Novartis Το σκάνδαλο που ενδεχοµένως να ξεπερνάει σε έκταση και αυτό της Siemens

Του Παναγιώτη Τζένου

Χαρακτηριστικά θρίλερ, µε απειλές και πιέσεις, αλλά και µε ένα ευρύτατο φάσµα δωροδοκιών γιατρών και κρατικών αξιωµατούχων της χώρας µας, προσλαµβάνει το σκάνδαλο της Novartis, το οποίο ενδεχοµένως να ξεπερνάει σε έκταση και αυτό της Siemens, κατά την εκτίµηση των εισαγγελικών λειτουργών που ασχολούνται µε την υπόθεση.

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», εκτός από τη δραµατική απόπειρα αυτοκτονίας ανήµερα της Πρωτοχρονιάς στο «Χίλτον» πρώην στελέχους της Novartis, ονόµατι Νίκος Τ., ο οποίος είναι εµπλεκόµενος στην υπόθεση, σοκ και δέος προκαλεί οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγραφεί από το εσωτερικό κύκλωµα της εταιρείας στην Ελλάδα και στο οποίο ακούγονται ονόµατα πολιτικών οι οποίοι «ενδιαφέρονται», για την ικανοποίηση των αιτηµάτων της εταιρείας, να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Ακούγονται ανατριχιαστικές διαβεβαιώσεις πρώην στελέχους της Novartis για πιέσεις σε υπουργούς οι οποίοι συνεργάζονται µαζί τους, ενώ άλλο ανώτατο στέλεχος εµφανίζεται να «ασχολείται προσωπικά» µε την υπόθεση της φαρµακευτικής εταιρείας.

