Η ποιήτρια Κική Δημουλά τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.


Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έγινε η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας 2010. Κεντρικό πρόσωπο, η ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
O υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος χαιρέτισε την απονομή, έγινε δεκτός από το κοινό με ένα χλιαρό χειροκρότημα.
Να σημειωθεί ότι από του χρόνου, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα δίνουν έμφαση στους νέους συγγραφείς.
 Τα άλλα βραβεία παρέλαβαν οι: Παντελής Μπουκάλας «Ρήματα» (Ποίησης), Βασιλική Ηλιοπούλου «Σμιθ» (Μυθιστορήματος), Παναγιώτης Κουσαθανάς «Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό» (Διηγήματος), Γιώργος Βέης «Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: Μαρτυρίες, συνδηλώσεις» (Χρονικού - Μαρτυρίας), Αγγελος Χανιώτης «Θεατρικότητα και δημόσιος βίος στον ελληνιστικό κόσμο».
Τα περιοδικά «Το Δέντρο» και «Διαβάζω» μοιράστηκαν εξ ημισείας το Βραβείο Περιοδικού.
Κική Δημουλά
Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, όπου και ζεί. Παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Χαρακτηριστικά της ποίησής της είναι η προσωποποίηση αφηρημένων εννοιών, η ασυνήθιστη χρήση κοινών λέξεων και η πικρή φιλοπαίγμων διάθεση.
Βραβεία
Τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1971) για τη συλλογή Τo λίγο του κόσμου, με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1988) για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και με το Βραβείο Ουράνη (1994) της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Η Association Capitale Européenne des Littératures την βράβευσε, τον Μάρτιο του 2010, με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίαςστο πλαίσιο της πέμπτης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Λογοτεχνίας. Τον Φεβρουάριο του 2011 τιμήθηκε με το «Μεγάλο Bραβείο Λογοτεχνίας» για το 2010 των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά και τα Σουηδικά.

Συλλογές - Κείμενα
Ποιήματα 1952
Έρεβος 1956, Στιγμή 1990
Ερήμην Δίφρος 1958, Στιγμή 1900
Επί τα ίχνη, Φέξης 1963, Στιγμή 1989
Το λίγο του κόσμου 1971, Νεφέλη 1983, Στιγμή 1900
Το τελευταίο σώμα μου, Κείμενα 1981, Στιγμή 1989
Χαίρε Ποτέ, Στιγμή 1988
Η εφηβεία της λήθης, Στιγμή 1994
Ενός λεπτού μαζί, Ίκαρος 1998
Ποιήματα ( Συγκεντρωτκή έκδοση ), Ίκαρος 1998
Ήχος Απομακρύνσεων, Ίκαρος 2001
Ο Φιλοπαίγμων μύθος, Ίκαρος 2004 (Ομιλία κατά την τελετή αναγόρευσής της ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών)
Εκτος σχεδίου, Ίκαρος 2005 (πεζά κείμενα)
Χλόη θερμοκηπίου, Ίκαρος 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.