Άρειος Πάγος: Οι Δήμοι πρέπει να αποζημιώνουν για τραυματισμούς και ζημιές από πτώση δέντρων


Την υποχρέωση των δήμων να μεριμνούν για την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και να φροντίζουν για την αποτροπή πτώσης...
δέντρων που μπορεί να απειλήσουν την ακεραιότητα των πολιτών και να προκαλέσουν υλικές ζημιές, επισημαίνει ο Άρειος Πάγος.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του υποχρεώνει το δήμο Ηλιούπολης να καταβάλλει αποζημίωση συνολικού ποσού 4.000 ευρώ σε δύο πολίτες  που τραυματίστηκαν από την πτώση δέντρου, αλλά και σε τρεις ακόμη, που υπέστησαν υλικές ζημιές. 
Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος  επικύρωσε απόφαση του Εφετείου, με την οποία ο δήμος Ηλιούπολης υποχρεώθηκε στην καταβολή της αποζημίωσης στους πέντε δημότες του από την πτώση του δέντρου που έγινε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς του 2005.
Το δέντρο ένα μεγάλο πεύκο που ξεριζώθηκε έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα, κατέστρεψε μια μάντρα πολυκατοικίας, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν και διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης,  οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται αποκλειστικά στην παράλειψη του δήμου «να προβεί σε συντήρηση, επίβλεψη και ασφαλή χρήση από πλευράς των πολιτών του χώρου, όπου είχε φυτευτεί το δένδρο που κατέπεσε, ο οποίος όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου ενδεχόμενης πτώσης αυτού, κυρίως σε περίπτωση κακοκαιρίας και επομένως συντρέχει περίπτωση ευθύνης του εναγόμενου προς αποζημίωση, με βάση τα άρθρα 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.