Ιταλία: Η Γερουσία στα χέρια του Μπερλουσκόνι;


Διάσταση μεταξύ exit-poll και πραγματικών αποτελεσμάτων στην Ιταλία αφού η νίκη της κεντροαριστεράς και στην Γερουσία δεν επιβεβαιώνεται. 
Ο εκλογικός νόμος δείχνει ότι η Γερουσία θα δοθεί στην κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι και η Βουλή στην κεντροαριστερά στον Μπερσάνι.Στο σώμα της Γερουσίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές του ινστιτούτου Piepoli για την Rai, φαίνεται να προηγείται ελαφρώς η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 31% έναντι 29,5 της κεντροαριστεράς (Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι).
Κομβικό σημείο της αντιπαράθεσης είναι η περιοχή της Λομβαρδίας και του Βένετο.
Σύμφωνα με το Ιταλικό εκλογικό σύστημα στην Γερουσία το κόμμα ή ο συνασπισμός που προηγείται λαμβάνει το 55% των εδρών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Πρόκειται για τον σχετικά περίπλοκο ιταλικό νόμο που αποκαλείται και Porcellum (σημαίνει «γουρούνι»).
Σύμφωνα με πρόγνωση που μετέδωσε προ ολίγου η Rai, στην Γερουσία αν και τόσο ο συνασπισμός του Μπερσάνι όσο και του Μπερλουσκόνι εκτιμάται ότι θα λάβουν 30,7%, στις έδρες η κεντροαριστερά λαμβάνει μόλις 96 και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι 121.

Επίσης στην Γερουσία, το κόμμα των πέντε αστέρων(Γκρίλλο) λαμβάνει 24,5% ή 65 έδρες και 9,5% ο Μόντι με 19 έδρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%.

Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν ήδη βάλει σε σκέψεις τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.