Η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου

Η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι ίση με αυτή του μισού παγκόσμιου πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκη φτώχειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam GB.Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στην Ελβετία, η Oxfam παρουσίασε μία έκθεση με τίτλο «An Economy for the 99%». Στην έκθεση αναφέρεται ότι η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων ανέρχεται στα 426 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι ίση με το εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2015 η περιουσία των πλουσιότερων άνθρωπων του πλανήτη, που ανέρχονται στο 1%, είναι μεγαλύτερη από αυτή του υπόλοιπου παγκόσμιου πληθυσμού. Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, η έρευνα του οικονομολόγου Thomas Piketty, ο οποίος βρήκε ότι στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια το εισόδημα του μισού φτωχότερου πληθυσμού δεν έχει αυξηθεί καθόλου, ενώ εκείνο του πλουσιότερου πληθυσμού (1%) έχει αυξηθεί κατά 300%. 
Η πραγματικότητα όπως είναι, μέσα από το  Newsletter του VICE Greece
Η έκθεση έχει σκοπό να τονίσει τις κοινωνικές ανισότητες που προκύπτουν από την ανισομερή κατανομή του πλούτου, μία παραδοχή που, σύμφωνα με την Oxfam, είχε γίνει και πριν από τέσσερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Μάλιστα, τονίζει ότι «ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι οικονομίες, αλλά και οι ίδιες οι αρχές που τις διέπουν, έχουν δημιουργήσει ένα ακραίο, μη βιώσιμο και άδικο μοντέλο».
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με τη σειρά του, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διογκούμενη ανισότητα και η κοινωνική διαίρεση αποτελούν τους δύο βασικότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία το 2017 και ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υποχώρηση των διαδικασιών παγκοσμιοποίησης.
«Φέτος αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος της ανισότητας. Είναι πιο σοκαριστικό από ποτέ. Είναι απίστευτο ότι η περιουσία μίας ομάδας ανθρώπων, που θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει σε ένα αμαξάκι του γκολφ , είναι ίση με το 50% του φτωχότερου πληθυσμού παγκοσμίως», δήλωσε ο Mark Goldring, γενικός διευθυντής της Oxfam GB.
Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο το 2016, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι οι εξής:

Bill Gates – Καθαρή Αξία: 75 δισεκατομμύρια δολάριαAmancio Ortega – Καθαρή Αξία: 67 δισεκατομμύρια δολάριαWarren Buffet – Καθαρή Αξία: 60,8 δισεκατομμύρια δολάριαCarlos Slim Helu – Καθαρή Αξία: 50 δισεκατομμύρια δολάριαJeff Bezos – Καθαρή Αξία: 45,2 δισεκατομμύρια δολάριαMark Zuckerberg – Καθαρή Αξία: 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια Larry Ellison – Καθαρή Αξία: 43,6 δισεκατομμύρια δολάριαMichael Bloomberg – Καθαρή Αξία: 40 δισεκατομμύρια δολάρια
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.