Αφόπλισαν και ΜΑΤ και κουκουλοφόρους, οι ''ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ''Πολίτες χθες σε όλη την Ελλάδα


του Στάθη Διομήδη
Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω τα συναισθήματα που ένοιωσα εχθές κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.
Σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, δεκάδες χιλιάδες νέοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έδωσαν το παρών βροντοφωνάζοντας ότι δεν πάει άλλο. Με τα παιδιά τους, με καροτσάκια με τα μωρά τους, με τα ποδήλατά τους με το κέφι τους, ειρηνικά χωρίς βία. Με μόνη διάθεση να πουν ένα μεγάλο και βροντερό ΟΧΙ.
Πραγματικά ένοιωσα υπερήφανος που υπάρχει και ετούτη, η άλλη Ελλάδα. Ένοιωσα υπερήφανος που υπάρχουν και ετούτοι, οι άλλοι Έλληνες. Που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους και όχι για το παρόν το δικό τους.
Άνθρωποι κάθε κοινωνικού στρώματος ήρθαν εχθές να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Το σύνθημα ΚΛΕΦΤΕΣ-ΚΛΕΦΤΕΣ δονούσε συχνά την ατμόσφαιρα, μέχρι που έκλεισαν τα παράθυρα στη Βουλή για να μην ακούν και δεν μπορούν να παράγουν κοινοβουλευτικό έργο… παραγράφοντας μίζες και αρπαχτές.
Τα αιτήματα χωρίς να είναι συγκεντρωμένα και όμορφα γραμμένα, ήταν απλά: Ζωή ανθρώπινη με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Ο Πρωθυπουργός τον τελευταίο καιρό αρέσκεται να λέει στους ξένους: «Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε». Εχθές οι νέα γενιά της χώρας του είπε: «Γιώργη, άφησέ μας ήσυχους να ζήσουμε εντίμως και αξιοπρεπώς».
Μια αθρόα συγκέντρωση, η οποία χαρακτηρίστηκε από το Reuters, ως η πρώτη ΣΟΒΑΡΗ αντιμνημονιακή διαδήλωση μετά την ψήφιση του μνημονίου. Απλά δηλαδή όσες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα ξέρουν και οι ξένοι ότι καθοδηγούνται από ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Ανησυχούν βλέπετε γιατί η χθεσινή διαδήλωση δεν ήταν καθοδηγούμενη, δεν ήταν κομματική, δεν ήταν συνδικαλιστική, δεν ήταν προβοκατόρικη. Ήταν απλά μια διαδήλωση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ανθρώπους για ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ανθρώπους. Αυτό είναι ο φόβος τους. Μια τεράστια διαδήλωση σε αριθμό αλλά και με νεανικό κοινό που δεν μπορεί να ποδηγετηθεί και να καθοδηγηθεί από κόμματα, εκδότες και συμφέροντα, τρομάζει ακόμη και τα ξένα ΜΜΕ.
Και μιας και λέμε για ΜΜΕ, τα ελληνικά ΜΜΕ, και κυρίως τα τηλεοπτικά μέσα, εκτός εξαιρέσεων, κυριολεκτικά έθαψαν και τις προηγούμενες μέρες αλλά και εχθές τη διαδήλωση. Ο λόγος προφανείς και οι εντολές εκτελεστές.
Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι τις προηγούμενες μέρες αφιέρωναν πεντάλεπτα στα δελτία ειδήσεων για τις κινητοποιήσεις των Ισπανών νεολαίων και εχθές το βράδυ αφιέρωσαν τρία δευτερόλεπτα. Τέτοια έντιμη και megaλη δημοσιογραφία. Δεν πειράζει καλό είναι να σκιαχτούν και λίγο.
Κάθε μέρα, κάθε απόγευμα οι νέοι θα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα. Κάθε απόγευμα ο κόσμος που θα συγκεντρώνεται θα πρέπει να είναι περισσότερος ώστε να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και προσωπικό είναι αναξιόπιστο, αφερέγγυο και «ώριμο» προς αποχώρηση. Το ποτάμι ξεκίνησε. Η αρχή έγινε. Τώρα όλοι ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας κατέβουμε στις πλατείες.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν το δικό μας δημοψήφισμα.
Στα παραλειπόμενα της χθεσινής, νύχτας η προσπάθεια των συνδικαλιστών της ΔΕΗ να έρθουν με πορεία ως το Σύνταγμα για να πάρουν λίγο αύρα από τη διαδήλωση και ίσως και λίγο δημοσιότητα. Μπορεί να βόλευε τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ να δημιουργηθούν εντάσεις ώστε να διαλυθεί η διαδήλωση. Δεν τους έγινε το χατίρι.
Όχι δεν συνελήφθησαν τα παιδάκια... Σήμερα είχε ρεπό η Χωροφυλακή, ήταν μόνο η αστυνομία πόλεων.
Υ.Γ. 1 Σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα κοιμηθούν υπερήφανοι και με ένα αχνό χαμόγελο στα χείλη. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Αρχίσαμε πάλι να ελπίζουμε.
Υ.Γ. 2 ο κόσμος που συνολικά συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα εχθές το βράδυ πρέπει να ξεπέρασε τις πενήντα πέντε χιλιάδες.
Δε χαλαρώνουμε. Και σήμερα πάμε στο Σύνταγμα. Άλλωστε… οι σκλάβοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, παρά μόνο τις αλυσίδες τους.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας εκφράζει κανείς τους. Και οι 300 είναι βολεμένοι στις θέσεις τους και καλά θα κάνουν να κάτσουν εκεί γιατί αν τους δουμε στο Συνταγμα να προσπαθούν να λαθροθηρέψουν ψήφους θα τους πάρουμε με τις πέτρες. ΠΑΜΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΚΝΕ,ΚΚΕ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΝΑΠΟΔΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΔΕΞΙΑ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ,ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ,ΠΛΑΓΙΩΣ,ΜΠΛΕ,ΚΟΚΚΙΝΟΙ,ΜΩΒ,ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ σας προσκαλουμε όλους ξεχωριστα να έρθετε έχοντας μόνο τον εαυτό σας παρέα και καμμία σημαία που πιστεύετε και πρεσβευέτε.Εσεις και τα παιδιά σας. ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ λοιπον!!!

