Δείτε τους νέους Γ.Γ. των Υπουργείων και ποιοι τους επέλεξαν

Τακτικισμοί, επιστροφή από το παρελθόν αλλά και το μήνυμα της... ειρήνης εντός της Ν.Δ. σηματοδοτούν οι επιλογές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Από τους γραμματείς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία της κρατικής μηχανής και, βέβαια, η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Εκτός του πρωθυπουργού, για τους γραμματείς είχαν γνώμη και κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Χατζηδάκης και Μεϊμαράκης, φυσικά οι κυβερνητικοί εταίροι, ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος! 

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η αξιοποίηση επιλογών του Κ. Καραμανλή. 
Στελέχη που εκείνος είχε επιλέξει, επέστρεψαν στο προσκήνιο μεταξύ άλλων για να περάσει η εικόνα πως οι δύο πολιτικοί άνδρες δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Από τη μακριά λίστα φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και πρώην βουλευτές, αλλά και αποτυχόντες πολιτευτές. Στη λίστα ένα όνομα κλέβει την παράσταση και αναζητούνται ακόμα τα πώς και τα γιατί της επιλογής του: του κ. Λιάσκου!

Ο πρώην υφυπουργός ήταν μάλιστα προσωπική επιλογή, όπως λέγεται, του πρωθυπουργού, όπως και οι κ.κ. Σούρλας, Σιμόπουλος. Από τη λίστα δεν λείπουν στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, όπως είναι οι κ.κ. Δασκαλάκης, Γεωργιάδης και Τσιόκας, ενώ και ο Ευ. Μεϊμαράκης «πέρασε» στον κατάλογο τον στενό πολιτικό του φίλο Πελ. Καλίρη.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από τους Ι. Ιωαννίδη (γιος του πρώην υπουργού Φ. Ιωαννίδη), Δ. Στεφάνου, Γ. Καλαϊτζή, Μ. Κορασίδη, Ν. Κανελλόπουλο, Λ. Μενδώνη, Α. Στρατινάκη και Ευθ. Μπέκου. Τέλος, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονται οι Β. Μάγκλαρης, Ελ. Καρατζόλα, Μ. Ευαγγελίδου και ο Γ. Σπιλάνης.

Στη θέση τους παραμένουν, στο υπουργείο Οικονομικών ο Χάρης Θεοχάρης, στο υπουργείο Ανάπτυξης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, στο υπουργείο Παιδείας ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Θανάσης Καλαϊτζής, στο υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, στο ΥΠΕΚΑ ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι κυρίες Άννα Στρατινάκη, Έφη Μπέκου (Πρόνοιας) και Άννα Δελαπόρτα (για τα κοινοτικά κονδύλια), στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Νίκος Κανελλόπουλος, ενώ επιστρέφει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Δημήτρης Στεφάνου.

Αναλυτικότερα, στο υπουργείο Εξωτερικών, νέος γενικός γραμματέας ανέλαβε ο πρέσβης Β. Κασκαρέλης, τη γενική γραμματεία ευρωπαϊκών υποθέσεων ανέλαβε ο Αρ. Καλογερόπουλος (φωτο), στενός πολιτικός φίλος και συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου, ενώ στη γενική γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας τοποθετήθηκε ο Π. Μίχαλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Από τα παλιά

Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως τουλάχιστον σημειολογικά ο κ. Στουρνάρας χάρηκε με την επιλογή του προσώπου για τη γ.γ. Βλέπετε επελέγη ο ίδιος που είχε βρεθεί σε αυτή τη θέση επί υπουργίας Αλογοσκούφη, ο καθηγητής Γ. Μέργος (φωτο). Μάλιστα ο ίδιος διετέλεσε και διοικητής του ΙΚΑ (2007-2009).

Ο Χ. Θεοχάρης παρέμεινε στη θέση του γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων, όπως και ο Αβραάμ Γούναρης στη θέση του γ.γ. δημόσιας περιουσίας. Νέο πρόσωπο είναι η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, που ορίστηκε γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προέρχεται από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Στα πράσινα ντύθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπουργός είναι ο Ευρ. Στυλιανίδης. Εκεί γ.γ. ορίστηκε ο Ι. Ιωαννίδης, υιός του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτή Λασιθίου και πρώην υπουργού, Φ. Ιωαννίδη. Ο κ. Ιωαννίδης είχε οριστεί, όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης ο Χ. Καστανίδης, γ.γ. διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη γενική γραμματεία πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος Θρακικής Τέχνης Άγγ. Συρίγος, επιλογή του κ. Στυλιανίδη που πολιτεύεται στη Ροδόπη, ενώ γ.γ. ισότητας των φύλων ανέλαβε η πρώην βουλευτής Μαγνησίας Ζέτα Μακρή, που περιγράφεται ως προσωπική επιλογή του υπουργού, αν και στο παρασκήνιο λέγεται πως υποστηρίχθηκε και από άλλον κορυφαίο παράγοντα της Ν.Δ...

