Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο : 751 ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για πρόεδρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται σήμερα για αμφίρροπες εκλογές νέου πρόεδρου μετά την κατάρρευση της μακροχρόνιας συμμαχίας των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.
Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον επτά υποψήφιοι για τη θέση, οι κυριότεροι είναι δύο Ιταλοί και ένας Βέλγος για την αντικατάσταση του Μάρτιν Σουλτς (σ.σ. ο σοσιαλιστής πρόεδρος παραιτήθηκε για να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή).
Η μυστική ψηφοφορία από 751 ευρωβουλευτές στη γαλλική πόλη του Στρασβούργου είναι πιθανό να αναδείξει νικητή τον Ιταλό πολιτικό Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην εκπρόσωπο του εμπλεκόμενου σε πολλά σκάνδαλα Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Ταγιάνι, ο οποίος υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Βιομηχανία από το 2010 ώς το 2014, είναι ο υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο.
Ο σοσιαλιστής Τζιάνι Πιτέλα από την Ιταλία τρέφει επίσης ελπίδες για τη νίκη στις εκλογές.
Ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ από το Βέλγιο και διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit είδε τις πιθανότητές του να κατακρημνίζονται του μετά την αποτυχημένη συμπόρευση την περασμένη εβδομάδα με το λαϊκίστικο Κίνημα των 5 Αστέρων από την Ιταλία.
Ο νικητής θα τεθεί επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή θα έχει την τελική έγκριση για οποιαδήποτε συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται το 2019.
Η ψηφοφορία μπορεί να συνεχιστεί για έως και τέσσερις γύρους από τη στιγμή που η απόλυτη πλειοψηφία είναι προαπαιτούμενο για την εκλογή προέδρου.

«Φαγωμάρα»

Οι δύο πρώην «σύμμαχοι», το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλληλοκατηγορούνται και έχουν επιδοθεί σε σφοδρές επιθέσεις μεταξύ τους.
Ο πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ, Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, κατηγόρησε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου τους Σοσιαλδημοκράτες ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία που προβλέπει την εκ περιτροπής ανάληψη της προεδρίας μεταξύ τους.
Βάσει αυτής της άτυπης συμφωνίας, τη θέση του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς πρέπει να πάρει από το 2017 ένας Χριστιανοδημοκράτης.
Η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όμως, αποφάσισε να προτείνει τον δικό της υποψήφιο, τον Τζιάνι Πιτέλα, απόφαση που προκάλεσε την οργή του Μάνφρεντ Βέμπερ.
Ο Γερμανός δεν χώνεψε την «απιστία» των Σοσιαλδημοκρατών και στις επιθέσεις του περιέλαβε και την Ομάδα των Φιλελευθέρων (ALDE), η οποία επέλεξε και αυτή τον δικό της υποψήφιο, τον Βέλγο Γκι Φερχόφστατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.