Επιστρέφουν οι ομάδες «κρούσης» του Ράιχενμπαχ

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Ένα ακόμα κρίσιμο eurogroup στην αλυσίδα των κρίσιμων ημερών που θα κρίνουν την επιτυχία του δεύτερου δανειακού προγράμματος ξεκινάει σήμερα το απόγευμα. 



Οι 16 υπουργοί οικονομικών θα ακούσουν τα τελευταία νέα - δηλαδή την ανταλλαγή των ομολόγων στην πράξη - θα υπολογίσουν με ακρίβεια τα ποσά που μένει να εγκρίνουν, θα κάνουν μια επισκόπηση των απαραίτητων νομικών κειμένων και εν αναμονή της αντίστοιχής απόφασης του ΔΝΤ θα δώσουν τα χέρια με την ελληνική πλευρά για το νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο. 

Θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις των ποσών για την ανταλλαγή (30 δις), για τους τόκους (5,5 δις), τα 23 για τις τράπεζες και τα ποσά που θα καλύπτουν το έλλειμμα του 2012, 2013, και 2014 και θα επιμεριστούν σε τρίμηνα. 

Αυτό είναι το εύκολο μέρος της ημέρας. Το δύσκολο έρχεται από τη στιγμή που οι υπουργοί θα αποφασίσουν να μπουν σε «λεπτομέρειες». Τέτοιες λεπτομέρειες είναι το ταμειακό έλλειμμα του 2011, για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει πως αγγίζει τα 24,9 δις ευρώ - 400 εκατομμύρια ευρώ πάνω από το τελικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης το 2010. Το σκηνικό δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό δεδομένου ότι μένουν να εξερευνηθούν και άλλες τρύπες ως τα μέσα Απριλίου και την έγκριση των στοιχείων από την eurostat (κατά edp). Μέχρι στιγμής τα 24,9 δις αντιστοιχούν σε 11,5% από ΑΕΠ 208δις ευρώ, ενώ το 2010 έκλεισε με 24,4 δις, δηλαδή 10,5% έλλειμμα σε 225δις ευρώ ΑΕΠ: με άλλα λόγια η προσωποποίηση της αποτυχίας.

Συνεπώς οι 17 του ευρώ, που βάζουν και το χέρι στην τσέπη, οφείλουν να βεβαιωθούν ότι ο «υπότροπος» έχει πάρει το μάθημα του, έχει παραδεχθεί τι πάει στραβά και σκοπεύει να συνεργαστεί για να μην επαναληφθεί η αποτυχία. 

Τα τρία αυτά στοιχεία μεταφράζονται σε ένα νέο μνημόνιο οικονομικής πολιτικής λίγο πολύ γνωστό, σε διασφάλιση της συνεργασίας με την διευρυμένη ομάδα Ράιχενμπαχ και σε πολιτικές εγγυήσεις ότι από εδώ και στο εξής η όποια κυβέρνηση θα λαμβάνει τα σωστά μέτρα και όχι «τα πολιτικώς εφικτά υποκατάστατα μέτρων». 

Η πρώτη προτεραιότητα των εταίρων αποτελεί η μείωση του κράτους και των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, το νέο φορολογικό σύστημα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας. Τα σχόλια για τις κυβερνητικές προθέσεις, δεν είναι και πολύ ευχάριστα στις Βρυξέλλες. Οι ελεγκτές της τρόικας διαμηνύουν ότι οι τρύπες του 2011 δε θα κλείσουν με έκτακτα εισπρακτικά κόλπα, «υπάρχει πρόγραμμα» και ως εκ τούτου το τρέξιμο στην ανηφόρα των τελευταίων δύο εβδομάδων θα συνεχιστεί. 

