Πονοκέφαλος για την κεντροδεξιά το αντιμνημονιακό μέτωπο


Νέα δεδομένα προκαλεί στην κεντροδεξιά η νέα αντιμνημονιακή Κοινοβουλευτική Ομάδα με διαγραμμένους από τη Ν.Δ., η συγκρότηση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απρόοπτου σήμερα Πέμπτη, αλλάζοντας και τις ισορροπίες ενόψει των εκλογών.
Σε αυτό το κλίμα αναζωπυρώνεται στο κεντροδεξιό σύστημα, η συζήτηση για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε μια αντιμνημονιακή κίνηση ο ακαδημαϊκός κ. Β. Μαρκεζίνης, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τους κκ. Π. Καμμένο και Χρ. Ζώη και αναμένεται να μιλήσει την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα σε πολυπληθές ακροατήριο.

Η έλευση στην Αθήνα του κ. Μαρκεζίνη, ενός προσώπου που αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους με εθνικοπατριωτικές ανησυχίες, δημιούργησε ποικίλα σχόλια.
Η απόφασή του να έρθει να μιλήσει και να συζητήσει με τους πολίτες στο Πολεμικό Μουσείο το βράδυ (7-9 μ.μ.) της ερχόμενης Τρίτης, εν μέσω των διεργασιών στο χώρο της κεντροδεξιάς και υπό τη σκιά των διεργασιών στους «Ανεξάρτητους Ελληνες», ενίσχυσε τα σενάρια για το ρόλο του.
Αν και ο ίδιος σε συνομιλητές του, απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για συμμετοχή του σε πολιτικά σχήματα, πολλοί είναι και στη Ν.Δ., αλλά και στους Ανεξάρτητους Ελληνες που γοητεύονται (όπως είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στο Βήμα στις 19 Φεβρουαρίου) από τις απόψεις και τις θέσεις του και θα τον ήθελαν να συμμετέχει ενεργά.
Ο κ. Μαρκεζίνης - για τον οποίο πολλοί διπλωμάτες στάζουν μέλι όσον αφορά τις πατριωτικές του απόψεις - έχει συναντηθεί στο σπίτι του στο Λονδίνο και έχει συνομιλήσει το τελευταίο διάστημα, σε διαφορετικό χρόνο, με τους κκ. Ζώη και Καμμένο, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει κάτι για τη νέα αντιμνημονιακή κίνηση.
Η γοητεία Μαρκεζίνη στην κεντροδεξιά
Με τον ακαδημαϊκό (έχει και τον τίτλο του σερ) που μιλά με αρνητισμό για το μνημόνιο και τις παρενέργειες του βρετανικού Δικαίου σε σχέση με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, συμφωνούν πολλοί στη Ν.Δ. και ειδικά αρκετοί εκ των διαγραφέντων που γοητεύονται από την επιχειρηματολογία του.
Πριν καιρό, όπως είχε καταγράψει το Βήμα πρώτο, το όνομά του είχε συζητηθεί για την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., ενώ άλλοι τον βλέπουν ως μέντορα του κινήματος των αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Ο ίδιος, παρουσία σύμφωνα με πληροφορίες και διαγραμμένων βουλευτών από τη ΝΔ και ενδεχομένως των κκ. Ζώη και Καμμένου, θα έχει προφανώς την ευκαιρία την προσεχή Τρίτη να διευκρινίσει τις προθέσεις του και να πει δημόσια ότι τα όσα λέγονται είναι αποκυήματα φαντασίας, εν μέσω και ενστάσεων από αρκετούς για το κατά πόσο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει κεντρικό ρόλο και να προσελκύσει με το λόγο του εθνικό ακροατήριο.
«Πρέπει να αλλάξουμε οπωσδήποτε τους Έλληνες πολιτικούς δρώντες, ακριβώς επειδή πρέπει να αλλάξουμε τις ισχύουσες πολιτικές», προκρίνοντας, «νέα πρόσωπα, που δεν θα ελέγχονται από ξένους παράγοντες…και δεν θα είναι εξαρτημένα από τα οικονομικά μας κατεστημένα» αρθρογράφησε πρόσφατα με την επισήμανση πως οι πολιτικοί αρχηγοί το μόνο που προσφέρουν στην Ελλάδα είναι μακροχρόνια υποτέλεια.
Τα καλά λόγια Καμμένου
«Είναι πατριώτης, έχει πείρα και γνώσεις. Η Ελλάδα τον χρειάζεται» απάντησε ο κ. Καμμένος, μέσω του twitter, σε ερώτηση για τον κ. Μαρκεζίνη, για τον οποίο σημείωσε, ότι«αντί να τον πάρουμε κοντά για βοήθεια και συμβουλές τον φοβούνται μη χάσουν την εξουσία».
Οι θετικές αναφορές είναι πολλές, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε αντιμνημονιακή κίνηση. «Αγαπά την Ελλάδα και γνωρίζει από συνταγές και μαγείρους. Γι’ αυτό τον φοβούνται» έγραψε στο tweeter ο κ. Καμμένος, εκφράζοντας την πολύ θετική άποψη που έχει για τον πολύ γνωστό ακαδημαϊκό.
