Παλλήνη : Πρόταση για Ίδρυση & Λειτουργία Δημοτικής «Παιγνιοθήκης»


Παλλήνη 23/7/2011
Προς : Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης κ. Τάσο Μπουντουβά
Κοιν: Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης, Τοπικό έντυπο & ηλεκτρονικό Τύπο

Πρόταση: Ίδρυση  & Λειτουργεία «Παιγνιοθήκης» στον Δήμο Παλλήνης.
                Διαβάζοντας το πρόγραμμα δράσης για τα έτη 2011-2012 της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού - Πολιτισμού - Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης (Κ.Ε.Α.Π.Π.Δ.Π.), επανήλθε στην μνήμη μου μια πρόταση που θέλω να σας κάνω σχετικά με Ίδρυση & λειτουργία «Παιγνιοθήκης» στον Δήμο μας.
                Ο θεσμός της παιγνιοθήκης (toy-library, ludotheque), στην Ευρώπη έχει ιστορία πάνω από 50 χρόνια, ενώ είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, στον Ελλαδικό χώρο.
                Η πρώτη  παιγνιοθήκη ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, και συγκεκριμένα στο Κερατσίνι όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως πρότυπη, σε συνεργασία  με τον οικείο Δήμο που παραχωρεί τη στέγη  συμβάλλοντας και στα λειτουργικά έξοδα. Ενώ στη Γαλλία  οι παιγνιοθήκες αριθμούν πάνω από 700, στην Ελλάδα έχουμε μόλις πέντε (Κερατσίνι, Αιγάλεω, Αγ. Παρασκευή, Νέα Φιλαδέλφεια και Κάλυμνο), οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντική εργασία και την ευθύνη τους την έχει η Ελληνική Εταιρεία Παιγνιοθήκης, η οποία είναι αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η παιγνιοθήκη είναι ένας φιλόξενος, χαρούμενος χώρος με παιχνίδια, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά με ειδικές ικανότητες (ΑΜΕΕΑ), αλλά και σε όλα τα παιδιά   γιατί όπου παιδί και παιχνίδι. Λειτουργεί δε, στα πρότυπα της δανειστικής βιβλιοθήκης, με τη διαφορά ότι τη θέση των βιβλίων καταλαμβάνουν  παιχνίδια. Σκοπός της είναι να συμβάλει  στη γνωριμία όλων των παιδιών της γειτονιάς που θα τα συγκεντρώσει γύρω από ένα παιχνίδι, ενώ έμπειροι εμψυχωτές, ειδικοί επιστήμονες, βοηθούν στην ανίχνευση και εξωτερίκευση του συναισθηματικού τους κόσμου.
Πηγές :
 Ανακοίνωση για την λειτουργία http://www.neafiladelfeia.gr/files/Deltia_Typou/doc/ekfrasi.pdf
Γιορτή της Λέσχης-Παιγνιοθήκης ΑμεΑ Ν. Φιλαδέλφειας

Με εκίμηση
Αντώνης Ρεφούλιας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.