Σχολές Γονέων: Βοηθούν τους γονείς να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους.

Βοηθούν τους γονείς να ανταποκριθούν καλύτερα στο σύνθετο ρόλο τους

Σε κάποια σχολεία ανά τη χώρα, αφού έχει ολοκληρωθεί το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα και οι μαθητές έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους, οι πόρτες των σχολικών αιθουσών παραμένουν ανοιχτές, κατά τις απογευματινές ώρες, και τα θρανία γεμίζουν από γονείς, που για λίγες ώρες γίνονται μαθητές στη θέση των παιδιών τους.

Φοιτούν στις Σχολές Γονέων, όχι για να αποκτήσουν κάποιο απολυτήριο ή πτυχίο, αλλά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στον σύνθετο και δύσκολο ρόλο του γονέα Οι Σχολές Γονέων άλλωστε, συστήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την υποστήριξη γονέων, με παιδιά κάθε ηλικίας, από 1 έτους έως και 50, … αλλά και μελλοντικών γονέων, που θέλουν να εφοδιαστούν με τις κατάλληλες γνώσεις για τις επερχόμενες ευθύνες τους.

Οι Σχολές Γονέων λειτουργούν σε όλους τους νομούς της χώρας, με τμήματα που συστήνονται ανάλογα με τον αριθμό των αιτήσεων των ενδιαφερομένων και τα μαθήματα διεξάγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, κατά την περσινή χρονιά παρακολούθησαν μαθήματα περίπου 800 γονείς, οι οποίοι επέλεξαν θέματα του ενδιαφέροντός τους, από το σύνολο των συγκεκριμένων προγραμμάτων που σχεδίασε το ΙΔΕΚΕ.

Στην πλειοψηφία των περίπου 45 τμημάτων που λειτούργησαν στη δυτική και ανατολική Θεσσαλονίκη, οι γονείς προτίμησαν, κατά κύριο λόγο, να παρακολουθήσουν μαθήματα που αφορούσαν τις οικογενειακές σχέσεις και τις σχέσεις γονέων και παιδιών, αναζητώντας λύσεις σε προβλήματα και ερωτήματα της καθημερινότητας.

«Αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία των γονέων, που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των Σχολών, είναι η βελτίωση της σχέσης τους με τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα στο σχολείο και το σπίτι. Θέλουν να γίνουν καλύτεροι γονείς», δήλωσε η υπεύθυνη Σχολών Γονέων της δυτικής Θεσσαλονίκης, ψυχολόγος Αντωνία Υψηλάντη.



Ωστόσο, δεν λείπουν προγράμματα, που μπορεί να παρακολουθήσει ένα ζευγάρι, τα οποία αφορούν τις διαφυλικές σχέσεις στην οικογένεια και τη συμβίωση, προγράμματα για τη συνεργασία εκπαιδευτικών και οικογένειας, για την ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ή για γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν, επίσης, προγράμματα για φυλακισμένους και για άτομα της τρίτης ηλικίας, που παραμένουν γονείς και θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους, αλλά και στα παιδιά των παιδιών τους.

Τα μαθήματα γίνονται σε σχολικές αίθουσες, μία φορά την εβδομάδα και τα προγράμματα διαρκούν από 25 έως 50 ώρες. Εκπαιδευτές είναι ειδικευμένοι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νοσηλευτές. Η ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα γίνεται, έπειτα από συμπλήρωση σχετικής αίτησης, στα κατά τόπους Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Πηγή: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.