Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή.

Γράφει η Έλενα Ράλλη


Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης δόθηκε σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία οτι υποκινούσε την ανατροπή του καθεστώτος της χώρας του. Ο Λιού Σιαομπό, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, απο το 1989 μπαινοβγαίνει στις φυλακές και παρόλο που η Δύση αναγνώρισε τον αγώνα του τιμώντας τον με αυτό το βραβείο, για την κυβέρνηση του δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αμετανόητος συνωμότης.
Ο Σιαομπό γεννήθηκε στην νοτιοανατολική Κίνα το 1955 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τον ώθησε να αναπτυχθεί πνευματικά. Σπούδασε λογοτεχνία και έφτασε μέχρι και το διδακτορικό. Οι σπουδές του καλλιέργησαν ακόμη περισσότερο την κριτική του σκέψη με αποτέλεσμα να δημοσιεύσει διάφορα δοκίμια του, πολλά απο τα οποία είχαν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 1989 και ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό αποφάσισε να γυρίσει στην χώρα του για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που γίνονταν στη πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου με αφορμή το θάνατο του Κινέζου ηγέτη Χου Γιαομπανγκ, και οι οποίες κατέληξαν στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Από τότε ο Σιαομπό βρίσκεται στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης καθότι εδώ και πάνω απο 20 χρόνια μάχεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας την τιμωρία εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία αλλά πράττουν παραβιάσεις και αυθαιρεσίες. Γι αυτές του τις ριζοσπαστικές απόψεις έχει βρεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό και έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση και καταναγκαστικά έργα τέσσερις φορές μέχρι σήμερα.

Τελευταία φορά συνελήφθη το 2009 και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης και δύο χρόνια στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων με την κατηγορία της συνωμοσίας εναντίον του κράτους μιας και υπήρξε ένας απο τους συγγραφείς της ‘Χάρτας 08’, ενος μανιφέστου που προωθεί την πολιτική αναμόρφωση με απώτερο σκοπό τον εκδημοκρατισμό της Κίνας.

Εξαιτίας αυτού του ‘πλούσιου’ βιογραφικού, η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στο άκουσμα της βράβευσης του. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα, δήλωσε πως αυτή η απόφαση όχι μόνο αντιβαίνει στις αρχές του βραβείου αλλά θα κλονίσει κιόλας σημαντικά τις σχέσεις Κίνας-Νορβηγίας. Ο Νορβηγός υπουργός αντίστοιχα απάντησε οτι η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν έχει καμία ανάμιξη στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ και συνεπώς δεν ευθύνονται γι αυτή την επιλογή.

Η συνέχεια ήρθε απο τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης που κατηγόρησαν την Δύση οτι δεν μπορεί να ανεχθεί την οικονομική ευημερία της Κίνας γι αυτό και αναγνώρισε έναν αντικαθεστωτικό που μάχεται εναντίον της πατρίδας του ως ήρωα.

Ο Σιαομπό απο την πλευρά του αφιέρωσε το βραβείο του στους νεκρούς της Τιενανμέν και το μόνο σίγουρο είναι πως όταν αποφυλακιστεί θα συνεχίσει τον αγώνα του όσο κι αν τον πολεμάνε.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.