Reuters: Συζητήθηκε η έξοδος της Κύπρου σε τηλεδιάσκεψη του EWG

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναγνώρισαν ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη βρέθηκαν σε «χάος» για την Κύπρο και συζήτησαν την επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων για να απομονώσουν την περιοχή από μια πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.


Σύμφωνα με πρακτικά της τηλεδιάσκεψης που έχει στην κατοχή του το Reuters, ένας αξιωματούχος περιέγραψε τα συναισθήματα που επικράτησαν ως «πολύ έντονα», καθιστώντας έτσι δύσκολο το να βρεθεί μια λογική λύση, και έκανε λόγο για «ανοιχτή συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».Η τηλεδιάσκεψη ήταν μεταξύ μελών του Euro Working Group, καθώς και εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Η Κύπρος αποφάσισε να μην λάβει μέρος, μια απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ως ενοχλητική και ότι αποτυπώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters, ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG σημείωσε πως «η κυπριακή βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει αυτό».

Ο Γερμανός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία, και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα», από τη στιγμή που γίνονται σεβαστοί οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο.

Επίσης, ο Γερμανός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, και αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την ευρωζώνη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δήλωσε, χρειάζεται να ληφθούν βήματα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη ευρωζώνη από την επίδραση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα.

Ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε εντόνως ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά ότι «τεχνικές προετοιμασίες» βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το ποσό των εκροών.

«Πρέπει να περάσουν επιπρόσθετοι νόμοι. Συνολικά, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τα πρακτικά. «Προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι εντός των δυνάμεών μας για να περιορίσουμε τις εκροές».

Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες τόνισε πως «οι αγορές πιστεύουν πως θα βρούμε μια λύση και ότι θα παρέχουμε περισσότερα λεφτά και αυτό ίσως να μην συμβεί».

Στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση ως «ομιχλώδης» και εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της Κύπρου να μην παραστεί στην τηλεδιάσκεψη.

«Η οικονομία στην Κύπρο αναμένεται να βυθιστεί, ό,τι και να γίνει. Οι περιορισμοί επί των κεφαλαίων πιθανός θα επιβληθούν», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν και νέες τηλεδιασκέψεις στις επόμενες ημέρες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.