20 Απαντήσεις με αφορμή την Παγκόσµια Ηµέρα Καταπολέµησης του AIDS

Παγκόσµια Ηµέρα Καταπολέµησης του AIDS σήμερα και ενώ οι ασθενείς και φορείς στον κόσµο µειώνονται, στην Ελλάδα αυξάνονται ...λέει η διευθύντρια παρεµβάσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Ιωάννα Παυλοπούλου, η οποία προσθέτει ότι τα ερωτικά πάρτι µε αρκετούς συµµετέχοντες, και µάλιστα χωρίς προφυλακτικό, είναι ένας νέος κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Τονίζει ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασµός και καλεί όσους έχουν ακόµη και απλή υποψία ότι µολύνθηκαν να απευθυνθούν αµέσως σε γιατρό.

1 Τα νέα κρούσµατα µειώθηκαν παγκοσµίως, στην Ελλάδα αυξήθηκαν. Γιατί;
Εχουµε µια ένδειξη µικρής µείωσης της επίπτωσης, δηλαδή των νέων µολύνσεων του AIDS παγκοσµίως. Στην Ελλάδα µετά το 2004 έχουµε αυξηµένο αριθµό διαγνωσµένων περιπτώσεων AIDS κυρίως στους οµοφυλόφιλους άνδρες. ∆εν γνωρίζουµε αν αυτό προκύπτει επειδή έχουµε όντως νέες µολύνσεις ή διαγιγνώσκονται παλιές.

2 Είναι «νόσος των οµοφυλόφιλων» ή έχει περάσει και στον γενικό πληθυσµό;
Στην Ελλάδα είναι επικεντρωµένη στους οµοφυλόφιλους άνδρες, όπως και σε άλλες χώρες της ∆υτικής Ευρώπης (Ολλανδία) καθώς και στις ΗΠΑ. Ωστόσο δεν επιτρέπεται εφησυχασµός διότι από το 2004 και µετά εµφανίζεται αυξητική τάση στους ετεροφυλόφιλους.

3 Τι ποσοστό οφείλεται σε «ατύχηµα»;
O καθένας µπορεί να επικαλεστεί οτιδήποτε, αλλά δεν υπάρχουν µελέτες που να καταδεικνύουν πόσοι µολύνθηκαν από «ατύχηµα». Επίσης, δεν έχει καταγραφεί κανένα τεκµηριωµένο κρούσµα στην Ελλάδα που να οφείλεται σε επαγγελµατικό ατύχηµα (π.χ. τρύπηµα µε βελόνα κατά την αιµοληψία).
4 Πόσοι από αυτούς που µολύνονται δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο;
Οι γιατροί των µονάδων ειδικών λοιµώξεων δηλώνουν ότι όλοι γνώριζαν τον κίνδυνο αλλά κανένας δεν πίστευε ότι θα του συµβεί.

5 ∆εν κάνουν σωστή εκτίµηση κινδύνου;
Ακριβώς, υπάρχει επισφαλής εφησυχασµός, δηλαδή λανθασµένα χαµηλή εκτίµηση κινδύνου.

6 Γιατί;
Στον χώρο της ερωτικής επαφής επικρατούν τα συναισθήµατα, οι επιθυµίες, τα ένστικτα εις βάρος της ενάργειας, της προσοχής και του αυτοελέγχου. Θεωρούµε ότι το AIDS δεν αφορά τον µέσο «κανονικό» άνθρωπο αλλά τον παρεκκλίνοντα. Υπάρχει µια υπεραισιοδοξία σε θέµατα υγείας, του τύπου τίποτα κακό δεν θα συµβεί σε µας. Οι γυναίκες «φοβούνται» να απαιτήσουν προφυλακτικό µήπως θεωρηθούν «εύκολες».

7 Οταν κάποιος µολυνθεί, προσέχει περισσότερο;
Είναι απόλυτα εξατοµικευµένο το πώς αντιδρά κάποιος µετά τη µόλυνση. Κάποιοι άνθρωποι όµως διεκδικούν πραγµατικά τη ζωή τους όταν αυτή τίθεται «υπό προθεσµία».

