Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέταξε τη μεταφορά τεσσάρων συστοιχιών S-300 PMU1

OΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙ, ΑΡΑΓΕ; 
Πριν λίγη ώρα τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA Novosti και Itar Tass μετώδωσαν δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκεί Σοϊγκού ότι "Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέταξε τη μεταφορά τεσσάρων συστοιχιών του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος S-300 PMU1, στη Λευκορωσία"! 

Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας που πρακτικά σημαίνει την ενοποίηση στις αεράμυνες των δύο χωρών, την απόκτηση μιας "ασπίδας" εκτός των ρωσικών συνόρων, η οποία φτάνει μέχρι την Πολωνία και οπωσδήποτε μία απάντηση στις συνεχείς μεταφορές ΝΑΤΟϊκών μαχητικών στην ρωσική περίμετρο από την  Φινλανδία και τις τρεις βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, μέχρι την Πολωνία.


Ο λευκορωσικός "διάδρομος" ουσιαστικά "κλειδώνεται" από δυσμάς προς ανατολάς για τα ΝΑΤΟϊκά μαχητικά με τις τέσσερις συστοιχίες S-300PMU1 και τα περίπου 20 μαχητικά Su-27 που εστάλησαν στην χώρα όταν το ΝΑΤΟ άρχισε να περισφίγγει την Ρωσία.

Το σύστημα έχει βεληνεκές σε ότι αφορά το ραντάρ εντοπισμού ιπτάμεων ιχνών άνω των 300 χιλιομέτρων και τα βλήματα του καταρρίπτουν οτιδήποτε κινείται σε μία απόσταση 150 χλμ από το σημείο της εκτόξευσης.

Είναι αερομεταφερόμενο και αυτοκινούμενο που σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να καλύψει μεγάλους τομείς αφού τα στοιχεία από το ραντάρ εντοπισμού και το ραντάρ ελέγχου πυρός μεταβιβάζονται ασύρματα στις πυροβολαρχίες που μπορούν να βρίσκονται σε απόστάσεις πολλών χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Η Λευκορωσία έχει ενισχύσει και αυτή την άμυνά της με αγορές SHORADS Tor-M1, ενώ έχει σε χρήση S-300V, δηλαδή S-300 παλαιότερων εκδόσεων με έμφαση στον αντιβλαλλιστικό αγώνα.

Η βασική διαφορά του S-300P από τη μεταγενέστερη έκδοση S-300PM επικεντρώνεται στην αντικατάσταση του βλήματος 5V55K που αξιοποιούσε η πρώτη έκδοση με το 5V55R.
Στο νέο βλήμα εφαρμόστηκε η καθοδήγηση ραντάρ τύπου Ιχνηλάτησης Διαμέσου του Βλήματος (TVM) αντί της καθοδήγησης διεύθυνσης στον προηγούμενο τύπο.

Η τεχνική TVM, ή SChR (Soprovozhdenie Cherez Raketu) στα ρωσικά, είναι ανάλογη της εφαρμοζόμενης στο Patriot. Ο ερευνητής του 5V55R λαμβάνει τα σήματα αντανάκλασης ραντάρ του στόχου, τα οποία όμως δεν υφίστανται επεξεργασία στο βλήμα, αλλά μεταβιβάζονται στο επίγειο σύστημα ελέγχου βολής, διαμέσου ζεύξης δεδομένων.

Ο τοπικός ταλαντωτής του ερευνητή είναι λυχνία κλύστρον ανακλαστήρα Κ-199 με συχνότητα λειτουργίας 10GHz, φάσμα ιδιοσυντονισμού 1Hz και ισχύ εξόδου 20-30mW. Η ζεύξη δεδομένων χρησιμοποιεί λυχνία μάγνετρον παλμικού κώδικα ΜΙ-199, συχνότητας 15GHz και παλμικής ισχύος εξόδου 5kW.

