Προβόπουλος: Αργησαν να πάρουν μέτρα ενώ ήξεραν για το έλλειμμα

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί δεν ήταν τα κατάλληλα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος επανειλημμένα επισήμανε τον κίνδυνο εκτροχιασμού του ελλείμματος, αλλά οι ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων δεν είναι βέβαιο ότι πείστηκαν, κατέθεσε ο διοικητής της Τράπέζας Γιώργος Προβόπουλος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009.

Τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2009 έδειχναν πως οι αριθμοί του ελλέιμματος ήταν μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου χρόνου και οι δείκτες του α' εξαμήνου αποτελούσαν καμπανάκι ότι θα δυσκολέψει ο δανεισμός, πρόσθεσε ο κ. Προβόπουλος.

Επίσης τόνισε ότι η αποστολή δύο διαφορετικών πινάκων δεδομένων στην Eurostat εντός ολίγων ημερών, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ αρχικά και του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν εντολής του ECOFIN, να ζητήσει από την Eurostat αναλυτική εξέταση των αδυναμιών των ελληνικών στατιστικών καταγραφών και εστίαση στις συναλλαγές του κράτους με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Προβόπουλος επέμεινε πως ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος σε διψήφιο αριθμό, ενώ είχε ενημερώσει προσωπικά και τους αρχηγούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

Περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και ήταν επιβεβλημένο.

Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα -τόνισε ο κ. Προβόπουλος- θα μπορούσαν να ανακόψουν τη δυναμική του ελλείμματος, έχοντας τεράστια επίπτωση στις αγορές, που θα εφησύχαζαν βλέποντας την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», εκτίμησε πως οι αγορές και οι θεσμικοί επενδυτές, δεν περιμένουν μια υπουργική δήλωση, «έστω και ατυχή» για να κρίνουν εάν η χώρα είναι σε αρνητική κατάσταση.

ΛΑΟΣ: Εγείρονται ποινικές ευθύνες

Ποινικές ευθύνες για τους Κ.Καραμανλή και Γ.Παπανδρεόυ «βλέπει» ο ΛΑΟΣ, καλώντας Κοινοβούλιο και Δικαιοσύνηπρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των κοινωνικών απαιτήσεων για την αναζήτησής τους. 

«Ιδίως στην περίπτωση Παπανδρέου, υπάρχει κάτι περισσότερο από τις λεγόμενες αποχρώσες ενδείξεις. Εάν δεν υπάρξει η ανάλογη πρωτοβουλία θα αναγκαστούμε να πάρουμε εμείς» ξεκαθαρίζει. 


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.