8 Είναι δηλαδή αυτοκαταστροφική τάση;
Ενδεχοµένως κάποια άτοµα υιοθετούν ιδιαίτερα αυτοκαταστροφικές συµπεριφορές λόγω ενοχών, όταν ανήκουν σε κάποια στιγµατισµένη κοινωνική οµάδα.

9 Εχουν αυξηθεί άλλα Σεξουαλικά Μεταδιδόµενα Νοσήµατα λόγω του HIV/AIDS;
Η µόλυνση από ΣΜΝ διευκολύνει τη µετάδοση του AIDS.
Παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε όλα τα ΣΜΝ και ιδιαίτερα στη σύφιλη (400 κρούσµατα φέτος).

10 Πόσο επικίνδυνα είναι τα σεξ πάρτι «άνευ προφυλακτικού» που διοργανώνονται;
Αποτελούν συµπεριφορά υψηλότατου κινδύνου.

11 Τι είδους ακραίες συµπεριφορές καταγράφονται;
Οµαδικές σεξουαλικές επαφές, µε εναλλαγή πολλών συντρόφων χωρίς προφύλαξη.

12 Πού µπορεί να οφείλονται αυτές;
Ο άνθρωπος, ενώ επιζητά τη θεραπεία των ασθενειών και την αποµάκρυνση του θανάτου, µε τη συµπεριφορά του ελκύει συχνά την αρρώστια και τον θάνατο.

13 Το σεξ υπό την επήρεια ναρκωτικών συµβάλλει στη µετάδοση;
Σαφέστατα. Το 40% µε 50% των οµοφυλοφίλων ανδρών επιδίδεται σε απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές υπό τη επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών.
14 Πόσοι δεν γνωρίζουν ότι µολύνθηκαν;
Εως το 60% στην Ευρώπη είναι οροθετικοί και δεν το γνωρίζουν. Οπότε νοσούν και δεν ανταποκρίνονται καλά στις αγωγές και µολύνουν και άλλους.

15 Τι πρέπει να κάνει κάποιος που υποψιάζεται ότι µολύνθηκε;
Να απευθυνθεί το συντοµότερο δυνατό σε µονάδα ειδικών λοιµώξεων προκειµένου να αξιολογηθεί από τον ειδικό θεράποντα γιατρό.

16 Πρέπει κάποιος να λάβει άµεσα τη θεραπεία;
Το συντοµότερο δυνατό, εντός 3 ηµερών από την πιθανή έκθεση από τον ιό.
17 Ενας φορέας που λαµβάνει αγωγή και προσέχει είναι πιο ευάλωτος;
Οχι. Οσοι λαµβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή ζουν πολύ περισσότερο, έχουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής αν και δεν πρέπει να ξεχνάµε τις ανεπιθύµητες παρενέργειες των φαρµάκων.
Επιπλέον έχουν σαφώς µικρότερη πιθανότητα να µεταδώσουν τον HIV σε άλλα άτοµα.

18 Γιατί δίνεται επίδοµα στους οροθετικούς, αφού χαρακτηρίζεται «χρόνια νόσος»;
Λόγω της µακροχρόνιας λήψης αντιρετροϊκών φαρµάκων παρουσιάζονται παρενέργειες όπως ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήµατα, νεοπλασίες και λιποδυστροφία.
Επιπλέον οι οροθετικοί, όταν το πρόβληµά τους διαρρεύσει στον εργασιακό τους χώρο, πολύ συχνά απολύονται.
19 Πώς αισθάνεται κάποιος όταν µάθει ότι έχει µολυνθεί από τον HIV;
Αν και κάθε άνθρωπος είναι τόσο µοναδικός όσο τα δακτυλικά του αποτυπώµατα, οι ψυχολογικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι περνάει από τα παρακάτω στάδια: σοκ - άρνηση, θυµός - αµφιθυµία, κατάθλιψη, παραδοχή.

20 Οι αντιδράσεις της ελληνικής οικογένειας όταν µάθει ότι κάποιο µέλος της είναι οροθετικό;
Εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων πριν από την µόλυνση. Αν οι σχέσεις ήταν καλές, η οικογένεια συµπαραστέκεται. Στην αντίθετη περίπτωση επέρχεται ρήξη, απόρριψη και διωγµός.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.