Alpha και Πειραιώς φαβορί για την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων


Για plan B που θα θέσει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Αθήνα μίλησε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας υπονοούσε ότι η ελληνική πλευρά θα πάρει πρωτοβουλίες για να αποκτήσει τα καταστήματα αυτά, των οποίων η καθαρή αξία είναι πολύ χαμηλότερη του 1 δισ. ευρώ.

Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι για την εξαγορά των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Χάνει έδαφος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
"Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη", δήλωσε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι "αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, οι επιπτώσεις ελαχιστοποιούνται".
Όπως αναφέρουν "Τα Νέα" στο φύλλο της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ως πρώτα φαβορί για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονταν την Τετάρτη η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι κυπριακές τράπεζες πάντως θα παραμείνουν κλειστές σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, ενώ τα ATM τους λειτουργούν κανονικά και μάλιστα είναι πλήρως εφοδιασμένα με μετρητά. Το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών: "Η Ελλάδα είπε ότι μπορεί να συμβάλει με απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα χωρίς να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος".
Έως τώρα, με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες, προσφορές για τα περίπου 350 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική) έχουν καταθέσει τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς κύκλους, οι δύο αυτές τράπεζες θεωρούνται επικρατέστερες, καθώς ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την Τράπεζα Κύπρου. Όσο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πλέον φαίνεται ότι χάνει έδαφος έναντι των συστημικών τραπεζών.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις από την κυπριακή Βουλή, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν το σπάσιμο των κυπριακών τραπεζών σε καλές και κακές.
Εν συνεχεία το υγιές κομμάτι θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα πωληθεί σε ξένο επενδυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.