Γυναικεία υπόθεση η κλοπή 600.000 ευρώ από το δημόσιο


Μία συνταξιούχος, μία πρώην υπάλληλος αλλά και μία υπάλληλος σε αργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχαν συστήσει σπείρα και έκλεβαν το δημόσιο. Παράλληλα υπήρχε ακόμα μία συμμορία συνεργών τους.

Γι αυτό και συνελήφθησαν επίσης και άλλοι τρεις πολίτες, από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Από κοινού, οι τρεις γυναίκες και οι συνεργοί τους, εμφανίζονται να συμμετείχαν σε δύο σπείρες οι οποίες έκαναν το εξής:...
Εκταμίευαν χρήματα μέσω εικονικών συντάξεων και έτσι είχαν κατορθώσει να κλέψουν από το Δημόσιο, μόνο τον τελευταίο χρόνο, πάνω από 600.000 ευρώ.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως σχηματίστηκαν εις βάρος των συλληφθέντων δύο ξεχωριστές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση στη υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, απάτη και "ξέπλυμα μαύρου χρήματος".

Επιπλέον δόθηκαν και παραπάνω στοιχεία για τους έξι.

Η συνταξιούχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 59 ετών και οι δύο πρώην υπάλληλοι 57 και 54χρονη αντίστοιχα.

Στη δεύτερη εγκληματική οργάνωση περιλαμβάνονται μία 46χρονη υπάλληλος (σε αργία) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο 51χρονος σύζυγός της και μία 42χρονη ημεδαπή.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα, ο λόγος εδώ είναι για την πρώτη, είχε συγκροτηθεί τουλάχιστον από το μήνα Οκτώβριο του 2011, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική της δράση ανέρχεται σε 479.922 ευρώ.

Μέχρι και το Μάρτιο του 2012, η 59χρονη συνταξιούχος υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν είχε παραδώσει τις εκκρεμείς υποθέσεις-φακέλους, που διαχειριζόταν και συνέχισε να πραγματοποιεί υπηρεσιακές ενέργειες και "εντολές" στις υποθέσεις.

Επίσης σε συνολικά 11 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων είχε δοθεί "εντολή" καταβολής μεγάλων χρηματικών ποσών και συγκεκριμένα, οπότε και διαπιστώθηκε ότι η 59χρονη μέσω μεταβολής στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών, πίστωνε αντίστοιχα χρηματικά ποσά, σε λογαριασμούς προσώπων της εγκληματικής ομάδας, ακόμα και μετά από τη συνταξιοδότησή της.

Πώς γινόταν αυτό; Χρησιμοποιούσε είτε τον προσωπικό της κωδικό, είτε κωδικούς συναδέλφων της και πραγματοποιούσε μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα συνταξιούχων, που είχαν αποβιώσει. Στη συνέχεια έδινε την εντολή εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν τα δύο άλλα μέλη της ομάδας.

Όπως διαπιστώθηκε η 57χρονη πρώην υπάλληλος διατηρούσε τέσσερις τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους είχε καταβληθεί παράνομα το χρηματικό ποσό των 135.233,55 ευρώ, ενώ σε πέντε λογαριασμούς που διατηρούσε η 54χρονη ημεδαπή, το χρηματικό ποσό των 344.688,53 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της 59χρονης συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας λευκός φάκελος, που περιείχε 14 φωτοτυπίες καταστάσεων σχετικά με καταβολές ποσών σε θανόντες συνταξιούχους και δύο καρτέλες θανόντων συνταξιούχων.

Ως προς τη δεύτερη οργάνωση:

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είχε συγκροτηθεί από το Φεβρουάριο του 2004, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισε από την εγκληματική δράση της ανέρχεται σε 68.711,37 ευρώ.

Από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως και το Νοέμβριο του 2011, η 46χρονη -σε αργία-  υπάλληλος του Γ.Λ.Κ., χρησιμοποιώντας τον προσωπικό της κωδικό ή τον κωδικό συναδέλφου της, πραγματοποιούσε, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μεταβολές στοιχείων (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και διευθύνσεις οικιών) σε μητρώα θανόντων συνταξιούχων, αλλά και σε συντάξεις εν ζωή δικαιούχων, οι οποίες για διάφορους λόγους είχαν ανασταλεί. 
Στη συνέχεια, έδινε εντολή εφάπαξ καταβολής συντάξεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, που διατηρούσε ο 51χρονος σύζυγός της και η 42χρονη ημεδαπή.

Χαρακτηριστικό της δράσης της είναι ότι πραγματοποιούσε αλλαγές και μεταβολές στις διευθύνσεις των δικαιούχων, προκειμένου να αποτρέπεται με αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο να λάβουν γνώση οποιασδήποτε αλληλογραφίας οι συγγενείς των θανόντων δικαιούχων.

Προέκυψε ότι ο 51χρονος σύζυγός της είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο με 24 διαφορετικές εντολές καταβολών είχε πιστωθεί το χρηματικό ποσό των 55.012,37 ευρώ. Επίσης, σε τραπεζικό λογαριασμό της 42χρονης ημεδαπής είχε καταβληθεί με τρεις διαφορετικές εντολές (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2012), το χρηματικό ποσό των 13.699,10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.