Ο Σαμαράς δημιουργεί έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών

Αναμφίβολα, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση έξι νέων θέσεις αναπληρωτών υπουργών, δείχνει πως ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι «προ των πυλών». 

Η απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση των έξι νέων θέσεων, δημοσιεύθηκε στην  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά τα ακόλουθα υπουργεία: Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια νέα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Προτεραιότητα της κυβερνητικής ατζέντας του κ. Σαμαρά, δείχνει να είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων ενώ παράλληλα, τονίζεται από κυβερνητικούς κύκλους πως μετά την τελευταία διαπραγμάτευση με τους Τροϊκανούς, υπάρχει κάποια βελτίωση για αρκετούς. 

Η θέση του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, είναι πως τα πράγματα βαίνουν καλώς και πως η κυβέρνηση δείχνει για την ώρα να είναι εδραιωμένη και ικανή να ολοκληρώσει το πλάνο της. Ωστόσο, δείχνουν να γνωρίζουν πως ένα αναπάντεχο συμβάν ή μια παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις τους, θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτό και για να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναζητούνται τρόποι για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαικών κονδυλίων για την ενίσχυση των ανέργων και εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. 

Προσδοκίες πάντως για βελτίωση του κλίματος καλλιεργούν και λόγω της επανεκίνησης των μεγάλων έργων και της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Παρόλαυτα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που πιέζει για ανασχηματισμό και αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία διεκδικώντας αυξημένη συμμετοχή στα δρώμενα. Η χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας -με ευθύνη όπως εκτιμούν και του ΠΑΣΟΚ- δημιούργησε νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ήταν μήνυμα από την πλευρά της Ιπποκράτους. 

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως, δείχνει να κρατά ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού ως πίεση για τους υπουργούς του ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π» πάντως, δεν έχει καταλήξει στο αν θα προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άμεσα ή αν θα το αφήσει για μετά το συνέδριο του Ιουνίου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να φανεί ότι θα τον κάνει υπό πίεση. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσπάθεια αποτροπής της υπαγωγής της Εθνικής στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Σταθερότητας καθώς επίσης και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, δείχνουν πάντως να κυριαρχούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες στα πλάνα του κ. Σαμαρά, καθώς αφενός θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο και αφετέρου θα στείλουν θετικό μήνυμα στις αγορές. 

Παράλληλα όμως, διατηρεί ανοικτό και το θέμα της ΑΟΖ, επιμένοντας ότι θα πρέπει η ανακήρυξη της να έχει ευρωπαική ομπρέλα αφού άλλωστε τα κοιτάσματα που υπάρχουν θα βοηθήσουν την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Το θέμα της ΑΟΖ βέβαια δεν είναι εύκολο καθώς συναντάται με τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και με τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Τέλος να σημειωθεί πως  ο πρωθυπουργός σχεδιαζεί ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον Ιούνιο όπου τα ενεργειακά και οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή θα είναι το βασικό αντικείμενο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.