Η νέα αντιμνημονιακή Κ.Ο.
«Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. Υπομονή» έλεγε χθες αργά το βράδυ ένας από τους βουλευτές που πρωταγωνιστούν στη νέα αντιμνημονιακή κίνηση και διέψευδε ότι υπήρχε εμπλοκή.
«Προχωράμε δυναμικά. Δεν χαλάει τίποτα, όσο και εάν καίγονται κάποιοι» έριξε το «καρφί» του προς την ηγεσία της Ν.Δ. ο κ. Κ. Μαρκόπουλος, εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών παλαιότερα του κ. Αντ. Σαμαρά.
Επί της ουσίας οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», το κόμμα που ίδρυσε ο κ. Καμμένος που συναντήθηκε χθες το βράδυ με μια μεγάλη ομάδα διαγραφέντων από τη Ν.Δ., θα έχει πλέον κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με δέκα βουλευτές, όπως αποκάλυψε προ ημερών «Το Βήμα».
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις σχεδόν ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ και είναι ζήτημα, πιθανότατα ωρών, να γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον, καθώς όλα ακόμα είναι ανοικτά, είναι εάν όλοι όσοι συμμετέχουν στην Κ.Ο. θα δώσουν και τη μάχη των εκλογών.
Με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν οι περισσότεροι εκ των διαγραμμένων θα ενταχθούν στις εκλογικές λίστες των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους με αντιμνημονιακή ρητορική. 
Στο δεύτερο όροφο του Κοινοβουλίου συναντήθηκαν λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, οκτώ διαγραμμένοι της Ν.Δ., χωρίς την παρουσία του κ. Καμμένου. Στο γραφείο που τους έχει παραχωρηθεί συζήτησαν εκτενώς για την πορεία τους προς τις εκλογές και αποφάσισαν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η συζήτηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Εκεί ήταν οι κκ. Μαρκόπουλος, Σπ. Γαληνός,Π. ΜελάςΔ. ΣταμάτηςΜιχ. Γιαννάκης και οι κυρίες Ελενα ΚουντουράΜίκα Ιατρίδη και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Στην αίθουσα μπήκε κάποια στιγμή και έμεινε για αρκετή ώρα, ο κ. Γ. Βλάχος που όμως διατηρεί επιφυλάξεις και κρατά αποστάσεις, με τη λογική, ότι «το ‘‘όχι’’ στο μνημόνιο, δεν μπορεί να γίνει ιδεολογία», ενώ είπε ότι θα φύγει και θα πάει σπίτι του, χωρίς να συμμετάσχει σε κανένα πολιτικό σχήμα.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Ι. Μανώλης, που συμμετείχε στην ιδρυτική εκδήλωση των "Ανεξάρτητων Ελλήνων".
Απόντες από τις διεργασίες είναι οι διαγραμμένοι κκ. Κ. ΠαπασιώζοςΜ. ΤζίμαςΓ. Καρασμάνης και η κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ (ευελπιστεί ότι θα επιστρέψει στη ΝΔ) που συνειδητά δεν συμμετέχουν, διότι θεωρούν ότι δεν τους αφορά η συζήτηση.
Τη συμμετοχή του στη νέα αντιμνημονιακή Κ.Ο. δήλωσε ο κ. Ζώης από τη Λάρισα, όπου βρίσκεται και συνομιλεί με πάρα πολλούς ψηφοφόρους του.  «Ότι αποφασίσουν οι συνάδελφοι και φίλοι θα είμαι μαζί τους» είπε στο «Βήμα», ενώ θα κάνει ανακοινώσεις την ερχόμενη Δευτέρα για τη στάση του συνολικά έναντι του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν, ένα από τα «αγκάθια» που υπήρχαν, ήταν ποιος θα ηγηθεί της κίνησης, αν και σε αυτές τις εκλογές, όπως λέει ο κ. Καμμένος, αυτός θα έχει την προεδρία.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τη δομή που θα αποκτήσει η Κ.Ο. και ποιοι θα σηκώσουν το βάρος της κοινοβουλευτικής μάχης ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη νέα δανειακή σύμβαση. Σε αυτή τη μάχη, οι «αντιμνημονιακοί» βουλευτές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα, κατ’ αυτούς, αντιλαϊκά μέτρα που υπερψήφισαν ΝΔ και ΠαΣοΚ αλλά και το ιδεολογικό «στίγμα» του νέου κόμματος.
Κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί Διοικούσα Επιτροπή, με προεδρεύοντα τον κ. Καμμένο, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική ομάδα – και στις συζητήσεις που έπονται (για δανειακή σύμβαση και μια προ ημερησίας διατάξεως) μέχρι τη διάλυση της Βουλής – θα έχουν οι κ.κ. Ζώης και Μαρκόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.