Hans-Werner Sinn : Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι μια αυταπάτη


Μετάφραση Γιάννης Τιλκιτζής

*Hans-Werner Sinn Πρόεδρος IFO- Ινστιτούτου Γερμανίας: Τα χρήματα των Χωρών της Ευρωζώνης δεν μπορούν να σώσουν την Ελλάδα
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης θέλουν να κυρώσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Αλλά ο Hans-Werner Sinn Πρόεδρος IFO- Ινστιτούτου Γερμανίας προειδοποιεί στην SPIEGEL ONLINE συνέντευξη:
Τα χρήματα δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά μόνο και αποκλειστικά το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Ως εκ τούτου, πρέπει να προτιμήσουν χρηματοδότηση της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

SPIEGEL ONLINE: Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ πρόκειται να αποφασίσουν τη Δευτέρα για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα . Πρόκειται για πρόσθετα 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι σε θέση αυτά να σώσουν την Ελλάδα;
Sinn: Όχι, κάτι που το γνωρίζουν επίσης οι πολιτικοί. Κατά την άποψή τους πρόκειται για ένεση ώστε να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Κατά την άποψή μου, χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
SPIEGEL ONLINE: Γιατί?
Sinn: Επειδή το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας με κάθε χρόνο που περνά, μέχρι την έξοδο της Ελλάδας από την Νομισματική  Ένωση , συνεχίζει να αυξάνεται. Έτσι απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τη λύση του προβλήματος. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική. Τα φθηνά δάνεια, τα οποία έφερε στην Ελλάδα το ευρώ, έχουν αυξήσει τεχνητά τις τιμές και τους μισθούς - και από αυτό το υψηλό επίπεδο πρέπει η χώρα να πάει προς τα κάτω.
SPIEGEL ONLINE: Θα πρέπει λοιπόν οι χώρες του ευρώ να προβούν σε έγκριση αυτής της βοήθειας;
Sinn Θα πρέπει να τους δώσουν αυτά τα χρήματα για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική Ένωση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να κοινωνικοποιήσει – κρατικοποιήσει τις τράπεζες της χώρας, και να αποσοβηθεί έτσι η κατάρρευση της. Παρά τις όποιες αναταράξεις που θα επιφέρει η έξοδος της χώρας από το Ευρώ, πρέπει το κράτος και οι τράπεζες να συνεχίσουν να λειτουργούν.
SPIEGEL ONLINE: Αυτές οι αναταράξεις θα επηρεάσουν σκληρά και τον ελληνικό πληθυσμό;
Sinn: Ναι, και δεν πρέπει κανείς να τους ξεγελάσει. Αυτές οι αναταράξεις  θα είναι προσωρινά, θα χρειαστούν- διαρκέσουν ίσως ένα ή δύο χρόνια. Αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να γεφυρωθεί με χρήματα από τη διεθνή κοινότητα. Η δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως, αλλά  η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, τότε πολύ σύντομα. Μετά  από μια σύντομη καταιγίδα ο ήλιος θα λάμψει και πάλι .
SPIEGEL ONLINE: Η έξοδος από το Ευρώ συγκεκριμένα τι θα έφερνε στη χώρα;
Sinn: Θα γινόταν εκ νέου ανταγωνιστική. Επειδή τα Ελληνικά προϊόντα θα γίνουν ξαφνικά φθηνότερα, ζήτηση θα εκτραπεί, από τις εισαγωγές προς τα ιδιοπαραγόμενα  προϊόντα. Οι Έλληνες θα αγοράζουν τις τομάτες και το ελαιόλαδο όχι πλέον από την Ολλανδία και την Ιταλία, αλλά και από τους δικούς τους γεωργούς. Οι τουρίστες, που κατά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν πολύ ακριβή, θα επανέλθουν. Και θα ρέουν και πάλι νέα κεφάλαια στη χώρα. Οι πλούσιοι Έλληνες, που έχουν εξάγει  εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία, και πάλι θεωρώντας ότι οι τιμές των ακινήτων και οι μισθοί  έχουν πέσει, αποκτούν ενδιαφέρον  για να επενδύσουν στη δική τους χώρα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
SPIEGEL ONLINE: Η έξοδος της χώρας από την Νομισματική Ένωση σημαίνει ότι θα χρεοκοπήσει;