Η έλευση  Ράιχενμπαχ

Ο ίδιος ο Ράιχενμπαχ φτάνει στην Αθήνα με σκοπό να παρουσιάσει τη Πέμπτη την έκθεση προόδου. Από την εκτενέστατη παρουσίαση που έκανε ο Γ.Χόλμκβιστ, δεξί χέρι του Ράιχενμπαχ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες προκύπτει το αυτονόητο: το κράτος χρειάζεται σοβαρή εγχείρηση και όχι “lifting”. Το ίδιο αναλυτικές ήταν και πολλές από τις παρουσιάσεις των εθνικών ειδικών όπως του Σουηδού και του Γερμανού ειδικού για τον τομέα της υγείας, των Ολλανδών για το κτηματολόγιο και το εθνικό χωροταξικό σχέδιο, ενός γερμανικού υπουργείου για την τοπική αυτοδιοίκηση, των Ολλανδών ειδικών στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της έκθεσης των Γάλλων για τη δημόσια διοίκηση και την κρατική μηχανή και τέλος ομάδας Αυστριακών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και γραφειοκρατία.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο η μεγαλύτερη αβεβαιότητα παραμένουν οι εκλογές, όμως ήδη στις πρωτεύουσες των εταίρων κυκλοφορούν τα σενάρια της επόμενης ημέρας. 

Ανώτατα στελέχη της Κομισιόν έχουν στα χέρια του αναλύσεις και δημοσκοπήσεις, από απόλυτα αξιόπιστους φορείς που αναφέρουν ότι αύριο μεθαύριο, όταν τέλος πάντων γίνουν εκλογές, κυβέρνηση δύσκολα θα σχηματιστεί. Με λίγα λόγια οι πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να σχηματίσουν κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη είναι λίγες. Αυτό που γίνεται εύκολα είναι πως η «τεχνοκρατική κυβέρνηση» που θα σχηματιστεί μεταβατικά, θα μπορούσε να επεκτείνει το βίο της όσο επιτρέπει το Σύνταγμα - ενόσω δε σχηματίζεται άλλη - να κάνει τη δουλειά που πρέπει και εν τέλει οι πολιτικοί αρχηγοί (δύο ή τρεις) να κρατήσουν ή όχι τον Λ.Παπαδήμο επικεφαλής και την επαύριον...

Χρονοδιάγραμμα
12 Μαρτίου - τακτικό eurogroup και ανταλλαγή ελληνικών τίτλων

13 Μαρτίου – εκταμίευση από τον EFSF των περίπου 30 δις για την πληρωμή των ομολογιούχων και των 5,5 δις για τόκους

14 Μαρτίου - υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης με τους εταίρους.

15 Μαρτίου - συνεδρίαση ΔΝΤ για τον καθορισμό της συμμετοχής στο νέο δάνειο (21- 28 δις ευρώ).

19 ή 23 Μαρτίου πιθανότατα άτυπη Σύνοδος Κορυφής για Ελλάδα και Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξής του ευρώ (αύξηση πόρων του ESM)

20 Μαρτίου – πληρωμή τίτλου που κατέχει η ΕΚΤ (4,6 δις)

23 Μαρτίου -λήξη προθεσμίας για δήλωση ανταλλαγής τίτλων ξένου δικαίου

30&31 Μαρτίου – άτυπο Ecofin στην Κοπενχάγη.

11 Απριλίου – ανταλλαγή των τίτλων αλλοδαπού δικαίου

12 Απριλίου – έξοδος από το καθεστώς selective default

13 Απριλίου – επιστροφή της εγγυοδοσίας των 35δις των εταίρων προς την ΕΚΤ για την κάλυψη της περιόδου υπό καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

16 Απριλίου – (2nd notification) 2η κοινοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2011

20 Απριλίου – νέα έκθεση βιωσιμότητα ελληνικού χρέους και 1η έκθεση της τρόικας μετά το νέο πακέτο

14&15 Μαΐου – Απόφαση για την πρώτη δόση του νέου δανείου για εσωτερική κατανάλωση (2η στο σύνολο)

1η Ιουνίου το νέο δάνειο περνάει στη διαχειριστική δικαιοδοσία του ESM.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.