NASA: Ήμασταν τυχεροί που ήταν απλά μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση


Ο Τσαρλς Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA, δήλωσε πρόσφατα ότι η καλύτερη συμβουλή που έχει να δώσει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να χειριστεί έναν μεγάλο αστεροειδή με κατεύθυνση προς τη Νέα Υόρκη είναι η «προσευχή».
Ο Μπόλντεν είπε χαρακτηριστικά ότι η προσευχή είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ ή οποιοσδήποτε άλλος σχετικά με τους άγνωστους αστεροειδείς και μετεωρίτες που μπορεί να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Στις 15 Φεβρουαρίου ένας αστεροειδής, ο οποίος εκτιμάται ότι είχε διάμετρο περίπου 17 μέτρα, εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, δημιουργώντας ωστικά κύματα, τα οποία έσπασαν παράθυρα και κατέστρεψαν κτίρια, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.
Αργότερα την ίδια μέρα, ένας μεγαλύτερος αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο έτος, πέρασε περίπου 27.681 χιλιόμετρα από τη Γη – απόσταση, η οποία είναι πιο μικρή από εκείνη στην οποία βρίσκονται πολλοί μετεωρολογικοί δορυφόροι σε σχέση με τον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δύο αυτά περιστατικά χρησιμεύουν ως απόδειξη ότι ζούμε σε ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα με πιθανά επικίνδυνα αντικείμενα να διέρχεται από τη γειτονιά μας με εκπληκτική συχνότητα. «Ήμασταν τυχεροί που τα γεγονότα του περασμένου μήνα ήταν απλά μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση και δεν κατέληξαν σε καταστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαμάρ Σμιθ, πρόεδρος των Αντιπροσώπων της Επιστημονικής Επιτροπήςστο αμερικανικό κοινοβούλιο, ο οποίος κάλεσε συνεδρίαση την Τρίτη προκειμένου να ενημερωθεί τι ακριβώς γίνεται και πόσα χρήματα απαιτούνται για την καλύτερη προστασία του πλανήτη.
Μέχρι στιγμής, η NASA έχει εντοπίσει και παρακολουθεί περίπου το 95% των μεγαλύτερων αντικειμένων που πετούν κοντά στη Γη (όσα έχουν διάμετρο 1 χλμή μεγαλύτερη).
«Ένας αστεροειδής τέτοιου μεγέθους, θα μπορούσε πιθανότητα να βάλει τέλος στον πολιτισμό της Γης», είπε ο επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζον Χόλντρεν, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα προσέθεσε, περίπου μόνο το 10% των εκτιμώμενων 10.000 εν δυνάμει "δολοφόνων" αστεροειδών (όσοι έχουν διάμετρο γύρω στα 50 μέτρα) έχουν βρεθεί. Κατά μέσο όρο, διαστημικά αντικείμενα αυτού του μεγέθους εκτιμάται ότι χτυπούν τη Γη περίπου μία φορά κάθε 1.000 χρόνια.
«Από τις πληροφορίες που έχουμε, δεν γνωρίζουμε κάποιον αστεροειδή που ενδέχεται να απειλήσει τον πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών στο άμεσο μέλλον», είπε ο Μπόλντεν. «Αν, όμως, δείτε κάτι τέτοιο να συμβαίνει μέσα σε τρεις εβδομάδες από τώρα, προσευχηθείτε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Πέρα από την ενίσχυση των προσπαθειών παρακολούθησης και την οικοδόμηση διεθνών συνεργασιών, η NASA εξετάζει τώρα την ανάπτυξη τεχνολογιών για την εκτροπή ενός αντικειμένου, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.
«Οι πιθανότητες να προκληθούν μεγάλες απώλειες ανθρώπινων ζωών και να καταστραφούν κτίρια από τη σύγκρουση ενός διαστημικού αντικειμένου που βρίσκεται κοντά στη Γη είναι πολύ μικρές, ωστόσο οι δυνητικές συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος είναι τόσο μεγάλες που είναι λογικό να παίρνουμε στα σοβαρά τον κίνδυνο», κατέληξε ο Χόλντρεν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.