71 βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση άσκησης δίωξης κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Οκτώ στελέχη της κυβέρνησης και συνολικά 71 βουλευτές υπέγραψαν την πρόταση άσκησης δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Οι υπογραφές που απουσιάζουν είναι ως είθισται αυτή του πρωθυπουργού, καθώς και αυτές των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.
Αναλυτικότερα, από την κυβέρνηση υπογράφουν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό και εκπρόσωπος τύπου Σίμος Κεδίκογλου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης.
Από τη ΝΔ υπέγραψαν 36 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο γραμματέας Θανάσης Μπούρας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Μάκης Βορίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Σοφία Βούλτεψη.

Από το ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν 22 βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Φίλιππος Σαχινίδης, που είχε υπάρξει υφυπουργός του κ. Παπακωνσταντίνου, ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Πέρα από τον κ. Βενιζέλο, την πρόταση δεν υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Απόστολος Κακλαμάνης λόγω «της θεσμικής τους ιδιότητας».

Από την ΔΗΜΑΡ, εκτός του προέδρου της Φώτη Κουβέλη, δεν έβαλαν την υπογραφή τους οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, οι οποίοι διαφοροποιούνται συνεχώς από την γραμμή του κόμματος.

Η πρόταση των τριών κομμάτων θα συζητηθεί εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία με μυστική ψηφοφορία αναμένεται να λάβει παραπεμπτική απόφαση, αφού κοινοβουλευτικοί κύκλοι θεωρούν βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο αριθμός των 151 θετικών ψήφων που απαιτείται για να δοθεί συνέχεια στην εκκαθάριση της υπόθεσης.

Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται, κατόπιν, να λειτουργήσει η Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία, απαρτιζόμενη από 13 μέλη από όλα τα πολιτικά κόμματα, θα εξετάσει μάρτυρες και θα εκδώσει πόρισμα.

Με το πόρισμά τους τα μέλη της Επιτροπής, εκτός από την πρόταση περί παραπομπής ή μη σε δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη, καλούνται, επίσης, να αποφανθούν για το μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με ενδεχόμενο της παραγραφής των αδικημάτων.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή, με βάση την τρικομματική πρόταση, θα αποφασίσει εάν η κατηγορία της νόθευσης εγγράφου που αποδίδεται στον πρώην υπουργό «εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού».


Η απόφαση αυτή θεωρείται καθοριστική για τη συνέχεια της υπόθεσης, καθώς να κριθεί ότι το αδίκημα δεν έγινε κατά την άσκηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου των υπουργικών καθηκόντων του, αλλά ως ιδιώτης διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο, τότε η δίκη του δεν θα γίνει με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, που υπόκεινται σε σύντομη παραγραφή και ούτε θα δικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιστρέφει την Πέμπτη από την Ολλανδία, την πατρίδα της συζύγου του για να ξεκινήσει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την παραπομπή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.