ΕΣΠΑσε τη σύμβαση ο Γ. Βρούτσης

Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

Χωρίς παιδικό σταθμό κινδυνεύουν να μείνουν τουλάχιστον 60.000 παιδιά. Χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να ακυρώσει τη σύμβαση της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που αφορά τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. 
Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δεν φρόντισε να διασφαλίσει νομικά τη νέα ρύθμιση που έκανε για το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να είναι επισφαλή τα προβλεπόμενα κονδύλια ύψους 140 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς των παιδιών θα αναγκαστούν είτε να πληρώσουν εξ ολοκλήρου το κόστος φιλοξενίας είτε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο. 

Οι δήμοι αδυνατούν να καλύψουν τα ποσά που θα χαθούν, καθώς την ίδια στιγμή δεν μπορούν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ το ίδιο το κράτος απαγορεύεται να χρηματοδοτήσει ιδιωτικούς σταθμούς. 

Το Ζ” Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά απο προσφυγές τεσσάρων ιδιωτικών σταθμών, έκρινε ότι οι συνεχείς αλλαγές των όρων της συμφωνίας και η μείωση της αποζημίωσης που αναλογεί σε κάθε παιδί, την οποία έκανε ο υπουργός Εργασίας, οδήγησαν σε σαφείς αλλαγές των όρων του προγράμματος θεωρώντας τις αντίθετες με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. 

Στην πρώτη φάση του προγράμματος είχαν κατατεθεί περίπου 96.000 αιτήσεις και προκρίθηκαν τελικώς μόλις 20-25.000 παιδιά λόγω έλλειψης κονδυλίων. Η ΚΕΔΕ είχε προτείνει τη χρήση 100 εκατ. ευρώ που λίμναζαν στην ΕΠΑΝΑΔ προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στη 2η φάση του προγράμματος. 

Ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε και κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία θα μειωνόταν η αποζημίωση προς τον παιδικό σταθμό ανά παιδί απο 340 ευρώ σε 290, με παράλληλη αξιοποίηση άλλων κονδυλίων 20 εκατ. ευρώ της ΕΠΑΝΑΔ ώστε να επωφεληθούν επιπλέον περίπου 40.000 παιδιά. 

Ωστόσο κάποιοι ιδιωτικοί σταθμοί, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, προσπάθησαν να μετακυλήσουν το κόστος αυτό στους γονείς, για να μην το πληρώσουν από την τσέπη τους. Αυτή η απόφαση του Γ. Βρούτση, και μετά απο καταγγελίες γονέων, είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Οκτώβριο. 

Με επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γ. Μόσχος, ζητούσε να μάθει «με ποιον τρόπο θα υπάρξει διασφάλιση της μη μετακύλισης του κόστους στους γονείς, ώστε να υπάρχει εναρμόνιση της πρακτικής με τις προδιαγραφές του προγράμματος». 

Τελικά οι ιδιωτικοί σταθμοί προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο κατά της συμφωνίας, με αποτέλεσμα η νέα ρύθμιση του Γ. Βρούτση να προκαλέσει την ακύρωσή της.

 
14/12/2012 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.