Ρε που φτάσαμε! Οι εργολάβοι να κατηγορούν το δημόσιο για λογιστικές αλχημείες!

Ρε που φτάσαμε! Οι εργολάβοι να κατηγορούν το δημόσιο για λογιστικές αλχημείες! Διαβάστε τι λέει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών για τα δημόσια έργα!
Τα στοιχεία που παραθέτουν μπορεί σε αυτή τη φάση να έχουν μια βάση, αλλά γιατί δεν μιλά κανείς για τα όσα έγιναν τα “χρυσά” χρόνια;Του Δημήτρη Δεβελέγκου από το capital.gr

Με υπερδιπλάσιο επιτόκιο ύψους 4,85%, συγκριτικά με αυτό των έντοκων εξαμηνιαίων γραμματίων (2,05%) που πέτυχε στις 8 Ιουλίου παρακρατεί από τις προκαταβολές που καταβάλλει κατά την έναρξη δημόσιων έργων το Δημόσιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το Δημόσιο «ενώ πανηγυρίζει πως πέτυχε για τα έντοκα εξαμηνιαία γραμμάτια επιτόκιο 2,05% (8.7.2014), συνεχίζει να παρακρατεί από τις προκαταβολές που καταβάλλει κατά την έναρξη δημόσιων έργων, υπερδιπλάσιο επιτόκιο, 4,85%, με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι το επιτόκιο  των δωδεκάμηνης διάρκειας γραμματίων, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπράτησή τους στις …13.4.2010.
Οι εργολήπτες επικαλούνται το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Ν.3669/2008 βάσει του οποίου:
«αν προβλέπεται από τη διακήρυξη, χορηγείται στον ανάδοχο προκαταβολή μέχρι του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ολικού ποσού της σύμβασης. Η χορήγηση οποιασδήποτε προκαταβολής γίνεται μετά την εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο επί τόπου του έργου. Για το ποσό αυτό βαρύνεται ο ανάδοχος με τόκο. Το ποσοστό του επιτοκίου καθορίζεται ειδικά και ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ∆ημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ∆ημόσιων Έργων».


Σημειώνουν ακόμη ότι: τελευταία δημοπράτηση εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας το ελληνικό δημόσιο έκανε τον Απρίλιο του 2010, εν μέσω  οικονομικής κρίσης, με συνέπεια το υψηλότατο 4,85%.


«Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο, το τελευταίο διάστημα δημοπρατεί τακτικά έντοκα γραμμάτια έως και εξάμηνης διάρκειας πετυχαίνοντας επιτόκιο ως και 2,05%. Ανάλογο, φυσικά, θα ήταν το επιτόκιο, αν δημοπρατούσε έντοκα γραμμάτια δωδεκάμηνης διάρκειας και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο αυτό δεν θα έφτανε το υπέρογκο – για τον σκοπό που δίδεται (προκαταβολή για παραγγελία υλικών ενσωμάτωσης στο έργο) – ύψος του 4,85%, στο οποίο υποχρεώνονται οι εργολήπτες δημόσιων έργων, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες (ρευστότητα τραπεζών κλπ.).Το θέμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης έθεσε με έγγραφό του ο ΣΑΤΕ στους υπουργούς Οικονομικών και ΥΜΕΔΙ Γκίκα Χαρδούβελη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, ζητώντας την άμεση άρση του επαχθούς για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις αυτού τόκου, σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα» καταλήγουν.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.