5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού Εθεοντισμός: στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες.

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, η ειδική ημέρα του έτους που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1985 για να τιμάται η ανυπολόγιστη συνεισφορά των εθελοντών σε όλο τον κόσμο.
 
Τη μέρα αυτή τιμώνται οι φιλότιμες προσπάθειες, η δύναμη και η φωνή των εθελοντών σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Θεωρούμε ότι ο εθελοντισμός βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κοινωνικών αδιεξόδων σήμερα και στο στόχο για τη δημιουργία και τη διατήρηση μιας συγκροτημένης κοινωνίας.

Με άλλα λόγια δημιουργεί ενεργούς πολίτες, δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης, ενθαρρύνει τη συνεργασία και ουσιαστικά προάγει το κοινωνικό κεφάλαιο. Βοηθάει να ενσωματωθούν στην κοινωνία άτομα που έχουν μείνει στο περιθώριο και ειδικά στους νέους προσφέρει ευκαιρίες για προσωπική βελτίωση παρέχοντάς τους ταυτόχρονα πολύτιμες βάσεις για την εξάσκηση των δικαιωμάτων τους ως πολίτες.
Συνεπώς, ο εθελοντισμός δυναμώνει τα άτομα, προωθεί την αλληλεγγύη, ενθαρρύνει τη συμμετοχή, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά κοινωνικά θέματα και προστατεύει τα ευάλωτα στρώματα των πληθυσμών από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Σήμερα ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει. Ειδικά στην εποχή μας, εποχή πολύπλευρης κρίσης, που κυριαρχεί ο ατομικισμός, είναι μια προσφορά απαραίτητη στην κοινωνία. Όμως δεν θεωρούμε ότι υπάρχει το κατάλληλο εκείνο “περιβάλλον” για σωστή ανάπτυξη του εθελοντισμού. Θέματα όπως το έλλειμμα παιδείας, ο διαβρωμένος κοινωνικός ιστός και η απουσία κινήτρων δεν βοηθάνε την ιδέα.

Ποτέ στη χώρα μας η ιδέα του εθελοντισμού δεν διδάχτηκε στα σχολεία, ώστε να εμπεδωθεί και να γίνει συνείδηση στους νέους ανθρώπους. Αντίθετα καλλιεργείται ο υπεκαταναλωτισμός, τα ιδανικά του εύκολου πλουτισμού και ότι ο καθένας δίνει για να παίρνει. Η εξάλειψη των παραπάνω φαινομένων είναι απαραίτητα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για δράση σε ένα υγιές περιβάλλον. Αυτό θα γίνει με την αυτοοργάνωση των πολιτών, που καθημερινά θα βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα ενάντια στην τάση για την εξατομίκευση των προσδοκιών τους.
Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θεωρεί ότι ο Δήμος έχει πολλά περιθώρια για τη θέσπιση μέτρων που θα καθιστούν την Αυτοδιοίκηση φορέα ενεργοποίησης των πολιτών, ανάδειξης του ρόλου του εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο, υποστηρικτή και σύμμαχό τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, φορέα κοινωνικής πολιτικής για τους κοινωνικά αδύναμους και τους μετανάστες.
πηγή : http://www.pepla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.