Πάνος Πάνου είπε...

Τουρλού λίγο το σχόλιο. Καταρχάς δεν ήταν η "πρώτη σοβαρή" αντιμημονιακή διαμαρτυρία: Απο την γεν. απεργία της 05/05/2010 που βάφτηκε από κάποιους γελοίους με αιμα συναδέλφων εργαζομένων εξαναγκασμένων σε απεργοσπασία, και κατα την οποία όσοι παρευρέθησαν θυμίζω αποδοκίμασαν και γύρισαν τις πλάτες στις ξεπουλημένες ηγεσίες, μεχρι τα κινήματα Δεν ΠΛηρώνω, από τις μάχες των εργαζομένων σε μια σειρά χώρους εργασίας (που ασφαλώς δεν μαθεύονται) μέχρι την Κερατέα, ενα σωρό κόσμος κινείται "αντιμνημονιακά"...
Όσον αφορά την κινητοποίηση της ΔΕΗ διακρίνω εξαιρετικά κακοήθη εμπάθεια: Αφενός ήταν μια κινητοποίηση προγραμματισμένη πολύ πριν οποιονδήποτε "Αγανακτισμένο", και στη τελική έδωσε, δεν πήρε...Αφετέρου ασφαλώς θέλουμε το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της χώρας εκεί. Επειδή δηλαδή τραβάμε ζόρι με τις ηγεσίες (καλώς) πρέπει να αποκλείσουμε 52000 εργαζόμενους και συνταξιούχους? Γιατί? Επειδή αυτοί συνδικαλίζονταν και πετύχαν πράγματα στην εργασία τους που δεν πετύχαμε εμεις δια της απραξίας μας? "Επειδή έχει ο γείτονας κατσίκα αντί να πάρουμε και 'μεις, να πεθάνει η κατσικα του γείτονα"! Ντροπή!!!
Λες "Ένοιωσα υπερήφανος που υπάρχουν και ετούτοι, οι άλλοι Έλληνες". Δεν είχε μόνο Ελληνες φίλε. Είχε και άλλους που υποφέρουν εξαιτίας του μνημονίου, άσχετα να δεν τους επιτράπηκε επι της ουσίας να εκδηλωθούν, πολύ περισσότερο να καλεστούν να δώσουν και αυτοί τον κοινό αγώνα για κοινά προβλήματα. Στη τελική, ειδικά αν μια κινητοποίηση ερχεται ως αντίλαλος απο μια άλλη στην απέναντι ακρη της Ευρώπης, είναι και η απόδειξη ότι δεν θα έπρεπε να ακούγεται εθνικός υμνος αλλά ο ύμνος της Διεθνούς, των "σκλαβων που δεν εχουν τίποτα να χάσουν παρα τις αλυσίδες τους" όπως πολύ σωστά κλείνεις. Όμως και εδώ σου θυμίζω ότι η φράση αυτή μόνο ακομμάτιστη δεν ήταν, αλλά η προτελευταία πρόταση ενος κομματικού προγράμματος...
"Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπροστά σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ' αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ! " Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος" Έκδοση 21 Φεβ. 1848, Γερμανία

Αθανασιάδης Ν. Κωνσταντίνος είπε...

Μεγάλε είσαι κι ο ΠΡΩΤΟΣ, με το άρθρο σου! κανένας έμισθος ή και ΑΝΕΡΓΟΣ δημοσιογράφος δε θα έπιανε τον παλμό της σκέψης σου!

Κρίμα όμως που όλα σταματάνε εκεί!!! στην επίκληση της Αθηνάς!

Γιωργος είπε...

@Πάνος Πάνου
Να προσθεσω σε αυτά που είπες για "την γεν. απεργία της 05/05/2010" ότι αυτους που δολοφόνησαν τα παιδια ακόμα τους ψάχνουν.

Μέχρι και τους πακιστανους που δολοφόνησαν τον άνθρωπο στην Γ Σεπτεμβριου τους βρήκαν αμέσως αλλά αυτούς όχι ακόμα...

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.