Η ΦΡΟΣΩ ΣΤΑΥΡΑΚΗ εκπροσώπου της ΠΟΕ ΣΤΗ ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΦΡΟΣΩ ΣΤΑΥΡΑΚΗΗ  ΦΡΟΣΩ ΣΤΑΥΡΑΚΗ επισκέφτηκε σήμερα τη Δ.Ο.Υ Παλλήνης εμείς παραθέτουμε συνέντευξη της  από το 2010  
Τα συμπεράσματα δικά σας ... 



 Να αλλάξει το κλίμα ατιμωρησίας

 Πρόεδρος του γενικού συμβουλίου των εφοριακών και μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η Φρόσω Σταυράκη είναι από τις λίγες γυναίκες πιστές στο ρόλο της προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων που δεν τον αντάλλαξαν με θέσεις στον κρατικό μηχανισμό εν είδει αντιτίμου… Μιλώντας στην «Π», κάνει λόγο για «λίπος» που κρύβει η παραοικονομία στη χώρα μας και πρέπει άμεσα να εντοπιστεί ώστε να ανακάμψουν τα έσοδα του κράτους, ενώ ζητεί να καθιερωθεί πριμ παραγωγικότητας στο Δημοσιο ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα… Τέλος αφήνει αιχμές για τους συνδικαλιστές που ξέμειναν όπως λέει απο «καύσιμα».
Όπως αποκαλύφθηκε υπάρχει λίστα με 224 εφοριακούς που δεν υπέβαλαν δηλώσεις τα τρία τελευταία χρόνια ή καθυστερούσαν την εκκαθάριση.
Ο εντοπισμός των εφοριακών έγινε από διασταυρώσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί. Ανάμεσα στους χιλιάδες μισθωτούς που εντοπίσθηκαν είναι και οι παραπάνω εφοριακοί. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και οι εφοριακοί πρώτοι από όλους. Για το συγκεκριμένο θέμα διεξάγεται έρευνα από τους επιθεωρητές, η οποία όπου διαπιστώσει δόλο ή σκοπιμότητα θα καταλήξει σε τιμωρία.
Πρέπει να αλλάξει η σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων ώστε να μην πέφτουν στα «μαλακά» επίορκοι υπάλληλοι.
Εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι το κλίμα ατιμωρησίας που δεν αφορά μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους. Με τον τελευταίο νόμο έγινε ακόμα πιο αντικειμενική η σύνθεση των Πειθαρχικών Συμβουλίων, η δε συμμετοχή και σε αυτά εκπρόσωπων των εργαζομένων διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι η αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία λειτουργεί μόνο με υποχρεώσεις για τους εργαζόμενους.
Τι λέτε για τα φαινόμενα καθυστέρησης στη στελέχωση, έχει επηρεάσει τα έσοδα και πώς κρίνετε το νέο σύστημα προαγωγών.
Οι αλλαγές που συντελούνται είναι πολλές και οι καθυστερήσεις σε ένα βαθμό δικαιολογημένες. Το πρόβλημα των φορολογικών υπηρεσιών ειδικά είναι η έλλειψη προσωπικού, γι’ αυτό απαιτείται άμεσα να προσληφθούν οι επιτυχόντες του περσινού διαγωνισμού που θα συμβάλουν σημαντικά. Το νέο σύστημα προαγωγών για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους εφαρμόζει σύστημα αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων και αποτελεί ένα άλμα. Υπάρχει όμως ανάγκη μεγαλύτερης επίσπευσης για να υπάρξει ολοκληρωμένη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση. Γιατί;
Η υστέρηση δεν είναι σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι έτρεχαν με -3 και φέτος είναι στο +5,9, όμως το να περάσει κανείς από την αφασία, τη χαλαρότητα, την ασυδοσία και την ασυλία στην απόλυτη φορολογική συνείδηση απαιτείται χρόνος. Η μείωση της αγοραστικής δυναμικής των εργαζομένων, και άρα και μείωση της κατανάλωσης είναι ένας λόγος υστέρησης. Υπάρχει όμως «λίπος» από τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, τόσο σήμερα όσο και παρελθόντων ετών. Τα ληξιπρόθεσμα και ο ΦΠΑ είναι δύο μεγάλες πηγές εσόδων και η συνολική και στοχευμένη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών θα συμβάλουν να έρθουν επιπλέον έσοδα στο επόμενο διάστημα.
Το κίνημα των αποδείξεων χρειάζεται αναπροσαρμογή;
Το κίνημα των αποδείξεων ή υπάρχει ή δεν υπάρχει, δεν μπορεί να είναι μια περιστασιακή λειτουργία αλλά μια συνεχής συνειδητή καθημερινή πρακτική όλων μας. Με αυτή την έννοια, δεν χρειάζεται να αναπροσαρμοστεί αλλά να εμπεδωθεί και να γίνει βίωμα.
Ο συνδικαλισμός έχει ξεμείνει από «καύσιμα»;
Όσο υπάρχουν εργαζόμενοι και προβλήματα, θα λειτουργούν ως διυλιστήρια παραγωγής «καυσίμων». Πρέπει όμως να ανανεώνονται και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, να ανεβάζουν δηλαδή «οκτάνια» και συγχρόνως να γίνονται «φιλικά στο περιβάλλον».
Η μείωση των μισθών στους εφοριακούς θα μπορούσε να αντικατασταθεί με πριμ παραγωγικότητας;
Το πριμ παραγωγικότητας στο παρελθόν ήταν ταμπού, όμως σήμερα μπορεί να λειτουργήσει για το σύνολο των υπαλλήλων ως κίνητρο και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων στα πλαίσια της συνυπευθυνότητας, αλλιώς θα λειτουργήσει αντίστροφα. Άλλωστε και το «μνημόνιο» σε σχέση με το νέο μισθολόγιο θέτει το ζήτημα παραγωγικότητας. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι απώλειες στις αποδοχές θα πρέπει να αναπληρωθούν για όλους.
Πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο;
Για τους δημόσιους υπάλληλους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή είναι επίορκοι υπάρχουν διαδικασίες απόλυσης. Η μονιμότητα δίνει τη δυνατότητα ανεξαρτησίας στη λειτουργία. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά δημιουργώντας πλήρη απεξάρτηση από κόμματα και συμφέροντα.
Ακούγεται για λευκή απεργία στο Δημόσιο, ισχύει;
Οι πολιτικές και η ύπαρξη στόχων ενεργοποιεί της δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικά στις φορολογικές υπηρεσίες ήδη αυτές οι πολιτικές και η συνακόλουθη ενεργοποίηση των υπαλλήλων έχουν φέρει αποτελέσματα.  
πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.