Τοποθετήθηκε το άγαλμα στην πλατεία των Σκοπίων


Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, τοποθετήθηκε χτες στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στην πλατεία των Σκοπίων.Παρά την αντίδραση της χώρας μας και τις προειδοποιήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων να αποφύγουν ενέργειες που προκαλούν την Ελλάδα, οι σκοπιανοί τοποθέτησαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσάς τους το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία για να παρακολουθήσει, κυρίως από περιέργεια, την τοποθέτηση του τεράστιου αγάλματος η οποία έγινε με γερανούς.
Το άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, τοποθετήθηκε στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στην πλατεία των Σκοπίων.
Το ύψος του αγάλματος αγγίζει τα 13 μέτρα και η συναρμολόγηση του έγινε από εξειδικευμένους τεχνίτες του εργαστηρίου “Φερντινάντο Μαρινέλι” από τη Φλωρεντία της Ιταλίας, στο οποίο χυτεύθηκε. Η βάση στην οποία τοποθετήθηκε έχει ύψος 10 μέτρα και συνολικά η κατασκευή έ23 μέτρα.Όσον αφορά στη δαπάνη της όλης κατασκευής ανέρχεται στα 9,4 εκατ.ευρώ.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, σύμφωνα με τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές, θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της γείτονος.
Έως τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σιντριβανιού το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος και η τοποθέτηση οκτώ λεόντων και οκτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας, κυκλικά του σιντριβανιού.

Στο μεταξύ τοποθετήθηκε το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (Μοναστήρι) το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄, ενώ ένα ακόμη άγαλμα του Φιλίππου Β.΄ πρόκειται να τοποθετηθεί σε πλατεία του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων 'Γκάζι Μπά.
Προειδοποίηση ΕΕ για τις προκλήσεις των Σκοπιανών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη Euractiv.com, o αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Επίτροπος Στέφαν Φούλε, προειδοποίησε τους Σκοπιανούς ότι θα μπορούσε να χάσει την ευκαιρία για ένταξη στην ΕΕ αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και αν συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες θεωρούνται από την Ελλάδα ως 'προκλητικές'.

Σύμφωνα με το Euractiv ο Σ. Φούλε απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απόφαση να ανεγερθεί στα Σκόπια άγαλμα πολεμιστή που μοιάζει με τον Μέγα Αλέξανδρο, δήλωσε ότι στις διμερείς σχέσεις, όπως και στην καθημερινή ζωή, ο καθένας θα πρέπει να αποφεύγει κινήσεις, που εκλαμβάνονται από τους γείτονες ως πρόκληση.
πηγή 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.