Κρατικός προϋπολογισμός του 2011 : Συμμετείχαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 156 είπαν «ναι» και 142 «όχι».

«Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες», όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη Βουλή, δήλωσε πιο αποφασισμένος και πιο αισιόδοξος από ποτέ ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης. «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλασσόμαστε από το Μνημόνιο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία, τη σταθεροποίηση της χώρας και την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ώστε να γίνει η Ελλάδα «μία χώρα που δεν βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις, που δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις». Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι κρύβει αλήθειες και ότι είναι η ΝΔ εκείνη που έβαλε δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση.
Λόγω των δικών σας πολιτικών -είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά- κόπηκαν οι συντάξεις. «Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Πολλά έχετε να προτείνεται τώρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος πάντα στον πρόεδρο της ΝΔ. Γιατί δεν μείνατε να τα κάνετε; Γιατί λιποτακτήσετε;», ρώτησε.
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι στόχοι είναι εφικτοί, αποτελούν «στοίχημα» για το έθνος και πρόσθεσε: «Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε σε κάθε τι που κάνουμε, ζητούμε να αναλάβετε ευθύνες μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί αναρωτιόνται σήμερα εάν πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία της χώρας ή να ποντάρουν στην αποτυχία. «Μάλλον κ. Σαμαρά, από αυτά που άκουσα, ποντάρετε στην αποτυχία», είπε.
Ο κ. Σαμαράς
Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και ένας καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση, τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Το ΠΑΣΟΚ μας οδήγησε στο μνημόνιο που το είδε «στην καλύτερη περίπτωση σε μονόδρομο», είπε ο κ. Σαμαράς και διευκρίνισε ότι είναι ένα παράδειγμα πώς δεν πρέπει να ασκείται η πολιτική.
Τα ψέματα τελείωσαν, ήρθε η ώρα του απολογισμού, για να υπογραμμίσει ότι κανένας δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό ούτε και οι αγορές και για το λόγο αυτό τα spread παραμένουν πολύ ψηλά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Μην αναρωτιέστε αν δίνουμε συναίνεση στην κυβέρνηση. Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής, δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», είπε με έμφαση.

«Δεν μπορείτε πια να κυβερνάτε με ψέματα ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αλλάξτε πολιτική, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι», είπε ο κ. Σαμαράς για να καταλήξει λέγοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα», καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική τώρα.
Η κ. Παπαρήγα
Η ελληνική κρίση με όλα τα παρεπόμενά της, με τις όποιες ιδιομορφίες της, δεν διαφέρει καθόλου από την κρίση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δήλωσε στη Βουλή η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι ο καπιταλισμός όπως έχει εξελιχθεί δεν έχει μέλλον.
Η παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα, είναι τμήμα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, στον καταμερισμό του οποίου έχει ενταχθεί η ελληνική αστική τάξη και οικονομία - εξήγησε η κ. Παπαρήγα.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «γκεμπελικά ψέματα» για τις αιτίες της κρίσης και τόνισε ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει τον λαό για την πολιτική της.
«Εμείς σαν κόμμα, χωρίς να παραιτούμαστε από τον καθημερινό αγώνα για κατακτήσεις, θεωρούμε πως σήμερα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της εξουσίας. Πρώτα θα μπει αντικειμενικά στην ημερήσια διάταξη, για να δημιουργηθούν υποκειμενικά αυτές οι προϋποθέσεις», ανέφερε η γγ του ΚΚΕ.
Ο κ. Καρατζαφέρης 
Ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για τις λανθασμένες αποφάσεις τους που προκάλεσαν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία επέρριψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην ομιλία του και ζήτησε από εδώ και πέρα να υπάρξει ευρεία συνεννόηση για να βγει ο τόπος από την κρίση.
«Ζούμε την κατάληξη μίας λαθεμένης πορείας από τα δύο μεγάλα κόμματα», υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης και διευκρίνισε ότι πάνω από 20 υπουργοί Οικονομικών άλλαξαν από το 1974. Οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής είχαν αρνητικά αποτελέσματα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Πρέπει να βρει τρόπο η Ελλάδα να μεταθέσει το χρέος της για μια 10ετία, να βρούμε σωστές λύσεις και να ορθοποδήσουμε», όπως είπε. Για να γίνει ανάπτυξη χρειάζεται μείωση στη φορολογία, ανέφερε, και σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις έδιναν περισσότερη σημασία στην αύξηση του ΑΕΠ.
Ο κ. Τσίπρας
«Κύριε Παπακωνσταντίνου και κύριε Παπανδρέου, δε ξέρω τελικά αν την πουλήσατε ή που την πουλήσατε τη ψυχή σας. Αυτό που ξέρω είναι ότι ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά», είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Επίσης, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους: «Δεν υπάρχει όμως κανένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα που να πιστεύει ότι μπορεί η ελληνική κοινωνία να πληρώνει 20 δις το χρόνο σε τόκους. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους και με τι στόχο. Και επειδή είναι πιο εποικοδομητικό από το να ξορκίζεις κάτι που αναπόφευκτα έρχεται, να προετοιμάζεσαι για να διεκδικείς το δίκιο σου».
Η ψηφοφορία 
Έπειτα από πενθήμερη συζήτηση, η Βουλή ενέκρινε, χωρίς εκπλήξεις, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 156 είπαν «ναι» και 142 «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.