Ειδικότερα, στο βίντεο, για το οποίο είναι ενήµερες οι αµερικανικές διωκτικές Αρχές και το FBI, εµφανίζεται πρώην CEO της εταιρείας, που έχει µετακινηθεί σε εταιρεία άλλου κλάδου, να µιλάει σε συνάντηση ανώτατων στελεχών και να επικαλείται συγκεκριµένα πρόσωπα πολιτικών, τεσσάρων πρώην υπουργών µεγάλου βεληνεκούς, για τους οποίους εµφανίζεται να δίνει διαβεβαιώσεις ότι θα παρέµβουν προκειµένου να µην προχωρήσει δικαστική έρευνα για την εταιρεία. Τα συγκεκριµένα ονόµατα έχουν αναφερθεί και στις καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα στοιχεία αυτά είναι κατατεθειµένα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας συγχρόνως ότι οι καταγγελίες των δύο Ελλήνων πρώην στελεχών της φαρµακευτικής εταιρείας περί ύπαρξης ευρύτατου δικτύου µιζών για την προώθηση των συµφερόντων της είναι αληθινές. Αποκαλύπτουµε σήµερα ότι οι δύο Ελληνες δεν έδωσαν απλές καταθέσεις στην αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά υπέβαλαν αγωγές κατά της ίδιας της εταιρείας, η οποία έχει έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, αλλά είναι και στο Χρηµατιστήριο της Νέας Υόρκης, για αθέµιτες µεθόδους ανταγωνισµού και χρήση µεθόδων διαφθοράς για την προώθηση των προϊόντων της. Οι καταγγελίες κάνουν επίσης λόγο για διακίνηση «µαύρων» χρηµάτων µέσω εταιρειών επικοινωνίας, εκδοτικών συγκροτηµάτων, αλλά και γραφείου διοργάνωσης συνεδρίων και ταξιδίων, µε χρηµατοδότες και άλλες φαρµακευτικές εταιρείες. ∆υναµικά στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τον εντοπισµό των δραστών όχι µόνο της ενεργητικής δωροδοκίας, αλλά και των τελικών αποδεκτών των µιζών έχει µπει και η ελληνική ∆ικαιοσύνη.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η Οικονοµική Αστυνοµία, µε εντολή της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς υπό την κ. Ράικου, στην έφοδο που έκανε στις 21 ∆εκεµβρίου 2016 στα γραφεία της Novartis στη Μεταµόρφωση κατέσχεσε πληθώρα εγγράφων, αλλά και ηλεκτρονικό υλικό. Στα χέρια οµάδας εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, µεταξύ των οποίων ο Αντώνης Ελευθεριάνος, ο οποίος και στο παρελθόν έχει διερευνήσει υποθέσεις σχετικές µε τις µίζες των εξοπλιστικών, βρίσκονται και γίνονται φύλλο και φτερό σκληροί δίσκοι, αλλά και χιλιάδες εγγραφές χρηµατικών ποσών από πληρωµές που κατευθύνονται σε λογαριασµούς και στο εξωτερικό, αλλά και σε τράπεζες του εσωτερικού.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Παράλληλα, εντός των ηµερών θα κληθεί να καταθέσει ως µάρτυρας κατ’ αρχάς ή να δώσει εξηγήσεις µε την ιδιότητα του υπόπτου ο 44χρονος, που είναι και σήµερα στέλεχος της Novartis, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ανήµερα της Πρωτοχρονιάς.
Ο συγκεκριµένος µαζί µε τη σύζυγό του, επίσης στέλεχος της Novartis, εργάζεται στα κεντρικά της εταιρείας στην Ελβετία και φαίνεται ότι µετατέθηκε πριν από µήνες, όταν έγιναν οι πρώτες καταγγελίες στις ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο έγινε µεγάλο ξεκαθάρισµα στην εταιρεία, κυρίως µεταξύ των εµπλεκοµένων. Αστυνοµικοί και εισαγγελείς εστιάζουν τώρα τις έρευνές τους στο αν την ψυχολογική πίεση του παρ’ ολίγον αυτόχειρα προκάλεσε επικοινωνία του στο «Galaxy Bar» του «Χίλτον» ή ραντεβού µε συγκεκριµένο πρόσωπο. Ενδιαφέρουσα είναι η φράση που είπε ο Νίκος Τ... λίγο πριν επιχειρήσει την αυτοκτονία προς τους αστυνοµικούς που τον εµπόδισαν να πέσει από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου. «∆εν θα τα φορτωθώ εγώ όλα», ανέφερε σε έξαλλη κατάσταση ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας. Ο ίδιος εκείνο το βράδυ δήλωσε στους αστυνοµικούς ότι ήθελε να εµφανιστεί και να τα πει όλα στην εισαγγελέα Ελένη Ράικου, γεγονός πάντως που οι εµπλεκόµενοι στο σκάνδαλο θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν µε κάθε τρόπο.
Ηδη λέγεται ότι έχουν κινητοποιηθεί στα κεντρικά και οι υποσχέσεις που δίνονται από την Ελβετία είναι ότι θα του παράσχουν κάθε οικονοµική και ψυχολογική στήριξη για να µη µιλήσει. Αλλες πληροφορίες από τις ΗΠΑ επιµένουν ότι στα χέρια των αµερικανικών Αρχών έχουν παραδοθεί και αριθµοί λογαριασµών µε εµβάσµατα προς γιατρούς είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Φυσικά, δεν λείπουν και οι υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες θα ερευνηθούν επισταµένα και από την ελληνική ∆ικαιοσύνη.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
 Πολύ ψηλά και στην πολιτική ατζέντα, αλλά και στις προτεραιότητες του Μαξίµου βρίσκεται η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis. Ηταν το πρώτο θέµα του «πρωινού καφέ» της Τρίτης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ενηµερωθεί ο πρωθυπουργός για τις διαστάσεις του σκανδάλου. Ο περίφηµος κατάλογος µε τα πολιτικά πρόσωπα που εµπλέκονται έχει ήδη συνταχθεί στις ΗΠΑ και κάποιοι επιµένουν ότι έχει παραδοθεί και σε ανώτατο επίπεδο στο Μέγαρο Μαξίµου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κατάλογο εµπεριέχονται τουλάχιστον τέσσερις πρώην υπουργοί και άλλα πρόσωπα υπεράνω υποψίας, τα οποία φτάνουν τα πενήντα. Τα ονόµατα είναι τόσο σηµαντικά που ορισµένοι επιµένουν ότι η αποκάλυψή τους µπορεί να προκαλέσει τριγµούς στο πολιτικό σύστηµα της χώρας, σε σηµείο ώστε η επόµενη ηµέρα της διερεύνησης αυτού του σκανδάλου να µην είναι ίδια µε την προηγούµενη.

