Ύφεση 7,8% έως 14,4% "βλέπει" το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την οικονομία της νήσου


Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την απασχόληση και το ΑΕΠ της Κύπρου. Οι προβλέψεις δείχνουν ραγδαία αύξηση της ανεργίας και συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Σχετικά με την απασχόληση, η ανάλυση εκτιμά ότι με βάση το εργατικό δυναμικό, όπως καταγράφεται στο 4ο τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο ύψος ρεκόρ του 24,6%. Υποστηρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 (4ο τρίμηνο) η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί στα 336.153 άτομα αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων κατά 52.893 άτομα και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 109.591 άτομα.

Επεξηγηματικά το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που ετοίμασε την ανάλυση, σημειώνει ότι επειδή αναμένεται σημαντικό ποσοστό ανέργων, που αφορά κοινoτικό εργατικό δυναμικό το οποίο προέρχεται από τρίτες χώρες, να επαναπατριστεί, υπολογίζεται παράλληλη συρρίκνωση του συνολικού αριθμού ατόμων του ενεργού πληθυσμού κατά περίπου 5%. 
Στη βάση του σεναρίου αυτού το ενεργό εργατικό δυναμικό αναμένεται να συρρικνωθεί στις 423.455 άτομα, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ξεκαθαρίζεται, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από την προτίμηση των εργοδοτών στον τερματισμό της απασχόλησης εγχώριου ή μη εργατικού δυναμικού και την παροχή ανεργιακών ωφελημάτων που πιθανόν να συγκρατήσουν ή όχι τον επαναπατρισμό του εν λόγω μη εγχώριου εργατικού δυναμικού. Η οικονομική ανάλυση επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με την απασχόληση προκύπτουν μετά από ανάλυση των επί μέρους στατιστικών στοιχείων.
πηγή ΑΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.