"Γάγγραινα" τα κυκλώματα του χρυσού στην Ελλάδα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται, παρά τους τακτικούς ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ, η δράση των παράνομων ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού. Οι αναφορές σε εταιρείες “φαντάσματα”, οι απόπειρες εξαγωγής μεγάλων ποσοτήτων χρυσού και οι περιπτώσεις ανέργων που στην κατοχή τους έχουν ράβδους χρυσού και κοσμήματα, καταδεικνύουν τη φύση ενός φαινομένου που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ανταλλακτηρίων χρυσού, με την τάση να λαμβάνει τον τελευταίο χρόνο διαστάσεις επιδημίας.
Μόνο την τριετία 2010-2012 άνοιξαν περί τις 947 επιχειρήσεις ή υποκαταστήματα. Το 2012, μάλιστα, υπερτριπλασιάστηκαν οι ενάρξεις επιχειρήσεων του εν λόγω αντικειμένου. Ειδικότερα, Το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ δηλώθηκε και η έναρξη λειτουργίας 28 υποκαταστημάτων, ενώ το 2012 έκαναν έναρξη 274 επιχειρήσεις και δηλώθηκε η έναρξη 245 υποκαταστημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ, από τον χώρο των ανταλλακτηρίων και ενεχυροδανειστηρίων χρυσού, ένας στους δύο λειτουργεί στα όρια του... γκρίζου και του μαύρου και φοροδιαφεύγει συστηματικά χωρίς να τηρεί βιβλία και χωρίς να κόβει τιμολόγια, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν έχει κάνει καν έναρξη επαγγέλματος.

Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν μεταξύ των επαγγελμάτων που απελευθερώθηκαν μέσα στην κρίση, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μόνο μία αίτηση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής καθώς και λευκό ποινικό μητρώο. Είναι εντυπωσιακό ότι από τα επαγγέλματα που «άνοιξαν» τον τελευταίο χρόνο, οι αιτήσεις για έναρξη εργασιών για ενεχυροδανειστήρια είναι περισσότερες από κάθε άλλο επάγγελμα.

Γνώστες της αγοράς συμβουλεύουν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσο αφορά στη νόμιμη λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσσουν, ενεχυριάζουν ή πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από την πλευρά της έχει εκδώσει από τον Δεκέμβριο του 2011 οδηγίες προστασίας, επισημαίνοντας ότι το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων και σε καταναλωτές.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μάλιστα, έχει διατάξει έρευνα για τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων, καθώς σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου εξάγουμε ημερησίως 150 κιλά χρυσού.

Οι παράνομες εξαγωγές χρυσού απασχολούν πλέον σχεδόν καθημερινά τις αρχές. Στις 11 Απριλίου, συνελήφθη 32χρονος Γερμανός πριν επιβιβαστεί σε πτώση με προορισμό το Μόναχο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 7 κιλά χρυσό . Την ίδια ημέρα εντοπίστηκε φορτίο στο χώρο εμπορευμάτων του αεροδρομίου που περιείχε λιωμένο ασήμι σε σχήμα χελώνας, συνολικού βάρους 470 κιλών. Τα παραστατικά και στις δύο περιπτώσεις οδήγησαν σε μία εταιρεία-φάντασμα στο κέντρο της Αθήνας. Το ΣΔΟΕ θεωρεί ότι ο Γερμανός ενεργούσε ως «γρανάζι» κυκλώματος που εξάγει παράνομα από την Ελλάδα στη Γερμανία πολύτιμα μέταλλα. Υποστηρίζουν δε, ότι έχουν ήδη εντοπίσει ίχνη της σπείρας σε Αθήνα και Βερολίνο.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση έφερε στη Βουλή ο βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκης, θέτοντας ερωτήματα για την προστασία των καταναλωτών και τη δραστηριότητα των εν λόγω επιχειρήσεων.

"Που και με ποια διαδικασία διοχετεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες στα ανταλλακτήρια χρυσού και τα ενεχυροδανειστήρια ; Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένα εκτεταμένης φοροδιαφυγής που διαπράττεται από τα καταστήματα αυτά; Με ποιο τρόπο ελέγχονται οι ανεξάντλητες πηγές χρηματοδότησης των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού, που εμφανίζουν εντυπωσιακή και ανεξήγητη ρευστότητα εν μέσω κρίσης ; Πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αδίκημα της κλεπταποδοχής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τα καταστήματα αυτά;"

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για κυκλώματα που δημιουργούν δίκτυα με το εξωτερικό και «εξάγουν» τα πολύτιμα αντικείμενα. Μάλιστα, οι επιτήδειοι φροντίζουν να λιώσουν τα αντικείμενα, ώστε τα σχετικά παραστατικά, κατά την εξαγωγή τους, να αναφέρουν αόριστα αγορά χρυσού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική υπηρεσία του ΣΔΟΕ, έχει εκπονήσει σχέδιο ελέγχου αεροπορικών αποστολών και εξαγωγών χρυσού που απεστάλησαν από τη χώρα μας προς το εξωτερικό. Έχουν παραληφθεί στοιχεία αποστολών και εξαγωγών με δηλωθέντα προϊόντα χρυσού, κράματα χρυσού, κοσμήματα κλπ, κατά τα έτη 2010-2012 που έγιναν από τριάντα έξι πρακτορεία.

Η δράση των συγκεκριμένων “μαγαζιών” δεν περιορίζεται στα στενά όρια της πρωτεύουσας, αφού σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία το έδαφος είναι ακόμη πιο πρόσφορο. Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών του ΣΔΟΕ μπήκαν ενεχυροδανειστήρια και ανταλλακτήρια χρυσού σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Στο Ρέθυμνο, ο αστυνομικός έλεγχος είχε σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό δύο επιχειρήσεων αγοράς και πώλησης χρυσού, οι οποίες αποδέχονταν κλεμμένα κοσμήματα και τα διέθεταν προς πώληση. Σύμφωνα με την αστυνομία τα κοσμήματα είχαν κλαπεί από το σπίτι μιας 45χρονης Ρεθεμνιώτισας ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των δύο επιχειρηματιών και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Και στην Ξάνθη, τα ενεχυροδανειστήρια φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Από ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι άνεργος Έλληνας υπήκοος είχε στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, 12 πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 6,7 κιλών, φύλλα και ψήγματα χρυσού καθώς και κοσμήματα. Ο γρίφος λύθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι η μητέρα του άνεργου διατηρούσε ενεχυροδανειστήριο στην Ξάνθη.

Η... χάρη μας έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, αφού η δράση των ενεχυροδανειστηρίων στην Ελλάδα, έχει γίνει αντικείμενο ρεπορτάζ για αρκετά ευρωπαϊκά μέσα, τα οποία κάνουν λόγο για “εταιρείες κλεπταποδόχων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.