Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο η χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.


Την ικανοποίησή της εξέφρασε η καγκελάριος Α. Μέρκελ για την προθυμία που υπάρχει στη γερμανική Ανω και Κάτω Βουλή να στηρίξουν τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα Τον... σκόπελο των Γερμανών βουλευτών ξεπέρασε χθες η καγκελάριος Μέρκελ, καθώς κατάφερε να αποσπάσει το "πράσινο φως" για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, Β. Σόιμπλε, διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα για το "αν" θα δοθεί βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά για το "πώς", αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι για το θέμα αυτό έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οπως εξήγησε, το Βερολίνο είναι επί της αρχής έτοιμο να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, τονίζοντας πως υπάρχει ισχυρή υποστήριξη αυτής της θέσης από το σύνολο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.
Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη γενικευμένη προθυμία που υπάρχει στη γερμανική Κάτω και Ανω Βουλή να στηρίξουν τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα. "Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε όλα τα επίπεδα επιδεικνύεται μεγάλη υπευθυνότητα", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σόιμπλε κατά τον μαραθώνιο των διαβουλεύσεων αντιμετώπισε τις αντιδράσεις βουλευτών, ζητώντας από τους ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν "τμήμα του βάρους".
Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο κοινό ψήφισμα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, FDP) για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ψήφισμα προσδιορίζει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο καλούνται να κινηθούν ο κ. Σόιμπλε στο Συμβούλιο υπουργών στις 20 Ιουνίου και η καγκελάριος Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 του μήνα. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την καγκελάριο και την κυβέρνηση, αλλά καταγράφει τις "κόκκινες γραμμές" που θέτουν οι βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.
Βασικό στοιχείο του ψηφίσματος είναι η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, καθώς επίσης η αξιοπιστία των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αρχίζει, εν τω μεταξύ, στις 5 Ιουλίου η εκδίκαση της προσφυγής κατά της βοήθειας στην Ελλάδα. Την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο υπογράφουν συνταγματολόγοι και οικονομολόγοι καθηγητές, καθώς και ο βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης CSU Πέτερ Γκαουβάιλερ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.