Δάκρυσαν και τα αγάλματα χθες στο Σύνταγμα


Χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, αλλά και πάνω σε αυτή, δηλώνοντας έμπρακτα αυτό που ακουγόταν από τα μικρόφωνα: «Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε».
Και όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό που είχε από όλα. Συγκρούσεις σώμα με σώμα διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, δακρυγόνα και πέτρες, συλλήψεις με ξεγυμνώματα και άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτή, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, οδοφράγματα, φλεγόμενα σκουπίδια για να «καθαρίσει» η αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς και συνθήματα και αντάρτικα τραγούδια (όπως το «αγρίμια και αγριμάκια μου»), μπερδεμένα με τον ήχο από τις σειρήνες των ασθενοφόρων, που κατέφθαναν το ένα μετά το άλλο για να παραλάβουν τους τραυματίες.
Προσαγωγές
Ο συνολικός απολογισμός κάνει λόγο για 33 τραυματίες διαδηλωτές στον «Ερυθρό Σταυρό», η πλειονότητα των οποίων είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Από αυτούς οι 30 είναι άνδρες και τρεις γυναίκες και σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το νοσοκομείο, για τους τέσσερις έγιναν εισαγωγές (ένας εισήχθη στη χειρουργική κλινική και τρεις στην ορθοπεδική).
Οσον αφορά τους τραυματίες αστυνομικούς, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τον τραυματισμό 36 ένστολων, που υπηρετούν στα ΜΑΤ και τα ΥΜΕΤ και στην ομάδα «Δέλτα». Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και όπως ανέφεραν πληροφορίες από την αστυνομία, ένας «έχασε» το δάχτυλό του από μολότοφ που τον τραυμάτισε και ένας άλλος έχασε την ακοή από το ένα του αυτί, από φωτοβολίδα που σφηνώθηκε στο κράνος του.
Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 26 άτομα -οι 12 προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν το πρωί- και έκαναν 15 συλλήψεις. Ενώ προκλήθηκαν ζημιές στις τζαμαρίες δύο καταστημάτων, στις επιγραφές δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων, στα ρολά ξενοδοχείων, σε στέγαστρα στάσεων, φθορές σε πεζοδρόμια, μάρμαρα του μετρό και των σιντριβανιών που βρίσκονται στα δεξιά και τα αριστερά της πλατείας Συντάγματος.
Αγριες συγκρούσεις σώμα με σώμαΤα επεισόδια
Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν γύρω τις 12 το μεσημέρι, όταν ομάδες «αγανακτισμένων», που βρίσκονταν μπροστά από τη Βουλή, πλησίασαν τον αστυνομικό φραγμό στα λεγόμενα «λουλουδάδικα» και πέταξαν νεράντζια και πλαστικά μπουκάλια νερού πάνω από τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί εκεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανταπάντησαν με χημικά, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε σχεδόν αμέσως.
Λίγη ώρα αργότερα «έπεσαν» και οι πρώτες μολότοφ από αναρχικούς-αντιεξουσιαστές, που έκαναν την εμφάνισή τους μπροστά από τη Βουλή. Και αυτή τη φορά το επεισόδιο ήταν μεμονωμένο.
Η παρουσία ενός νεαρού δόκιμου αστυνομικού της Τροχαίας, γύρω στις 3 το απόγευμα, ο οποίος βρέθηκε -άγνωστο πώς- στην καρδιά της διαδήλωσης, στο ύψος της «Μεγάλης Βρετάννιας», δημιούργησε προσωρινή αναστάτωση, αλλά και μεγάλη απορία σε όσους κοιτούσαν χωρίς να πιστεύουν στα μάτια τους. Ομάδα διαδηλωτών τον περικύκλωσε και σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω του και με ψυχραιμία τον φυγάδευσε σε ασφαλές σημείο, γλιτώνοντάς τον από όσους τον πλησίασαν με απειλητικές προθέσεις.
Στην οδό Σταδίου, σαν από μηχανής θεοί, εμφανίστηκαν δύο μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ, που είχαν παράσχει νωρίτερα πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές. Ο τροχονόμος επιβιβάστηκε στη μηχανή του ενός και απομακρύνθηκε ασφαλής από την περιοχή.
Περίπου μισή ώρα αργότερα τα αίματα άναψαν για ακόμη μια φορά, όταν ακροδεξιοί, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία χιλιάδων «αγανακτισμένων» και θέλοντας προφανώς να «εκδικηθούν» για το άγριο κυνηγητό που τους είχαν επιφυλάξει νωρίτερα αναρχικοί-αντιεξουσιαστές στην οδό Κριεζώτου, τους υπέδειξαν φωνάζοντας «ασφαλίτες». Ακολούθησαν αναστάτωση, αντεγκλήσεις και συμπλοκές μεταξύ τους, τη στιγμή που άλλοι διαδηλωτές, αποκαλώντας τους «προβοκάτορες», τους φώναζαν να φύγουν.
Σχεδόν την ίδια ώρα ξεκινούσαν άγριες συγκρούσεις σώμα με σώμα, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το ίδιο σκηνικό εκτυλίχθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, στη Φιλελλήνων, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι την αγγλικανική εκκλησία, αλλά και στην Αμαλίας, όπου μεταξύ άλλων έκαναν την εμφάνισή τους δεκάδες δικυκλιστές της ομάδας «Δέλτα».
Καθ' όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων τα χημικά έπεφταν βροχή, πάνω και γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ οι συγκεντρωμένοι λίγο έλειψε να ποδοπατηθούν όταν στην προσπάθειά τους να αναπνεύσουν έτρεξαν στο μετρό του Συντάγματος. Ενώ πολλές ήταν και οι περιπτώσεις διμοιριών των ΜΑΤ, που μάζευαν από κάτω κομμάτια μάρμαρου και τα εκσφενδόνιζαν επιστρέφοντάς τα πίσω στους διαδηλωτές. Γύρω στις 5.30 το απόγευμα η ένταση εκτονώθηκε. Και χιλιάδες διαδηλωτές, και αυτοί που είχαν μείνει και αυτοί που επέστρεψαν, ξαναγέμισαν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.
Το βίντεο
Οσον αφορά το βίντεο που μεταδόθηκε και στο οποίο απεικονίζονται άτομα που μεταφέρουν μεταλλικούς σωλήνες και κοντάρια, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως πρόκειται για αστυνομικούς. Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν σε επιχείρηση μεταφοράς κατασχεμένων αντικειμένων, τα οποία φέρεται να επιχείρησε να κρύψει σε δασύλλιο, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, 33χρονος αλλοδαπός.
Συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για «οπλοκατοχή» και «παράνομη οπλοφορία». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.