Το θρίλερ με τον 44χρονο που απείλησε να αυτοκτονήσει
Ανάμεσα σε δύο «πυρά» βρέθηκε ο 44χρονος υψηλόβαθµος υπάλληλος της φαρµακευτικής εταιρείας Novartis, Νίκος Τ., που επιχείρησε ανήµερα της Πρωτοχρονιάς να βάλει τέρµα στη ζωή του, πηδώντας στο κενό από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου «Χίλτον», αλλά µεταπείστηκε από ειδικό διαπραγµατευτή της ΕΛ.ΑΣ. Ο 44χρονος, που θεωρείται κεντρικό στέλεχος των γραφείων της Novartis στη Βασιλεία και διαµένει στη Θεσσαλονίκη, είχε προσεγγισθεί λίγες ηµέρες νωρίτερα από εκπροσώπους της αµερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, προκειµένου να ενταχθεί στο πρόγραµµα των «προστατευόµενων µαρτύρων» και να αποκαλύψει νέα µυστικά της εταιρείας, ύστερα από καταγγελίες για αθέµιτες πρακτικές.

ΠΙΕΣΕΙΣ
 Οµως φαίνεται ότι πιέστηκε από εκπροσώπους της ίδιας εταιρείας να αποφύγει τη συνεργασία µε τις αµερικανικές Αρχές, να µείνει «πιστός» στην εταιρεία και να αποµακρυνθεί από τον κλοιό των ξένων υπηρεσιών. Ο 44χρονος, που έχει σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο, προσελήφθη στη Novartis Hellas το 2010 κάνοντας «µεταγραφή» από την ολλανδο-βρετανική πολυεθνική πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Τα τελευταία χρόνια είχε µετατραπεί σε πρόσωπο-κλειδί για τη δραστηριότητα της Novartis στη Βασιλεία, όπου εργάζεται και η γυναίκα του, προωθώντας σειρά από σκευάσµατα της εταιρείας. Στο «στόχαστρο» των Αµερικανών φαίνεται να µπήκε µετά τις καταθέσεις και τις εκµυστηρεύσεις δύο στελεχών της Novartis που «στρατολογήθηκαν» τον τελευταίο χρόνο και ήδη έχουν αποκαλύψει τον πρώτο «κύκλο» των µυστικών της εταιρείας και των παράνοµων µεθόδων της. Με βάση αυτές τις δύο µαρτυρίες, έχουν συγκεντρωθεί σηµαντικά στοιχεία για τον τρόπο που η Novartis προωθούσε παρατύπως τα προϊόντα της σε 4.000-5.000 γιατρούς, για το ότι είχε σχέσεις µε 20 πολιτικούς και υπηρεσιακά στελέχη στην Ελλάδα (όχι µόνο του υπουργείου Υγείας), αλλά και για το πώς «ξέπλενε» χρήµα. Οµως φαίνεται ότι τους τελευταίους µήνες γίνεται έρευνα για να «στρατολογηθούν» νέοι βασικοί υπάλληλοι της φαρµακευτικής εταιρείας, ώστε η έρευνα να επεκταθεί και να στοιχειοθετηθούν τα αδικήµατα. Ετσι, λοιπόν, ο 44χρονος µάλλον επελέγη ως ο επόµενος «στόχος» της έρευνας των Αµερικανών, προκειµένου να χτυπηθεί η «καρδιά» της Novartis στην Ελβετία.