Η συγκεκριμένη τεχνική TVM υπερέχει σε επεξεργασία δεδομένων, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πολυπλοκότητα και το κόστος του συστήματος καθοδήγησης του βλήματος.
Το σύστημα TVM είναι το πλέον πολύπλοκο σε σύγκριση με οποιοδήποτε προηγούμενο βλήμα των PVO Strany, αλλά προτιμήθηκε για να εξασφαλίζει εναλλακτικές επιλογές καθοδήγησης απέναντι σε ECM.

Η επόμενη έκδοση S-300PMU1, την οποία αξιοποιούν επιχειρησιακά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τέθηκε σε υπηρεσία το 1993.Το σύστημα S-300 PMU1 εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2000 και αφορά ένα πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα, που περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων, καθώς και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας.

Η έκδοση αυτή εισήγαγε το σημαντικά βελτιωμένο βλήμα 48Ν6. Τα χαρακτηριστικά του βλήματος επιτρέπουν επίσης την εμπλοκή βαλλιστικών βλημάτων σε μέγιστη ακτίνα 40 χιλιομέτρων.

Το S-300PMU1 εισήγαγε επίσης την προηγμένη έκδοση 36Ν85 του ραντάρ εμπλοκής 30Ν6, η οποία αναφέρεται συχνά με τον εξαγωγικό κωδικό 30Ν6Ε1.

Στις εκτεταμένες βελτιώσεις περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ενός σύγχρονου υπολογιστή ελέγχου βολής. Το ραντάρ διαθέτει τρεις διαμορφώσεις σάρωσης, για χαμηλά ιπτάμενους στόχους, για στόχους μέσου και μεγάλου ύψους καθώς και για τον εντοπισμό βαλλιστικών βλημάτων.

Μετά την πρόσκτηση στόχου, το ραντάρ περνά σε λειτουργία σάρωσης τομέα για αυτόματη ιχνηλάτηση και καθοδήγηση βλημάτων.

Το σύστημα επιτρέπει την εμπλοκή 6 στόχων ταυτόχρονα με δύο βλήματα ανά στόχο.

Επίσης, στο S-300PMU1 αντικαταστάθηκε και ο εξοπλισμός επιτήρησης και Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών (C3I) των προηγούμενων εκδόσεων, σε επίπεδο ταξιαρχίας.

Στο σύστημα C3I, περιλαμβάνεται το τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης με κεραία φασικής διάταξης και ο σταθμός διοίκησης 54Κ6. Ο τελευταίος είναι εγκατεστημένος σε φορτηγό όχημα ΜΑΖ-543.

Η κύρια λειτουργία του 54Κ6 είναι η εσωτερική διασύνδεση των πυροβολαρχιών βολής της ταξιαρχίας S-300PMU1. Το ραντάρ 64Ν6 επιτρέπει στο σύστημα την ιχνηλάτηση και εμπλοκή τακτικών βαλλιστικών βλημάτων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις του συστήματος.

Η σήμανση από το σύστημα διοίκησης 83Μ6 επιτρέπει στο S-300PMU1 την εμπλοκή στόχων πολύ υψηλότερης ταχύτητας, μέχρι και 2.800m/sec, όπως βαλλιστικά βλήματα.

 Οι προηγούμενες εκδόσεις μπορούσαν να εμπλέξουν στόχους μέγιστης ταχύτητας 1.300m/sec, η οποία είναι τυπική για αεροσκάφη. Με το σύστημα 83Μ6, εκτελείται αυτόματα η σήμανση και μεταβίβαση στόχων στις πυροβολαρχίες βολής.
Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι τα εξής:
>Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post / CP)
>Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar / RSR)
>Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar / SSR)
>Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station / MMGS)
>Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
>Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers / TTL)
>Κατευθυνόμενοι Πύραυλοι Α/Ε τύπου 9M82 (Heavy) και 9M83 (Light).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.