ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Για μια Ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Για μια Ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση

Εμείς οι υπογράφοντες πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου της Αττικής πήραμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε Κίνηση Πολιτών με στόχο την ενημέρωση του πολίτη – δημότη και τη συνειδητοποίησή του σε σχέση με το ρόλο του στη διαμόρφωση της τύχης της κοινωνίας στην οποία ζει:

Πήραμε την πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι η δύναμη του απλού πολίτη – δημότη και η πολιτική του στάση εξαρτάται από το βαθμό της ενημέρωσής του, από τη γνώση και από την αντικειμενική πληροφόρηση. Γιατί υπεύθυνος πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης.

Εμείς οι υπογράφοντες, πολίτες με διαφορετική πολιτική και κοινωνική διαδρομή, οδηγηθήκαμε σε αυτή την πρωτοβουλία με βάση  τις παραπάνω διαπιστώσεις, οι οποίες νομίζουμε ότι είναι και διαπιστώσεις που κάνει ο κάθε δημότης που σκέπτεται ελεύθερα και κρίνει αντικειμενικά.

Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις πιστεύουμε ότι:

1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός πρωτογενούς λαϊκής εξουσίας και ένας τέτοιος θεσμός δεν μπορεί ούτε να ποδηγετείται ούτε να χειραγωγείται από κανέναν.

Πιστεύουμε, επίσης, ότι είναι θεσμός βαθύτατα πολιτικός, αλλά και αυτοτελής, αυτόνομος και αυτοδιοικούμενος, άρα θεσμός αυτοπροσδιοριζόμενος.

2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απόλυτα ώριμη και ως αποκεντρωμένη οντότητα εξουσίας, πρέπει να έχει δική της βούληση και ανεπηρέαστη δράση για την άσκηση πολιτικής σε σημαντικούς τομείς του δημοτικού βίου. Διαχειρίζεται δημόσιους και δημοτικούς πόρους, εφαρμόζει προγράμματα με στόχο την οικονομική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη στο χώρο της δικαιοδοσίας της, υπόκειται, στον κοινωνικό έλεγχο και λογοδοτεί στο λαό που την εκλέγει.

3. Οι τοπικές κοινωνίες είναι χειραφετημένες και δεν χρειάζονται υποδείξεις. Έχουν απεριόριστο δικαίωμα να επιλέγουν ακηδεμόνευτα τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους των, οι δε πολίτες έχουν επίσης δικαίωμα να διεκδικούν με ίσους πολιτικούς όρους την τιμή να διοικήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

4. Η επιλογή υποψηφίων με στενά κομματικά κριτήρια, δυσχεραίνει τη συγκρότηση ευρύτερων σχημάτων από στελέχη που θα προέρχονται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, με κριτήρια την ικανότητα, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την κοινωνική καταξίωση. Γιατί τα κριτήρια αυτά δεν είναι μονοπωλιακά προϊόντα κανενός συγκεκριμένου κομματικού χώρου, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

5. Η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων χρειάζεται τη γνώση,το ζήλο, τη συλλογική προσπάθεια, την κοινή δράση. Και όλα αυτά απαιτούν την υπέρβαση των στενών κομματικών ορίων, τα οποία πολλές φορές λειτουργούν ανασχετικά για τη λύση των προβλημάτων

6. Δυνάμεις οι οποίες ευφορούνται από αυτές τις γενικές αρχές υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους μιας τοπικής κοινωνίας και μπορούν χάριν του κοινού τοπικού συμφέροντος να συνυπάρξουν και να συμπράξουν σε κοινή δημοτική δράση με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Αυτή η σύμπραξη δεν σημαίνει για κανέναν από τους συμπράττοντες την απεμπόληση της όποιας κομματικής του προτίμησης. Οφείλει όμως να έχει αυτοδιοικητική συνείδηση.

7. Η «Κίνηση Πολιτών Αττικής» δεν αντιπαρατίθεται στις κομματικές δυνάμεις κάθε περιοχής. Απεναντίας επιζητεί και αποδέχεται τη στήριξη τους με αυτοδιοικητικά κριτήρια. Αρνείται όμως σε κάθε περίπτωση την κηδεμονία τους.

8. Οι μικρομεσαίοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι επιστήμονες, οι επαγγελματίες, η νεολαία και όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής στα κοινά.

9. Η «Κίνηση Πολιτών Αττικής» περιλαμβάνει στους κόλπους της κοινωνικές δυνάμεις από όλους τους χώρους, οι οποίοι έχουν το θάρρος να εκφράζονται ελεύθερα και προωθούν εκείνη την αντίληψη που υπηρετεί βαθειά και αταλάντευτα την ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, η οποία μέσα από επιλογές απαλλαγμένες από σκοπιμότητες, θα αναδεικνύει τους εκπροσώπους της με κριτήριο την αξιοκρατία, την ικανότητα, την εντιμότητα και την αντικειμενικότητα στην άσκηση των δημοτικών καθηκόντων. Έτσι θα πάει μπροστά και η Τοπική Αυτοιδιοίκηση και η Τοπική Κοινωνία.

Υ.Γ1. Όσοι αποδέχονται αυτές τις σκέψεις για ένα Ανεξάρτητο και Ακηδεμόνευτο Αυτοδιοικητικό Κίνημα, μπορούν να συνυπογράφουν, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη διεύθυνσή τους. Τη συγκατάθεσή τους την αποστέλλουν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις:

1) email : pkritikos14@yahoo.gr.

2) a-siderat@otenet.gr

ή Fax: 210 8137486, 210 6711004

Επιδίωξη της «Κίνησης Πολιτών Λεκανοπεδίου Αττικής» είναι να πρωτοπορήσουν πολίτες από όλους τους Δήμους του Λεκανοπεδίου.

Ευχής έργο θα είναι η κινητοποίηση στα πλαίσια της πρωτοβουλίας να επεκταθεί σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας.

Υ.Γ2. Εφόσον υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση σε αυτή την Πρωτοβουλία, η δεύτερη φάση θα εκφραστεί με παναττική συγκέντρωση (συνέλευση) στην Αθήνα. Ο χώρος θα οριστεί με νεότερη ανακοίνωση για το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσφέρουν την ευκαιρία να γεννηθεί ένα Ανεξάρτητο Αυτόνομο, Ακηδεμόνευτο Αυτοδιοικητικό Κίνημα, χάριν όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης αλλά και με πολιτική προοπτική.

Για την πρωτοβουλία

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΙΒΕΡΗΣ

Το κείμενο αυτό έχει προσυπογραφεί από 650 πολίτες του Λεκανοπεδίου.
 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.