Ωστόσο, εκείνος φάνηκε να µην υποκύπτει στην αµερικανική προσέγγιση και στην πίεση που του ασκήθηκε και να υπερασπίζεται τα συµφέροντα της εταιρείας του. Οταν απειλούσε ότι θα πηδήξει στο κενό, φέρεται να ζήτησε να καταθέσει στην εισαγγελέα ∆ιαφθοράς Ελ. Ράικου, που χειρίζεται την ίδια υπόθεση. Οµως, έχει εκτιµηθεί ότι η ελληνική έρευνα, σε σχέση µε όσα γνωρίζουν οι Αµερικανοί, που ψάχνουν την «ιστορία της Νovartis» εδώ και τρία χρόνια, είναι πολύ «πίσω», κάτι που έχει προκαλέσει ερωτήµατα σε δικαστικούς κύκλους. Κι έτσι παραµένει άγνωστο αν η επιθυµία κατάθεσης του 44χρονου στελέχους στην έµπειρη Ελληνίδα δικαστή αποτελεί γι’ αυτόν µια «προσωρινή διέξοδο», ώστε να εµφανιστεί νοµιµόφρων, να µιλήσει γενικόλογα και να ξεφύγει από τις ασφυκτικές ερωτήσεις των Αµερικανών, που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, σε µια κατάσταση «εφιαλτικής ισορροπίας», στην οποία πιθανόν να βρεθούν και άλλα σηµαντικά στελέχη της εταιρείας. Ως «καριερίστα από τη Θεσσαλονίκη» χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοί του τον 44χρονο που επιχείρησε να θέσει τέλος στη ζωή του ανήµερα της Πρωτοχρονιάς πηδώντας από τον 13ο όροφο του ξενοδοχείου «Χίλτον».

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επικοινώνησαν µε τη Novartis, ζητώντας τη θέση της τόσο για την απόπειρα αυτοκτονίας του στελέχους της όσο και για την έφοδο στα γραφεία της στην Αθήνα, µε εντολή των εισαγγελικών Αρχών. «Είµαστε ενήµεροι για το περιστατικό και προτεραιότητά µας είναι να διασφαλίσουµε την υγεία του εργαζοµένου µας. ∆ιερευνούµε τις συνθήκες του συµβάντος και δεν µπορούµε να σχολιάσουµε περαιτέρω αυτή τη στιγµή», δηλώνουν για την υπόθεση του 44χρονου. Εκπρόσωποι της εταιρείας επιβεβαιώνουν ότι κλιµάκιο της Οικονοµικής Αστυνοµίας επισκέφθηκε τα γραφεία της Novartis στις 21 ∆εκεµβρίου 2016. «Συνεργαζόµαστε πλήρως µε τις αρµόδιες Αρχές και δεν µπορούµε να σχολιάσουµε περαιτέρω αυτή τη στιγµή», αναφέρουν σε δήλωσή τους.

ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ
Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε πληροφορίες µετά την απόπειρα αυτοκτονίας ο 44χρονος έχει εγκλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυµα του Πειραιά µετά από γνωµάτευση γιατρών. Ο ίδιος µιλούσε συνέχεια για «σκευωρία σε βάρος του», ενώ έγινε γνωστό ότι στο «Χίλτον» είχε βρεθεί χωρίς προγραµµατισµένο ραντεβού και ανέβηκε στον τελευταίο όροφο στο «Galaxy Bar», όπου άρχισε να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Τελικώς, «µαταίωσε» το απονενοηµένο διάβηµα, επικαλούµενος το παιδί του. Αστυνοµικοί που τον είδαν ανέφεραν ότι ήταν πολύ ταραγµένος. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.