Ιδιαίτερο ήταν το κλίμα που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου ορίστηκε γ.γ. δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο Δ. Στεφάνου. Λέγεται ότι ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού Αντ. Μανιτάκη.

Πληροφορίες θέλουν στην επιλογή του να πλειοδότησε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος όμως μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος του έριξε το μπαλάκι στον κ. Μανιτάκη. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή ενόχλησε ιδιαιτέρως τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Στεφάνου διετέλεσε γ.γ. επί υπουργίας Ι. Ραγκούση, ενώ ήταν και γ.γ. Τύπου όταν υπουργός ήταν ο Ηλ. Μόσιαλος. Και επιπλέον, ήταν από τις επιλογές του Γ. Παπανδρέου!

Η Άννα Αναγνωστοπούλου, μέλος της ΔΗΜΑΡ, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Ο «καραμανλικός» της Κρήτης

Επιλογή Καραμανλή θεωρείται η τοποθέτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης ως γ.γ. τού Σερ. Τσόκα (φωτο) που διετέλεσε για πεντέμισι χρόνια, την περίοδο κυβερνήσεων Καραμανλή, περιφερειάρχης Κρήτης, ενώ διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ο έλεγχος της γ.γ. δημοσίων επενδύσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον Γ. Γιαννούση, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ επί υπουργίας και πάλι του Κ. Χατζηδάκη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Ο κ. Γιαννούσης από το 1984 διετέλεσε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, αρμόδιος επί σειρά ετών για τη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Την περίοδο που ήταν στον ΟΣΕ, προκάλεσε εμφύλιο μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και της ΔΑΚΕ Σιδηροδρομικών.

Τη γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέλαβε ένα άλλο επίλεκτο μέλος της ομάδας των «καραμανλικών» ο Μεν. Δασκαλάκης, που είχε διατελέσει και γεν. διευθυντής της Ν.Δ. Επιστροφή είχαμε και για τον Σπ. Ευσταθόπουλο που ορίστηκε γ.γ. Βιομηχανίας, ενώ επί κυβερνήσεων Καραμανλή πέρασε από πολλές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό (π.χ. γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης και ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας επί υπουργίας του Δ. Σιούφα).

Πιστή στις... επιλογές της η ΔΗΜΑΡ. Γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο καθηγητής ΕΜΠ (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών - Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής) Β. Μάγκλαρης, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο των ΑΕΙ με την παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ).

Επιλογή Αρβανιτόπουλου

Στο υπουργείο Παιδείας, γενικός γραμματέας θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Αθ. Κυριαζής (φωτο), στενός συνεργάτης του υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στη θέση του παρέμεινε ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαϊτζής που είχε στείλει επιστολή προ ημερών στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι όσα στελέχη είχαν τοποθετηθεί επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου έπρεπε να μην αντικατασταθούν. Ο κ. Καλαϊτζής έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου τού Θ. Πάγκαλου, ενώ τώρα είναι στέλεχος των Νέων Μεταρρυθμιστών, εκσυγχρονιστικού ρεύματος του ΠΑΣΟΚ. Για το πρόσωπό του μάλιστα έχει ανάψει και η παραφιλολογία που θέλει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να παρενέβη για να παραμείνει λόγω παλαιότερης δήλωσής του για τη μισθοδοσία των ιερέων!

Ως γενική γραμματέας Διά Βίου Μάθησης επελέγη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Ελένη Καραντζόλα, ενώ παρέμεινε γ.γ. Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη, επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που όμως έχει και την αποδοχή της Ν.Δ. λόγω της πολυετούς δράσης της.

Για πρώτη φορά στα χρονικά μία γυναίκα παίρνει το χρίσμα για την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η Θεσσαλονικιά Κούλα Γιαννακίδου, παλιά αθλήτρια και προπονήτρια του στίβου, θα είναι η άμεση συνεργάτιδα του Γιάννη Ιωαννίδη στον χώρο του αθλητισμού. Η κα Γιαννακίδου προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό ρόλο για την επιλογή έπαιξε και η στενή φιλία της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Στέλιο Αγγελούδη.

Η ΔΗΜΑΡ ανέλαβε και τη γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με την πολεοδόμο - χωροτάκτη Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία είναι μέλος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας του κόμματος. Στη γενική γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ορίστηκε ο Σωκράτης Αλεξιάδης που είναι μηχανικός με συνδικαλιστική δράση και από τα πρόσωπα που στήριξαν τον κ. Σαμαρά.

