Στο μισό από πέρυσι οι πωλήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσής

Δεν άντεξαν άλλο τα νοικοκυριά στην «πετρελαιοαπαγόρευση» που επέβαλε με την αβάσταχτη φορολογία το υπουργείο Οικονομικών και στο α΄εικοσαήμερο του Ιανουαρίου φέτος ξόδεψαν περισσότερα από όσα ολόκληρο τον Ιανουάριο του 2012 για να ζεσταθούν με πετρέλαιο θέρμανσης. 

Ωστόσο οι ποσότητες φέτος θα είναι λιγότερες και από τις μισές περσινές, λόγω περιορισμού της κατανάλωσης.
Την ίδια ώρα όμως καταποντίζονται τα δημόσια έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης, καθώς οι οδηγοί φαίνεται να έχουν τραβήξει «χειρόφρενο» και να μην καταναλώνουν πια καύσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 1 ως τις 20 Ιανουαρίου και παρά το ψύχος των ημερών, αγοράστηκαν πανελλαδικά 135.000 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης και εισπράχθηκαν 44,5 εκατ. ευρώ από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης! Με τους ρυθμούς αυτούς, μέχρι τέλος του μηνός φαίνεται πως θα πωληθούν περίπου 200.000 τόνοι. 

Πέρυσι τον Ιανουάριο όμως είχαν αγοραστεί 618.000 τόνοι σε ολόκληρο το μήνα. Αντιστοιχούσαν δηλαδή παραδόσεις 400.000 τόνων στο α΄εικοσαήμερο. 

Τον Ιανουάριο πέρυσι όμως είχαν εισπραχθεί μόλις 37 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους. Προκύπτει έτσι ότι τον Ιανουάριο φέτος το δημόσιο θα κερδίσει για πρώτη φορά 7,5-10 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Το ποσό αυτό δεν είναι τίποτε σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, ο στόχος για φέτος από την εξίσωση των φόρων είναι 500 εκατ. ευρώ!

Μάλιστα ακόμα και αυτά τα έσοδα εξανεμίζονται από την κατρακύλα στα έσοδα από τον ειδικό φόρο στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης. Στο α΄εικοσαήμερο του Ιανουαρίου φέτος πουλήθηκαν 118.000 τόνοι και εισπράχτηκαν 39 εκατ. ευρώ, που δια βίας μπορεί να φτάσουν στους 170.000 τόνους και τα 55-60 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος του μηνός. Πέρυσι όμως, σε ολόκληρο τον Ιανουάριο, είχαν πωληθεί 177.000 τόνοι και το δημόσιο είχε εισπράξει 73 εκατ. ευρώ. Κινδυνεύει να χάσει δηλαδή φέτος τον Ιανουάριο, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, τουλάχιστον 12-17 εκατ. ευρώ. Έτσι και αναμένεται και αυτόν τον μήνα να συνεχιστεί η απώλεια δημοσίων εσόδων που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες, προκαλώντας νέες πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για την εξεύρεση επιπλέον εσόδων με άλλους φόρους και χαράτσια. 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.