«Λαϊκή εξέγερση» προβλέπει η αντιπολίτευση μετά τα επεισόδια στα Σκόπια

Πρωτοφανείς σκηνές, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, εκτυλίχθηκαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ. Μέσα στη Βουλή η Αστυνομία απώθησε βίαια βουλευτές και δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να τραυματιστούν. Η αντιπολίτευση κάλεσε σε «ανυπακοή» κατά της κυβέρνησης και προέβλεψε «λαϊκή εξέγερση». Ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απόπειρα πραξικοπήματος. 

Μετά τα επεισόδια η αντιπολίτευση γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις της Βουλής. 
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και με απόντες τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς η κυβέρνηση Γκρούφεσκι κατέθεσε τον προϋπολογισμό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των τροπολογιών.

Ο Τσερβένκοφσκι καλεί σε ανυπακοή

Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (αξιωματική αντιπολίτευση) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε ανυπακοή κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει «λαϊκή εξέγερση», όμοια με εκείνη που εκδηλώθηκε στη Σερβία στις 5 Οκτωβρίου 2000, η οποία οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Σήμερα καταπατήθηκε το Σύνταγμα στη χώρα. Δεν υπάρχει πλέον Δημοκρατία, δεν υπάρχει Βουλή. Από τη μιά μεριά είναι το δικτατορικό καθεστώς του Γκρούεφσκι και απέναντι του ο λαός» ανακοίνωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κατηγόρησε τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για απόπειρα πραξικοπήματος κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η προσπάθεια του κ. Τσερβένκοφσκι να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα απέτυχε παταγωδώς και εμποδίστηκε από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας  που βγήκαν στους δρόμους για να αποδοκιμάσουν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.
«Πολιτικοί από την εποχή του Καντάφι δεν έχουν καμία τύχη και έφθασε η ώρα να περάσουν στην Ιστορία», είπε ακόμη ο Νίκολα Γκρούεφσκι αναφερόμενος στον Τσερβένκοφσκι.  
Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν εντός και εκτός της Βουλής, ο κ. Γκρούεφσκι συνεχάρη την αστυνομία και την ασφάλεια της Βουλής που διατήρησαν την τάξη και απέτρεψαν το ενδεχόμενο να λάβουν αυτά ευρύτερες διαστάσεις.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε τη λύπη του για το ατυχές, όπως το χαρακτήρισε, γεγονός απομάκρυνσης των δημοσιογράφων από τα δημοσιογραφικά θεωρεία της Βουλής, κατά την σημερινή συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού της χώρας.

Επεισόδια στην αίθουσα της Βουλής με φόντο τον προϋπολογισμό

Υπέρ του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση ψήφισαν 65 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά τέσσερις βουλευτές αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού διήρκεσε μόλις 35 λεπτά.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσαν ότι η ασφάλεια της Βουλής τους απώθησε βιαίως από την αίθουσα της Ολομέλειας. 

Εικόνες από τους διαδρόμους της Βουλής δείχνουν κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν στα χέρια τραυματισμένους συναδέλφους τους από την επέμβαση της ασφάλειας της Βουλής και άλλους βουλευτές με σχισμένα πουκάμισα.

Προηγουμένως, η ασφάλεια της Βουλής απομάκρυνε και τους δημοσιογράφους από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών της ΠΓΔΜ Νάσερ Σελμάνι έκανε λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια» παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να καλύψουν τις εργασίες του νομοθετικού σώματος.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν επιχειρήσει να εμποδίσουν την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την εξέταση του σχεδίου του προϋπολογισμού. Η συνεδρίαση διεκόπη προσωρινά και συνεχίστηκε κι ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα.

Σε κλοιό αντίπαλων διαδηλωτών το Κοινοβούλιο

Εξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ σημειώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας και την ατμόσφαιρα να παραμένει ηλεκτρισμένη.

Οι δύο ομάδες διαδηλωτών βρέθηκαν σε απόσταση 50 μέτρων. Από τη μία πλευρά βρίσκονταν περίπου 2.500 υποστηρικτές της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ από την άλλη περίπου 1.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Μπροστά από τις δύο ομάδες των διαδηλωτών αναπτύχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Μεταξύ των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή βρισκόταν ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και αρχηγοί μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «καταπάτηση των συνταγματικών διατάξεων».

Το SDSM κατήγγειλε ακόμη ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ σταματούσε στους δρόμους λεωφορεία που μεταφέρουν στα Σκόπια υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από επαρχιακές πόλεις και δεν επιτρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης από την πλευρά τους κατήγγειλαν την αντιπολίτευση και τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν την ψήφιση του προϋπολογισμού για να πλήξουν την εικόνα και τη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι αν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός μέχρι τα τέλη του έτους θα σημειωθούν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και συντάξεων και το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τους.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.