιο προορισμό. Πρόκειται για τη φρεγάτα «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και όπως είναι φανερό η επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού παίρνει άλλες διαστάσεις.
Ο κυβερνήτης του ΣΑΛΑΜΙΣ που έφθασε στα ανοιχτά της Λιβύης, ενημέρωσε τον θάλαμο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώνεται για την κατάσταση, ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη της φρεγάτας από άλλο συνοδευτικό πλοίο, τόσο για τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα όσο και για παροχή συνδρομής σε ό,τι άλλο χρειαστεί.
Το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε άμεσα το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθέας», το οποίο απέπλευσε από το ναύσταθμο το μεσημέρι της Πέμπτης.
Το απόλυτο χάος στην Λιβύη
Η απόφαση για απομάκρυνση των Ελλήνων από την Λιβύη ελήφθη λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα ενώ παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν και από την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Κίνα, τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες.
Στην χώρα μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ, στο επίκεντρο της σύρραξης βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πρωτεύουσα Τρίπολη, καθώς, ισλαμιστικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα, ενώ, αυτή τη στιγμή, έχει κηρυχθεί μερική εκεχειρία για να τεθεί υπό έλεγχο τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται πολύ κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας, στην Τρίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.