Στο υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε ο στενός πολιτικός φίλος του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, που τον ήθελε αρχικά για γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου. Ο κ. Καλλίρης, επί Καραμανλή πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον ΟΔΙΕ και διευθυντής επί των οικονομικών όταν ο κ. Μεϊμαράκης ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, αξιοποιήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Καλλίρης είχε υπογράψει ως στέλεχος το 2009 υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη για την αρχηγία της Ν.Δ. Μαζί του θα είναι και η «πράσινη» Χριστίνα Παπανικολάου (γ.γ. δημόσιας Υγείας) που έχει διαδρομή σε πολλές θέσεις στον κυβερνοχώρο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Στον «πράσινο» Μόσχο Κορασίδη ανατέθηκε η γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού έχει διατελέσει διευθυντής στο γραφείο του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ευ. Αργύρη και υπήρξε και πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ανέλαβε επί κυβερνήσεων Παπανδρέου πρόεδρος της ΑΓΡΟΓΗ. Φυσικά και ο κ. Αργύρης στήριξε τον κ. Βενιζέλο!

Η έκπληξη στο Εργασίας

Η «έκπληξη» έγινε στο υπουργείο Εργασίας, όπου υπουργός είναι ο «γαλάζιος» Ι. Βρούτσης. Σε δύο θέσεις γενικών γραμματέων ορίστηκαν δύο στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, γ.γ. του υπουργείου θα είναι η δικηγόρος Άννα Στρατινάκη (φωτο), ενώ γ.γ. πρόνοιας ορίστηκε η Ευθυμία Μπέκου, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Επί της ουσίας, ο υπουργός ήταν που ήθελε να παραμείνουν οι δύο κυρίες. Και μάλιστα η παραμονή τους αποτέλεσε και την πρώτη αιτία σύγκρουσης του υπουργού με τον παραιτηθέντα Ν. Νικολόπουλο. Ο πρώην υφυπουργός ήθελε την απομάκρυνσή τους. Αντίθετα ο υπουργός φέρεται να ήθελε την παραμονή όλων των παραγόντων έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο.

Επίσης, τοποθετήθηκε γ.γ. κοινωνικών ασφαλίσεων ο Π. Κόκκορης, πολιτευτής επί σειρά ετών της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι συνήθως πρώτος επιλαχών, αλλά χάνει το εισιτήριο για τη Βουλή επειδή ο κ. Καραμανλής πολιτεύεται στη συγκεκριμένη περιφέρεια και άρα χάνει την έδρα.

Η δικαίωση του Σούρλα

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης γ.γ. του υπουργείου ορίστηκε ο δικηγόρος, πρώην υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ν. Κανελλόπουλος, ο οποίος ήταν και γ.γ. ΕΟΤ επί κυβερνήσεων Παπανδρέου. Στο ίδιο υπουργείο, γ.γ. διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορίστηκε ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Βουλής επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, ο Γ. Σούρλας. Δικαιωματικά, λέγεται, λόγω του έργου του πάνω σε αυτό τον τομέα. Άλλωστε, είναι σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά για θέματα διαφάνειας.

Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπου υπουργός είναι ο Ν. Δένδιας, επελέγησαν πρόσωπα από την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου τοποθετήθηκε ο Αθ. Ανδρεουλάκος (διετέλεσε και γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Καραμανλή), παλαιός δικαστικός και αδελφός του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Εσωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, του Απ. Ανδρεουλάκου.

Μαζί με τον κ. Ανδρεουλάκο θα είναι στο ίδιο υπουργείο και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, ως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Γεωργιάδης επί κυβερνήσεων Καραμανλή είχε τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις, με κεντρική αυτή του γ.γ. στο υπουργείο Εσωτερικών επί υπουργίας Π. Παυλόπουλου, με τον οποίο διατηρεί πολιτική σχέση, όπως και με τους κ.κ. Ι. Αγγέλου και Ελ. Ζαγορίτη. Ο κ. Γεωργιάδης αρθρογραφεί στο περιοδικό «Επίκαιρα». Με μεσολάβηση Ζαγορίτη πήγε τώρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας γενικός γραμματέας νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου αναλαμβάνει ο οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος είναι μέλος της ΔΗΜΑΡ και στις εθνικές εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου. Επίσης, γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής ορίστηκε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης που ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εκλογές με τη Ν.Δ.

Με το βλέμμα στους ψηφοφόρους της Εύβοιας

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την επιλογή να οριστεί γ.γ. στο υπουργείο Τουρισμού ο Αν. Λιάσκος (φωτο) που διετέλεσε και υφυπουργός Τουρισμού επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή. Λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της Ν.Δ., η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 επλήγη από την υπόθεση συνεργάτη τού κ. Λιάσκου. Τώρα αξιοποιήθηκε, μάλλον λόγω Εύβοιας, κατόπιν εισήγησης του Σίμου Κεδίκογλου, ώστε να γίνει «σάντουιτς» ο Κώστας Μαρκόπουλος, νυν γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Καμμένου. Ο νέος γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού πριν από μήνες περιπλανήθηκε μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ και μάλιστα είχε βγάλει και φωτογραφία με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αλλά τελικά έμεινε στο μαντρί.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.