Οι Γερμανοί ξανάρθαν ... για δικαιοσύνη, 66 χρόνια μετά!


Οι Γερμανοί ξανάρθαν κι έψαχναν τους επιζήσαντες! Μόνο που αυτή τη φορά δεν ήρθαν στρατοί, αλλά μόνο δύο άτομα. Δεν έκαψαν, δε σκότωσαν ... Αντιθέτως θέλουν να αποδώσουν ... δικαιοσύνη! Ή τουλάχιστον έτσι λένε...

Η Δευτέρα και η Τρίτη ήταν μέρες αναμνήσεων για τις επαρχίες Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου. Επιθεωρητής από το Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου που εδρεύει στη Στουτγκάρδη και μία δικαστής, απεσταλμένοι και οι δύο του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας, επισκέφθηκαν οκτώ χωριά, τα οποία οι Γερμανοί έκαψαν και ισοπέδωσαν. Στην περιήγησή τους αυτή συνοδεύονταν από τον ιστορικό, Ιάσονα Χανδρινό και το δημοσιογράφο και συγγραφέα Μανόλη Παντινάκη.
Οι δύο Γερμανοί αναζητούσαν επιζήσαντες, ανθρώπους που πολέμησαν και κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή ή ανθρώπους που τότε ήταν μικρά παιδιά και θυμούνται τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να λησμονήσει κανείς βασανιστήρια, θανάτους αγαπημένων προσώπων και ολόκληρα χωριά να φλέγονται;
Παρά τις «μαύρες» αναμνήσεις που στοιχειώνουν ως σήμερα όσους είναι ακόμη στη ζωή, άνοιξαν τα σπίτια τους στους απεσταλμένους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τους υποδέχτηκαν με θέρμη, όπως οι Κρητικοί ξέρουν, κάτι που εξέπληξε ευχάριστα τους Γερμανούς, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι ενδεχομένως θα συναντούσαν αντιδράσεις.
Το Γερακάρι, το Καρδάκι, οι Βρύσες, το Άνω Μέρος και η Λοχριά της επαρχίας Αμαρίου και τα Σαχτούρια, η Κρύα Βρύση και η Κοξαρέ στην επαρχία Αγίου Βασιλείου είχαν πολλά ... να διηγηθούν. Ήταν η πρώτη φορά που η γερμανική πλευρά συνομίλησε με επιζήσαντες των εγκλημάτων που συντελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα σε βάρος του ελληνικού λαού.
Και οι Γερμανοί ζητούσαν να μάθουν όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις, αλλά ακόμη ...όλο και περισσότερες λεπτομέρειες: Τι χρώμα στολή φορούσαν οι Γερμανοί στρατιώτες; Υπήρχε πέταλο στη στολή; Φορούσαν δίκοχο; Θυμάστε κάποιο όνομα στρατιώτη;

Στο "σκαμνί" οι επιζήσαντες βασανιστές
Την Παρασκευή, οπότε η δικαστής και ο επιθεωρητής επιστρέφουν στη Στουτγκάρδη, θα αντιπαραβάλουν τα στοιχεία που συνέλεξαν με τα δικά τους αρχεία αλλά και τις πληροφορίες που έλαβαν πέρυσι από αρχεία που εντόπισαν στο Ηράκλειο.
Στόχος, όπως οι απεσταλμένοι της Γερμανίας είπαν, είναι να εντοπίσουν τυχόν επιζήσαντες Γερμανούς βασανιστές και να τους παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη. Όπως είπαν, άλλωστε, η Γερμανία κοιτάζει το παρόν και το μέλλον και δε θέλει να ζήσει κανένας λαός ξανά μία τέτοια καταστροφή.
Η κατ'ιδίαν επαφή Γερμανών με θύματα της γερμανικής θηριωδίας έχει τη δική της (ηθική) σημασία για τα καμμένα χωριά που είδαν τους Γερμανούς να ξανάρχονται με διάθεση απονομής Δικαιοσύνης. Κι οι Γερμανοί όμως, αν και ήταν προετοιμασμένοι ακόμη και για ενδεχόμενες ακραίες αντιδράσεις, βίωσαν την κρητική φιλοξενία κι από την πλευρά τους χειρίστηκαν με διακριτικότητα περιπτώσεις ηλικιωμένων ή κατάκοιτων, τους οποίους δε θέλησαν να πλησιάσουν καν, φοβούμενοι ότι θα αναστατώνονταν επαναφέροντας στη μνήμη τους την αγριότητα που βίωσαν.
Σήμερα ο Γερμανός επιθεωρητής και η δικαστής θα συναντήσουν τον αγωνιστή και πρώην δήμαρχο Ανωγείων, Γ. Κλάδο, ενώ την Πέμπτη θα επισκεφθούν το Σκαλάνι και τα Σκούρβουλα στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.