Sinn Όχι, το αντίστροφο. Η χρεοκοπία της χώρας θα την υποχρεώσει σε έξοδο από τη Νομισματική Ένωση. Οι Έλληνες θα βγουν αμέσως, εάν δεν λαμβάνουν πλέον χρήματα από τη διεθνή κοινότητα, καθότι πτώχευση εντός του συστήματος του ευρώ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Το κράτος και το τραπεζικό σύστημα θα χρεοκοπήσουν. Το σύνολο των συναλλαγών - πληρωμών θα καταρρεύσει. Το Χάος μπορεί μόνο τότε να αποφευχθεί όταν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ζώνη του Ευρώ  και υποτιμήσει αμέσως το νέο νόμισμα.
SPIEGEL ONLINE: Τίθεται το ερώτημα, θα πρέπει να υποχρεωθεί η χώρα σε έξοδο από το Ευρώ;
Sinn: Όχι, κανένας δεν πρέπει να υποχρεώσει κάποιον. Αλλά η Ελλάδα  δεν έχει επίσης το δικαίωμα να ζητά από τις άλλες χώρες του ευρώ, αλλά και οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν δικαίωμα για επιστροφή των απαιτήσεών τους από τη διεθνή κοινότητα. Ο καθένας πρέπει μόνος του να κερδίζει το επίπεδο ζωής του λαού του, και όποιος θέλει να κερδίσει παίρνοντας  το κίνδυνο - ρίσκο, πρέπει να το υπομένει.
SPIEGEL ONLINE: Θα ήταν απαραίτητα τα πακέτα σκληρών μέτρων  στην Ελλάδα μετά την έξοδο από το Ευρώ;
Sinn: Αυτό που αποκαλείτε εξοικονόμηση, είναι στην πραγματικότητα μόνο η μείωση του χρέους. Ο οικονομολόγος μόνο μιλά για εξοικονόμηση αν αποπληρώνεται το χρέος. Για κάτι τέτοιο σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να μιλά.  Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι Ελλάδα έχει συνηθίσει στις φτηνές πιστωτικές ροές (δάνεια) από το εξωτερικό, και είναι από πολιτική άποψη αδύνατο, οι τιμές στη χώρα  μέσω  μειώσεων των μισθών να πέσουν τόσο πολύ ώστε να γίνει ανταγωνιστική.
SPIEGEL ONLINE: Πόσο θα πρέπει να τις περικόψει;
Sinn: Τα ελληνικά προϊόντα θα πρέπει να γίνουν περίπου 30% φθηνότερα και να έρθουν στα επίπεδα τιμών της Τουρκίας. Αυτό είναι μόνο δυνατό μέσω της εξόδου από το Ευρώ και με υποτίμηση. Χωρίς υποτίμηση, θα χρειαστεί να ξαναγραφούν (να αλλάξουμε) εκατομμύρια τιμές και μισθολογικές συμβάσεις. Αυτό θα radicalize τα συνδικάτα και θα φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Επίσης, η πραγματική οικονομία θα οδηγηθεί σε πτώχευση, διότι τα περιουσιακά τους στοιχεία των εταιρειών θα χάσουν αξία, ενώ το τραπεζικό χρέος θα παραμείνει ως έχει. Τραπεζικά χρέη μπορεί να τα μειώσει μόνο μέσω υποτίμησης. Το σχέδιο, για ριζική εξυγίανση της Ελλάδας μέσα  στο ευρώ είναι μια αυταπάτη.
SPIEGEL ONLINE: Γιατί τότε επιμένουν οι χώρες του ευρώ;
Sinn: Εδώ δεν γίνεται λόγος για τη χώρα. Οι Έλληνες αιχμαλωτίστηκαν από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την Wall Street, Λονδίνο και το Παρίσι, έτσι ώστε τα χρήματα από τα πακέτα διάσωσης να ρέουν  - όχι προς την Ελλάδα, αλλά στην τσέπη τους.
SPIEGEL ONLINE: Τι γίνεται με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις (dominoeffect) που θα επιφέρει η πτώχευση ή η αποχώρηση από το Ευρώ; Oι Χρηματοπιστωτικές αγορές θα κερδοσκοπήσουν , ότι και σε άλλες χώρες θα συμβούν τα ίδια όπως και στην Ελλάδα;
Sinn: Ίσως να υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Αλλά νομίζω ότι αυτή η αιτιολόγηση επιδιώκεται από ανθρώπους οι οποίοι φοβούνται για τα δικά τους χρήματα. Λένε πάντα "Ο κόσμος καταστρέφεται," εάν δεν πληρώσουν οι Γερμανοί. Στην πραγματικότητα, μόνο τα χαρτοφυλάκια ορισμένων  επενδυτών καταστρέφονται.

Συνέντευξη από Stefan Kaiser
*Hans-Werner Sinn είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, καθηγητής οικονομικών και των δημόσιων οικονομικών στο Ludwig-Maximilians-Πανεπιστήμιο του Μονάχου, καθώς και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Μελετών (CEP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.